Varför äter jag?

Har suttit och tänkt på det varje gång jag gått till kylen idag (har inte ätit något).

Men Varför har jag ätit, Varför har jag mit tmissbruk?

Det finns nog inget enkelt svar egentligen, inte ännu. Men några reflektioner har jag gjort.

Oavsett humör har jag alltis gett kroppe godsaker. har jag klarat något har jag gett mig själv godis som beröm. Har man varit glad och firat har man ätit. Är man ledsen får man mat, är man uttråkad äter man.

Jag har gjort det här så länge och ofta att det idag går på auto för mig. Jag tänker inte, jag börjar innan hjärnan registrerat sinnesstämningen. Idag hr jag varit tvungen att fylla tomrummet med något annat. För jag har inte haft godis och kakor att fylla det med.

Jag måste försöka komma underfund med allt detta och verkligen gå ner på djupet till varför. För det här ovan är bara en liten skrapning på mitt missbrukar problem. Det finns något mer och jag ska finna det.

Varför äter jag egentligen ? Vad ligger under ytan, under  sinnestämningen?.

Har ni funderat på det här ?

Den röda hunden löper amok.

Just nu pågår en vild strid i min kropp mellan den röda hunden och den blåa hunden (alltså mellan mitt missbruk och min vilja att bli frisk).

Tyvärr kommer den röda hunden förlora, det finns inget för den hemma hos mig. Jag har inget hemma som lättar upp för den. Det finns inget godis inga kakor, ingen efterrätt. Inget.

Men den går hårt åt mig idag. För idag har jag faktiskt varit utan godiset och kakorna. Jag har ätit mindre portioner och jag har ätit på bestämda tider. Jag har hållit min kostplan idag och det gör att jag mår bra.

Men jag har gått med en oro i kroppen. Jag har varit rastlös och har vid ett flertal gånger gått och stoppat huvudet i frysen och bara påminnts om att det bara finns mat där inne.

Så jag måste säga att FÖRSTA DAGEN och jag har BESEGRAT den röda hunden. 1-0 till mig. (ska vänta ett par dagar till innan jag går till affären, för jag litar inte riktigt på mig själv ännu).

Just nu äter jag en massa light produkter (eller tja i kväll blev det grädde i såsen). Men det gör jag bara för att jag ska kunna gå ner i vikt och få äta större mängder mat. När jag nått min målvikt kommer jag återigen gå över till Min älskade GI och LCHF. Men för att gå ner i vikt måste jag göra på det här sättet. (Jag har en tendens till att missbruka feta produkter).

Men när jag når min målvikt kommer jag återigen lära mig äta naturliga produkter. Jag kommer då ta en produkt i taget. Det är det som gör att jag orkar just nu, för jag vet att när jag klarar det kommer jag lära mig äta normalt igen. (ja elle rsom är normalt i mitt sätt att se). Men jag måste lära mig äta rätta mängderna och det klarar jag inte när jag bara fokuserar på min övervikt.

Därför tar jag hand om den först, och i samband med det lär mig en kostplan. När jag gått ner tills jag känner mig bekväm med mig själv (Max till 58 kg, inget mindre). så kommer jag återgå till den kot jag älskar att äta. Då kommer jag orka ta tag i att lära mig hur jag ska äta för att äta på ett bra sätt. Jag kommer då bara ha mitt sockerberoende i lightprodukterna kvar att kämpa med. Fram till den dagen blir det inga kakor, inget godis inget sådant alls. Ända sötat blir då lightprodukterna.

Är ni sockerberoende och vill ta tag i det, ska ni under inga omständigheter äta Light produkter.

Men ni ska bara veta hur bra det känns att jag har gått en dag utan godiset. Jag har alltså igen på en väldigt lång tid inte ätit godis. Det är flera månader sedan som jag åter gick in i mitt frossande och nu är det över, och denna gång är det för gott.

Ska dricka en massa vatten och sedan sova bort kampen i kroppen. Men det är en bra kamp, för jag vet att jag kommer vinna. GIFTET är på väg ut ur kroppen.

Röda hunden VS Blåa hunden (0-1) i första kampen. (vad kul det blir att väga sig på söndag, undrar om det händer nått på den fronten. O_o vi får se =)

I dag är det toppen.

Började dagen med yoghurt och det känns toppen, ännu inget sug eller hungers kännslor (ha inte tagit ProAim idag, sparar dem till nsäta vecka, då jag är på jobbet igen).

Det är tokvarmt men det känns ändå bättre mot vad det gjorde igår.

Jag har inte en massa frestelser hemma och då är det lättare att hålla sig borta från dem. Har börjat packa och planera för nya möbler till framtiden (dock tar vi dem sakta men säkert, så jag är helt säker på hur jag vill ha det hemma). Inga nya möbler innan flytten. Nu ska det bara kastas en massa saker och ev säljas på tradera om det finns nått häftigt.

Men trotts värmen och svetten känns ändå livet jätte bra. Inte så stressad heller, utan tar det bara lugnt. Planerar och plockar.

Ibland känns livet bra. Så hörde jag lite nyheter som jag ska djupdyka i och läsa mer om. Så jagkan berätta det för er.

För oss som är matmissbrukare kanske det är framtiden något som kan hjälpa oss.

Nu ska jag trottsa värmen och gå ut (dock blir det ingen långpromenad förrens sent i kväll när det är svalare. Vill ju inte svimma eller skada hunden i värmen).

Hur gick det första dagen då ?

Jo det gick käpprätt åt h-vete.

Klarade mig i 6 timmar, efter frukosten och lunchen, sen gick jag på auto pilot in i frysen och tog fram ett par bitar frusen kladdkaka. Jo ett par kladdkaksmuffins.

Så kvällen har ägnats åt att rensa ur allt som har med kladdkaka, pajer, kakor, och liknande att göra. Ut ur frysen ner i en Ikea kasse och upp till mammas frysbox. Så nu har jag det inte hemma.

Så klarar jag bara första veckan nu kommer det gå mycket lättare framöver. Så det blir ProAim för att ta bort suget under veckan, nästa vecka också, sen kommer det bara köra på. (hoppas jag).

Så i morgon blir en bättre dag, och jag kommer inte äta en massa godis eller kakor. Så det känns ändå bättre nu.

I morgon är det en ny dag och den kommer gå mycket bättre. Nu ska jag ta en kopp kaffe och njuta av kvällen. I morgon ska jag börja packa och fortsätta rensa ur min garderob (har redan en jätte hög med kläder). Så ska jag börja diska allt porslin och packa ner det. Så nu är vi igång.

Men inför i morgon känns allt mycket bättre. Lite deppig kännde ja mig efter att jag tog kladdkakan, men nu nä rdet är borta känner jag mig bara mer beslutsam att klara det.

Första dagen på mitt nya liv.

Då har man börjat nu då.

Med att väga och mäta allt jag äter. Registrerar det på MåBras hemsida. Senare i kväll får ni min dags kost konsumtion.

Ska skriva ner lite kostplaner också, eller saker att tänka på när man är beroende av olika mat. Tex kolhydrater, socker och fett. (det är skillnad på dem, är du som jag beroende av alla, får man ta en sak i taget).

I dag ska jag bara ta det lugnt och inte göra så mycket, i morgon ska jag iväg till arbetsförmedlingen, och så ska jag kanske handla lite om det behövs.

Men än så länge känns det här bra.

Vad förväntar jag mig av den första veckan då ?

Jo nu drar jag ner på kcal och äter mindre. Speciellt mindre socker och kolhydrater. Så de första dagarna väntar jag mig huvudvärk. Men det är inte säkert.
Nu ska jag även börja dra ner på kaffet för att om en vecka vara helt kaffe fri. Då kommer det vara Te och Vatten (gärna smaksatt vatten utan socker, men med kolsyra).

Så nu har jag lite projekt att stå i.

När man gör något sådant som det här, med att byta kost och sluta med tex socker, är det bra om man kan hålla sina fingrar sysselsatta. Att man skaffar sig en hobby, något att göra.

Jag älskar korsstygn och har en stor tavla som ska göras färdig, så när jag känner att det närmar sig att bli sugen på nått "gott" då tar jag fram broderiet så syr jag en stund. De första 3 dagarna brukar vara tyngst och jobbigast, sen blir det bara enklare. Så nu är det bara att ge gärnet.

Just det.
Invägningen för startvikten gick till 86 kg. (nu blir det vägning varje vecka).

Matdagbok

Jag tycker det är viktigt att skriva matdagbok. Jag vet att det är svårt att komma igång, men när du väl fått in rutinen så går det av bara farten.  För mig är det nödvändigt, jag hade nog gått ner mycket mer i vikt vid det här laget om jag fortsatt skriva i min dagbok i höstas. men det gjorde jag inte och jag har absolut noll koll på vad jag stoppar i mig.

För mig hjälper dagboken även genom att ge mig dåligt samvete och tänka efter ett par gånger till innan jag tar den där godisen, eller kakan. Den hjälper mig som en påminnelse.  Men det kräver stort tålamod.

Däremot brukar jag inte skriva vikten och antalet när jag äter på restaurang eller liknande, då det känns besvärligt at tbe kocken väga allt han lägger på min tallrik. Så då skriver jag bara upp vad jag beställde från menyn och om jag åt upp allt på tallriken.

Hur skriver man då dagbok, vad ska man tänka på?

1 Väg och mät alltid ALL mat. och skriv vad du dricker under dagen.
2 Skriv tidslag då du åt och vad du åt.
3 Ät minst 4 gånger per dag (helst 5).

Detta är en enkel dagbok som vem som hellst kan skriva. Börja skriva detta till att börja med tills ni har fått rutin.

För att nå ett tillfrisknande är det viktigt att komma fram till varför du äter, då är matdagboken ett bra hjälpmedel. När ni fått rutin ska ni börja analysera era kännslor (det är nu det blir svårare).

Nu ska ni lägga till de ovan punkter i vilket sammanhang ni äter och hur ni mådde före och efter ni åt.

Alltså:
1 väg och mät allt och skriv ner det du dricker under hela dagen.
2 skriv tidslag då ni åt (tex lunch kl 12,30 )
3 Skriv i vilket sammanhang ni åt (tex på jobbet, då det kan vara stressigt, då skriver ni ner det)
4 Hur mådde ni före och efter måltiden (känslan kan komma 30 min efter ni ätit, då skriver ni den)
 - Både den fysiska kännslan och den psykiska. (tex om ni är trött efter 30 min eller ni får dåligt samvete senare udner kvällen för ni åt den saken).
5 Ät minst 4 gånger per dag (helst 5 )

Ni kan även skriva ner vad ni gör om dagarna om ni motionerar tex.

Detta kan kännas jobbigt men ta det ett steg i taget och få rutin. När ni kommit en bit i erat tillfrisknande kommer ni mellan raderna läsa in kännslor och orsaker till erat ätande, och då börja arbeta med att motverka orsakerna.

Tillsammans med kostplanen kommer denna bli din vän om ser när du avviker och visar dig tillbaka och som ger dig beröm när du når mål. Se matdagboken som din vän, den vill bara hjälpa dig i ditt tillfrisknande.


senast uppdaterad: 2009-06-27 kl 21:24.

Kostplaner....

ar du ett matmissbruk och vill tillfriskna kommer du få reda på att en kostplan är ett viktigt steg för ditt tillfrisknande. Du behöver den för att få kontroll över ditt ätande. För att se hur mycket du egentlgien äter på en dag en vecka.

Oavsett var du vänder dig (så länge hjälpen du får är bra och seriös), ska du få en utarbetad kostplan som är anpassad efter dina behov och gärna även anpassad efter din familjs behov.

Behöver du även gå ner i vikt, som många av oss matmissbrukare faktiskt behöver, kasnke den är anpassad för att samtidigt hjälpa dig med det.

Vill du inte ta hjälp eller inte känner dig redo kan man använda sig av olika dieter, (men avvik aldrig från den, och gör du det för att byta till något annat bör du ta det försiktigt).

Jag rekomenderar inte pulverdieter till en matmissbrukare, därför att du inte får tugga och det är en av de kännslor vi som missbrukare söker, är tuggandet att få sitta ner och njuta känna hur maten smälter i munnen.

Däremot ska ni försöka finna det som passar er och eran livsstil.

Jag kommer börja med MåBra lättviktarna, det är väldigt likt aftonbladets viktklubb och viktväktarna, med några små skillnader.

aftonbladets viktklubb är väldigt dyrt. Det är inte MåBra lättviktarna.
Viktväktarna är dyrt men du får träffa en grupp och coach. (jag vet itne riktigt hur det funkar eftersom jag aldrig gått på deras möten). För mig funkar det itne för att det är för dyrt och för att jag inte vill träffa en grupp och väga mig inför dem och visa mina upp och nedgångar (konstigt egentligen då jag gör det här i bloggen).

Måbra funakr för mig eftersom det är billigt, och jag får tidningen under hela året. Där får man motivation och tips för att ta sig vidare.

Men det finns andra dieter at prova, Om man vill kan man prova >GI metoden, då kan man bli medlem på GI Viktkoll, som är en jätte bra sajt som är lätt att använda. (den kosten funkar för mig när jag håller vikten, därav att jag inte kör den nu).

Så har ni även LCHF där ni genom ett gratis medlemskap på kolhydrater i fokus får hjälp och stöttning. Ni får förklarat för er och ni får hjälp bara ni ber om den.

Går ni med i OA (overeating anonymus) eller matmissbrukarna får ni också en kostplan att arbeta med. Även denna blir anpassad efter er och ni kan dessutom få sponsorer här. De jobbar efter minnesotamodellen och 12 stegs programmet, med möten varje vecka. Detta kan vara ett jätte bra stöd för att finna hjälpen.

Men en viktig sak som specielt jag måste jobba på är att hålla min motivation uppe. Den sjönk när jag började stå stilla för nästan 7 månader sedan. Jag måste finna den och komma igång igen, och det tänker jag göra nu i veckan när jag har "semester". Jag ska ta tag i det hela och få rutin, börja med morronprommenader och kvälls prommenader (måste ju ändå gå och hämta bilen då den står hos mamma, eftersom jag inte har en egen bil ännu).

Så nu blir det till att skärpa sig ordentligt. Jag får min kostplan via MåBra där jag tar ut recept och poänglista och jobbar med det, för att se om det ger mig resultat. Om inte annat är det något att jobba med för att lära sig att äta rätt, och då framförallt rätt mängd mat. Troligen kommer jag vara tvungen att fortsätta med kostdagbok och matplanering i flera år för att det ska hjälpa mig. Men jag har goda förhoppningar. Men vill inte sätta något mål förrens jag vet hur det går första veckan. =)

Men jag ska försöka mig på åtminstone minus 3 kg under juli månad, och förhoppningen är att jag ska lyckas med det. Gör jag det inte så gör det ignet heller. vi får bara se hur det går.

Men har ni funderingar på matmissbruket och tillfrisknandet, är mitt råd att försöka börja med en matdagbok, (när jag kommer hem ska jag försöka beskriva mer vad ni kan skriva i dagboken). Viktigast är mängden mat och gärna vilka klockslag ni äter dem på. Sen kan man lägga till lite mer saker.


Senast uppdaterad 2009-06-27 kl 21:25

Nu är cirkusen över.

Jobbet säkrat ännu en månad, och den 27 juli skriver jag nytt kontrakt eller rättare förlänger jag de tjag har så får vi se hur det går.

Nästa vecka har jag tagit semester (ja eller nästan, ska vara hemma och ev jobba om jag behövs).

Så jobbar jag en vecka, och de sista två veckorna denna månad får vi se hur det blir med, om jag jobbar eller inte.Oavsett får jag lön för de två sista veckorna också, så jag blir inte utan pengar.

Så nu har jag säkrat en månad till och säkerställt med cheferna på båda ställen. Och jag är garanterad detta. Så nu behöver jag inte oroa mig för det.

På måndag eller rättare på söndag, börjar jag med måbras viktklubb igen, så får vi se hur det går. Motions cykeln skastädas i ordning och lite andra saker ska fram här hemma. I helgen blir det tvätt och städning. Men jag har verkligen bestämt mig.

Nu får det vara nog, det blir till att lära sig portions storlekar. Ju mer jag går ner dessto mer kommer jag egentligen få äta. Som jag väger idag ska jag äta 1800kcal för att gå ner. Med måbra kommer jag ligga under det. Men när jag närmar mig min Målvikt kommer jag även öka intaget av kcal. Jag kommer ligga på runt 1600-1700 kcal när jag  nått målvikten. Detta kommer vara mina kcal för att hålla kvar min vikt.  Inte för att gå upp utan för att stå stilla.

Så med det i åtanken kommer det nog gå bra det här. Med träning förståss, Jag måste nämligen träna för att gå ner i vikt. Bara haft svårt att få arslet ur och göra det. Jag kommer liksom aldrig in i det. Men när jag väl gör det brukar det lyckas hålla i sig.

Då blir det även vägning varje söndag på veckorna. Så på söndag väger vi oss (lär ha gått upp ett par kilon efter dessa två dagar, fulla med äckel. =(  Jag måste lära mig att klara av att släppa kontrollen. Vissa saker kan man inte styra över. (detta finns det en artikel om i tidningen jag fick hem ifrån Måbra, som jag berättade om. Ska läsa den så får ni veta lite av det jag lärt mig om det här ämnet. Hur man kan arbeta på det.)

Ska ägna min ledighet till att fixa med bloggen, alla länkar till olika bloggar och hemsidor. Så ska jag skriva lite mer om allt möjligt. Så ska jag fixa mina bilder från den lilla kameran (min systemkamera har jag lånat ut till mamma, som väntar valpar vilken dag som hellst.)

Nu är det snart dags för sängen. Blir mer uppdateringar i morgon.

Nu är det nog.

Från och med måndag kommer jag börja registrera och väga och mäta allt jag äter igen. Jag måste helt enkelt få bättre koll på vad jag stoppar i mig, så kanske viktminskningen går igång igen.

Jag kommer då lägga ut min mat som jag äter här i inläggen, så ni får se. Ni kommer även få endel recept igen. Jag kommer dock äta väldigt mycket lätta produkter. Något jag egentligen inte vill, men måste göra i början, för att kunna ta hand om mitt matmissbruk igen. Så får jag succesivt byta ut dem mot fullfeta produkter allt eftersom kilona försvinner. Det funkar för mig och nu frågar sig någon. Men sen när du slutar registrera det du äter då ? Vad händer när du byter tilbaka från lightprodukter.

1 jag kommer inte sluta registrera min mat och skriva matdagbok. För mig är det nödvändigt att jag gör det så jag verkligen får koll på vad jag stoppar i mig. Genom min matdagbok kommer jag förhoppningsvis även få bättre koll på mina vano med maten och känslor tillsammans.

2 När jag byter tillbaka succesivt, kommer jag samtidigt anpassa mängden så jag verkligen lär mig vilken mängd jag kan ta av standard maten. Jag måste helt enkelt lära mig att äta mindre. Och det gör jag inte om jag byter allt på en och samma gång.

Så vi gör alltså så att vi börjar helt om från förra sommaren. Så får vi se var vi hamnar.

Recepten som kommer läggas ut, blir en liten blandning av olika saker. Alla recept kommer kunna anpassas efter den kosthållning ni själva äter.

För en matmissbrukare är det nog nödvändigt att försöka få rutiner på att skriva matdagbok och liknande. Dels för att ha koll och för att komma igång med sitt tillfrisknande. Jag känner att det nu är dags för mig.

Jag kommer börja ta bort allt det där onyttiga redan från och med idag. Jag kommer börja succesivt att anpassa så jag äter mellan 4 och 5 gånger per dag. På söndag kommer jag göra i ordning lite färdig mat som jag kan ha till lunch (jo jag kanske får jobba mer i alla fall, får svar på torsdag). Men jag kommer även göra 4 vecko planer. Så jag har färdiga matdagar som jag kan leva efter. Då kan man varje vecka bara köpa hem det man behöver till sin vecka och så behöver man inte handla mer. Då får du även koll på ekonomin.

Så nu får vi se hur det kommer gå med min viktminskning om jag kan få igång det igen.

Att jämföra sig med andra.

För en som är matmissbrukare är detta en del av vardagen. Det spelar ingen roll vilken form av matmissbruk du har, du jämför dig alltid med andra människor. Det kan vara en kändis, en nära vän, en familje medlem eller bara någon som du ser på gatan. En matmissbrukare ser bara sin egna misstag i andra människor och tror att alla är perfekta.  Vi gör alt för att finna det vi i våra ögon ser som lycka.

Att sluta jämföra sig med andra är det svåraste som finns. Jag har börjat lära mig och insett att jag måste sluta. Men från det är steget till att faktiskt göra det långt.

Jag vet att bara för att någon annan går ner 30 kg på att inte motionera och äta fett och massa mat hela tiden går ner i vikt, gör inte jag det. Bara för att någon annan går ner 10 kg på 2 månader behöver det inte betyda att jag gör det. Men gör jag det inte ser jag det som ett misslyckande.

Jag har gått ner en massa på två år. Och det är jag nöjd med. Jag har kvar att gå ner men för att lyckas måste jag sluta se till vad alla andra gör. Jag har kommit så långt att jag vet hur jag ska äta för att stå stilla i vikt och må bra. Men jag har inte funnit hur jag ska göra för att gå ner i vikt.  Jag jämför mig med andras resultat och sätt att äta och lyckas. Jag ser inte mina egna framsteg. Jag ser inte det jag själv gjort.

För att kunna komma vidare måste jag lära mig det här. Att inte jämföra mig med någon annan. Det här är för mig första steget till insikt. Mitt första steg för att lyckas med det jag tagit mig för. Nu ska jag bara ta steget till att inte jämföra mig med andra, och bara gå min egna väg. Det är svårt men man får ta små steg så lyckas man. Allt handlar om tålamod, när man ska göra stora förändringar.

Att stå emot den röda hunden.

Den röda hunden. Vad menar jag med det ? Inom missbrukar språk kallas själva beroendet den röda hunden, den röda vargen eller liknande. Medans tillfrisknandet kallas den blåa hunden. Lite som yin och Yang. Man vill att den blåa hunden ska besegra den röda och det är det man kämpar för.

I går fick jag reda på att mitt kontrakt med arbetsgivaren blir uppsagd från den 6 juli (två veckors uppsägningstid). I samma andetag kom det fram att de gärna ser att jag börjar jobba igen den 27 juli. (inget är skrivet). Men nu är det så att jag jobbar för ett bemanningsföretag, och blir jag uppsagd kommer facket till 80 % säga nej till att jag bli anställd för företaget igen. Detta då jag enligt lagen inte får komma tillbaka till samma bemanningsföretag inom 12 månader efter min uppsägning. Så nu sitter jag som på nålar, med att försöka finna något sätt att hindra att det blir så här. Jag trivs på arbetsplatsen jag är nu och älskar verkligen jobbet jag gör. Men just det där med att inte veta om jag kan komma tillbaka på grund av att jag blev uppsagd tar på nerverna.

Så därför hamnade jag direkt i gamla ovanor. Jag tog till sockerkaka, för att dämpa ångesten. Men det hjälper inte eftersom jag fick ny ångest för att jag åt sockerkaka för att trösta mig själv.

Men nu vet jag till framtiden att detta är en sådan sak som kan utlösa mitt överätande. Något jag måste lära mig att hantera. Stressiga saker som innebär en osäkerhet för min egen framtid. Att jag inte har någon kontroll över sittuationen. Jag måste lära mig att hantera tråkiga nyheter och acceptera att allt inte hela tiden blir som man tänkt sig.

Ni som läser ska få ta del av en övning.
Skaffa en liten bok, så snart ni får den här känslan, skriv ner den, skriv även ner vad ni åt. (om ni åt, shoppade ni skriv ner hur mycekt ni handlade för). Det är jobbigt i början, men till slut får man rutin på det.

Jag vet att det kommer att ordna sig för mig, men när jag fick beskedet så blev det verkligen upp och ner vänt. Hela världen känndes som den gick under. I dag har jag tagit tag i det genom att ringa min gamla arbetscoach och frågat om det funkar så här om oddsen verkligen är så stora, eller om han och arbetsförmedlingen kan på något sätt hjälpa mig tillbaka då jag blir uppsagd på grund av arbetsbrist. OM facket går emot att jag börjar jobba för Kellys igen. Jag vill ju gärna fortsätta under hösten på Procordia eftersom jag trivs så fruktansvärt bra i mitt arbetslag och på arbetet.

I dag är jag däremot hemma, då min hosta blivit värre och jag dessutom snorar. (det är inte så smart om jag är med och gör pajer till svenska folket när jag är så, vore tragiskt om man smittade någon, så jag får faktiskt inte jobba nu trotts att det bara är en förkylning. Men bra och säkra regler för konsumenterna).

Vad ska jag göra udner mina två veckor hos arbetsförmedlingen då? Tja vänta och se vad som händer med jobbet. Och så kommer jag sitta och skriva en massa till bloggen. Då har jag tid att fixa allt som jag ligger efter med.

Men gör övningen ovan. Det är ett bra sätt att se hur man reagerar i olika sittuationer och vad man ska jobba med. Föröska finna lösningar på så man inte stoppar saker i munnen.  Jag ska försöka jobba med det här. (jag ska börja med att läsa en tidning jag fick hem om Personlig utveckling och psykologi). Ni får en summering senare med bild på tidningen.

Bloggen specificeras.

Just nu sitter jag och skriver om texten till lite olika stycken i bloggen. tex "Om Bloggen" Men även lite annat.

Jag ska specifiera min blogg till matmissbruket och min kamp för att ta tillbaka kontrollen över ätandet. Jag vill få min blogg att bli mer personlig men på samma gång även mer fakta baserad.

Jag kommer fortfarande med en massa recept, men även lite andra kost tips som jag finenr och läser om. Jag vill motivera till att finna din personliga lösning. Visa att ni som läsare akn finna hjälpen på många olika håll och att ni inte är ensamma.

Jag vill visa att fetma och övervikt inte är något att skämmas för. Att det inte behöver vara någons fel att det blev som det blev. Att det finns lösningar, men att man samtidigt måste göra uppoffringar. Att man måste våga släppa taget men framförallt våga prata om det. Överätande är inget som personen i fråga kan hjälpa, de kan mycket väl lida av sjukdomen matmissbruk, ett beroende som gör att de omedvetet äter livsmedel i olika former. Att de inte kan hjälpa det, att det inte är något de kan styra, utan som styr dem som person.

Jag vill visa att vi finns och att vi kanske kämpar mer än många andra.  Genom den ändringen hoppas jag på att jag vågar öppna ögonen på andra, att de som känner igen sig ska våga ta hjälp. Att de ska veta at tdet itne är ensamma att detta med matmissbruk är vanligare än de tror. Att det finns så många flera som är överätare, även om de inte syns lika mycket som en bulimiker och en annorektiker. Med tiden kommer våran sjukdom vara lika accepterad som deras. Men vi kommer få kämpa precis lika mycket som de fått göra för att få sin sjukdom accepterad.

Inom några år tror jag av hela mitt hjärta att våran sjukdom kommer vara mer i det öppna. Att det inte kommer vara skam att prata om det, att det blir lättare att få hjälp mot sjukdomen. Att vi som överätare slipper få dörrarna slängda i ansiktet på oss av sjukvården. Att dietister och kostrådgivare accepterar och har bättre kunskap om oss och kan hjälpa oss. Att människor slutar kalla oss lata och odiciplinerade. Att våran sjukdom är lika accepterad i samhället.

Därför specifierar jag nu bloggen för att i fortsättningen kunna skriva mer om min sjukdom och dela med av mina erfarenheter som jag har och som jag har gått igenom. Men även få ta del av era erfarneheter. För att få min blogg att bli det jag vill att den ska bli kommer jag behöva era erfarenheter, genom er kommer jag lära mig mer om mig själv.

Silltårta (recept)

Som lovat, kommer nu recept med bild.

Silltårta

 2 hela polarkakor (4 halvor)
3 kokta ägg
7cm purjolök
Klippt gräslök
1 burk Matjesill
1 tsk majonnäs
1 tsk senap
1,5 burk creme fraiche (små burkar).

Gör så här.
skiva purjolöken fint, klipp gräslöken (efter smak). Hacka sillen i lagom bitar. Lägg i en bunke.
Häll i 1,5 burk creme fraiche (2,5 dl burkar) (ta valfri fetthalt)..
Mät upp en ordentligt rågad tsk med majonäs och senap (ta sorter ni gillar).
Blanda ihop till en jämn smet.

Lägg sedan smeten mellan skivorna (översta skivan ska vara tom på ovansidan). Plasta in tårtan och låt den stå i kylen över natten.

Innan servering tar ni sista creme fraichen och brer ut den på kanterna och ovanpå tårtan. Klipp gräslök på locket, och sätt gurka på kanterna.

Sedan är det bara att äta och njuta av tårtan. (vet itne hur många bitar det egentlgien blir, beror på hur mycket man äter).


Matmissbruket VS Mig (0-1)

Måste ju bara berätta detta. Jag har kommit ett steg på vägen och lyckats överkomma en av mina stora triggare för mitt matmissbruk. Något som jag tidigare har kunnat överäta, men som jag idag blir nöjd av efter bara några bitar. Vad är det då?

Jo Pizza från Pizzerian. Jag kan inte idag äta en hel pizza (förr kunde jag trycka en hel själv, + lite till från andra). I dag äter jag 1/4 av en pizza till middag (resten får jag spara eller ge till någon annan). Äter jag en American Pizza, klarar jag inte riktigt så mycket.

Hur kommer det sig då ? Jo mina naturliga hungerskänslor har kommit tillbaka och jag äter långsammare. Jag tar god tid på mig så att huvudet och kroppen hinner säga ifrån.

Jag tar 1/4 pizza, äter med kniv och gaffel , gärna salladen också. Så när jag ätit färdigt väntar jag 10 min för att se om jag verkligen vill ha något mer. Det vanligaste är att jag inte vill det.

För mig är detta en jätte seger, då pizza tidigare varit en av mina stora fällor. Så för mig är detta en seger. Över en bit, men jag har några kvar att slå som är dessto svårare att slå. Men dem kämpar jag vidare med ett tills de är besegrade. En sak i taget innan vi går vidare.

Samma sak gäller er, bekämpa en sag i taget, då får ni ett långvarigt resultat som dessutom är lättare att hålla. Kampen blir lättare och lättare ju mer ni tränar på det. Men kom ihåg att när ni bekämpat ett monster, var fri från det i minst 6 månader innan ni provar det igen. Hellst ska ni inte gå tillbaka och äta det ni tidigare haft problem med. Så som jag gjort med pizza, det är lite som att leka med elden. Det är så lätt att få ett återfall. Jag har varit fri från det länge, men äter det inte ofta. Då jag vet att risken för mig att börja överäta det igen är stort.  Hellst tar jag bara en sallad när andra äter pizza. Hitta utvägar till det som ni vanligen gjorde. Som vid fikat me vännerna, ta med frukt så frestas ni inte att köpa chokladkakan till kaffet. Ät sallad när de andra äter hamburgare och pizza (detta är jätte svårt de första 6 månaderna, men är ni bestämda vet jag att ni klarar det).

Våga tacka nej, när ni blir bortbjudna. Det är inte fel, vill ni inte säga sanningen eller känner ni er inte redo för att göra det, så kan ni dra en vit lägn som att ni blir dålig eller allergisk av det.  Alla sätt är bra.

Det är ni som bestämmer över det som går över era läppar, det är bara ni som kan stoppa saker i er, ingen tvingar er. Jag har bara bemötts av beundran och respekt nä rjag tackat nej till något jag vet att jag har svårt att äta.  Det är ni som styr ingen annan.

Sill och färskpotatis.

Det är nog det viktigaste för mig på midsommar.

Sill speciellt två sorter, senap och skärgårds sill. (Sen klarar jag mig bra). Färskpotatis är ett måste (kokad i dill). Men det ska hellst vara så små potatisar som möjligt. Färskpotatis har även ett lågt GI så det är bättre att äta en anna potatis. För er som äter GI.

Så har vi gjort silltårta eller åtminstone lagt ihop den eftersom den ska vila över natten. (den blir godast då). Så i morgon kommer recept och bild på den färdiga tårtan (om ni har kvar matjesill så spara den till dess).

Däremot har jag inte varit iväg och kollat på någon dans i år, utan valde att bara vara hemma och ta det lugnt.  Dessutom behöver man då inte bekymra sig om något speciellt att äta.

Till efterrätt blir det ekströms kladdkaka, mest därför att jag har så mycket sådant i frysen (blir lätt så när man jobbar på fabriken, men vi får se hur länge vi behövs där).

Ska fortsätta på mitt skrivande av testerna som ska publiceras om mitt matmissbruk och mitt överätande, sitter med det nu, och förhoppningen är att jag ska ha den första texten klar på söndag kväll (tänkte skriva en serie om det, så får vi väl se var det slutar). Ska även fortsätta med mitt läsande i självhjälpsboken, så kanske jag kan börja skriva lite små självhjälps tips. Så ska jag även försöka skriva ner lite olika ställen dit man kan vända sig för att få hjälp. (ni som läser om ni har något ställe eller någon person som hjälpt er som kanske jobbar aktivt med det, maila mig gärna eller skriv en kommentar (ni får vara nonyma), det skulle kunna hjälpa fler om de kunde få den informationen).

Dessutom har jag hittat en massa information på internet som jag vill dela med mig av, i form av länkar och texter. Mycket har jag även hittat som jag kan tänka mig skriva om lite så det är mer lättförståeligt för den som inte suttit i detta beroende.  Eller de beroenden som går hand i hand med överätning, matmissbruk. Som tex shoppingberoende, främst övershopping av mat. Men även andra saker.

Som ni märker börjar det bli mer struktur och mer texter är på väg, det lovar jag. Det finns så¨mycket att dela med sig av, jag hoppas kunna samla så mycket som möjligt här, för att göra informationen lättillgänglig och visa att det kan faktiskt finnas orsaker som människan inte kan styra bakom den övervikt och fetma som i dag drabbat västvärlden hårt. Ni är INTE lata och odiciplinerade, ni kan mycket väl ha sjukdomen Matmissbruk, hetsätning, överätning. Ett BEROENDE som styr kroppen och hjärnan. Hjälp finns att få och ni kan bli friska.

Ni är inte ensamma.

Problem med bilen

Har inte skrivit något alls under veckan, därför att jag haft tankarna på annat.

Har haft mammas bil hos mig och ja vad ska jag säga den funkar inte speciellt bra. Verkar vara nått vajsing med bakdäcken, typ drivaxlar eller liknande. I värsta fall har det varit någon som har lossat hjulbultar. Så ja mina tankar har varit någon annan stans. Så jag har faktiskt inte varit online på internet överhuvud taget de senaste fyra dagarna.

Men en glad förhoppning, är att jag ev får jobba under juli månad, (vi är många som konkurrerar om 3 tjänster, så jag våga rinte hoppas för mycket). Så verkar det som om det blir åter med två skift under augusti månad och frammåt. Så då får jag komma tillbaka och jobba under hösten =)

Så nu håller vi tummarna för det.

Hur ska jag då fira midsommar, jo som jag sa i måndags, bara ta det lugnt och njuta av livet. Har lite uppdateringar att göra i bloggen också, och tänkte ta tag i att fixa allt som ska fixas. Så helgen kommer gå till att börja packa (ska säga upp lägenhten nästa vecka). Så ska jag städa ordentligt och jobba med bloggen. (ska skriva färdigt lite mer inlägg till bloggen om matmissbruk och ta lite bilder.

Ber återigen om ursäkt för att jag inte uppdaterat alls under veckan, silltårtan har jag inte funnit receptet till ännu, men hittar jag det itne till i morgon, så ringer vi o fixar det. Då kommer det bild och recept i morgon (ni kan ju äta silltårta dagen efter midsommar också).

Nu ska jag ta en kaffe och se på tv brodera lite och bara ta det lugnt. Jobbar kvälls skiftet nästa vecka så jag måste vända på dygnet lite.


En matmissbrukares liv kommer snart.

Jag har nu börjat på allvar med skrivandet om min hetsätning. Men inte bulimi och anorexin, de var så små delar av mitt liv och det finns redan så många som behandlar det.

Däremot kommer jag skriva mer om mitt själva matmissbruk. De senaste månaderna har jag insett att jag missbrukar så mycket egentligen. Inte bara godis och kakor. Jag överäter mjöl produkter som bröd (nu har jag haft ett längre avbrott och kan för tillfället kontrolera detta). Jag överäter dessutom fett och det är inte lite. Jag kan ta en smörgås bara för att få ha riktigt smör på den. Många säger att det är kombinationen smör och bröd som gör dig tjock. För mig är det att jag äter för mycket av båda. Jag kan nämligen ta en ostbit bara för att få bre på smör på den.

Jag har nu kommit till det stadiet att jag orkar skriva mer om mitt matmissbruk och min väg till tillfrisknandet. (jag har väen börjat med en berättande version som går så långt tillbaka som till min barndom. Den är udner bearbetning och första dele kommer snart).

Jag tänker berätta om skammen man har, hur man ljuger och smyger när man är i matmissbruket. Hur det påminner om en narkomans och alkoholists beteende. Hur det är brottsligt och att det kan starta tidigt.

Men framförallt, En matmissbrukare kan du inte plocka ut från en folksamling. Du finner henne/honom inte bara för att hon/han är tjock, fattig eller rik. Nej det kan faktiskt vara den där grannen som verkar så himla glad och uppåt hela tiden och som alltid har ett vänligt ord över till dig när ni möts i trapphuset eller över stacketet. Det kan vara den där hälsosamma människan som du er upp till och som gör att du får dåligt samvete nä rdu köper hem en påse bullar. Det kan vara dne blyga flickan ni möter på vägen från skolan. Vem som hellst oavsett levnadsförhållande.

En matmissbrukare är inte alltid tjock, fet eller överviktig utan kan vara normalviktig utan att köra fingrarna i halsen.

Är ni missbrukare vill jag tala om en viktig sak. Skulle ni få ett återfall är det inte hela världen. Det är snarare bra. Skriv ner det så ni kommer ihåg det. skriv vad ni gjorde den dagen hur ni kände er då det skedde. Återfallen för en matmissbrukare är en lärdom, en sak de har missat och som de behöver arbeta med mera. Ett återfall är ett stort steg till tillfrisknandet.

Ni kommer få läsa mer om matmissbruk här och huvudsakligen om Överätande och hetsätning.

Jag är äntligen redo att dela med mig till er fullt ut. om skammen om kampen om återfallen om vardagen och försöket att blibåde frisk och i mitt fall att få en normalvikt.

ni ska få självhjälpstest, både rent från sockerberoende, men även matmissbruket, jag kommer dela med mig av saker jag läser och mina egna erfarenheter.

Men glöm inte:

Du kan ALDRIG skilja ut en matmissbrukare ur en folksamling.

Alli

Jag har fått en förfrågan om vad jag tycker om det recept fria medlet Alli.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta piller, om det funkar eller inte. Jag skulle nog inte rekomendera detta till någon om det inte var näst sista hoppet, och kanske inte enns då. (sista hoppet är en magsäcksoperation).

Ska ni prova och inte ser någon annan utväg, tänk på att ni MÅSTE följa deras vikt och motionsprogram. Annars lär det inte fungera. Ni ska hellst ha som jag ett BMI över 28 (tänk på att BMI kan vara missvisande)

Jag ser nog hellre att ni i så fall tog kontakt med en läkare och körde något recept belagt, det är inte för att jag tror att det är bättre, utan för att ni har en jämn kontakt med läkare, som ser över hur ni mår. Ser till så ni får allt ni behöver i er, och ser till att ni inte råkar ut för några fysiska skador. (ingen vet hur ni reagerar på medicin).

Jag har dock haft tanken på att prova Alli, det ska jag erkänna. Men jag läste bipacksedeln och såg att 1 av 10 riskerar inkontinens (alltså diarreer som bara kommer utan förvarning). Det lät inte så trevligt och eftersom jag har för vana att äta på tok för mycket fett för dessa piller vågar jag inte prova. (jag överäter fett, och det är jag medveten om). Men vem vet jag kanske sitter här någon dag och äter dessa piller.

Så jag vet inte, är ni nyfikna kan ni boka en tid för hälsorådgivning och info om Alli på apoteket. Men helt ärligt ska ni äta något piller som Alli tycker jag att ni ska ha en bra kontakt med läkare som följer upp er. Och då kan ni lika gärna äta ett receptbelagt preparat.Innan ni tar detta preparat konsultera läkare. 

hungerskänslor

Vet ni hur skänt det är att ah fysiska hungerskänslor?

De här ProAim verkar funka för mig. Jag har nu under en vecka inte ätit ProAim och mitt sug i tid och otid har kommit tillbaka. Så i morgon börjar jag med ProAim igen, då jag inte får suget på samma sätt. (ProAim är ett hjälpmedel som funkar för mig, det behöver inte betyda att det funkar för er).

Så nu har jag 1 månads förbrukning hemma sammanlagt betalar jag 427 kr för 1 månad (det är inte det billigaste, jag vet). Nu ska jag ge ProAim en chans i 3 månader. Detta utan att ändra kosten så mycket, jag ska satsa på att gå ner i vikt, först och lära mig äta mindre matprotioner mot tidigare. Jag ska även försöka få in lite mer vegetariskt i min mat, alltså mer grönsaksrätter och liknande.  Varför? Tycker det känns hälsosamt. Det blir även en hel del kyckling baserade produkter, som mina älskade kycklingburgare från Willys. (jo det är ett halvfabrikat, men så fruktansvärt gott).Så nu blir det ProAim i 3 månader. Så får vi se hur läget ligger efter den perioden, om det funkar eller om jag måste ta till andra metoder.  som strängare kosthållning.

Jag vill ge er ett tips om ni idag äter lightprodukter och vill byta till standard, byt en produkt i taget och prova er fram till mängden. Jut nu kan jag inte detta själv, då jag överäter standrad produkter. Jag blir som tokig av dem, och kan inte sluta när jag äter dem. Därför får jag ta det ett steg i taget och se var jag hamnar. Jag blandar dessutom laktosfritt och vanligt. Det funkar rätt bra, men jag vet att jag kommer gå tillbaka till standard inom kort, jag måste däremot lära mig att äta de rätta mängderna och inte överäta. Så därför kör jag på en produkt i taget.

Ska ni dessutom göra detta bör ni göra det när ni är redo mentalt. Jag tex är inte redo mentalt att ta tag i mitt godisbegär till 100 % (dock äter jag  inte så mycekt godis längre, men äter lite lightprodukter med socker, det är dem som ska bort). Jag är inte riktigt redo att byta ut mitt bröd heller till 100 % nu kan jag äta en smörgås ibland.

Jag är helt enkelt inte redo att gå över till en livsstil som GI och LCHF ännu, inte helt. Men får jag bara fart på min viktminskning igen, kommer jag börja glida över igen. (Jag undviker fortfarande pasta och potatis och sådant, äter helst fullkorn och grovt osötat bröd.) Jag äter hellst sallad och grönsaker till maten.

Jag som så många andra är otålig och vill att det ska gå fort hellst skulle jag vara färdig i förrgår, men det funkar inte så. Jag måste ta det lugnt och ta det tålmodigt. Jag måste ju jobba med min psykiska självbild samtidigt och då tar vi en sak i taget helt enkelt.

Däremot har ni orken och känner er redo att byta kost nu, så rekomenderar jag en blanding av LCHF och GI (eller GI fas 1 och 2 i kombination). Prova er fram och se vad ni mår bäst av.

Till minne av Theres.

Ingen har väl missat det ofattbara som skett Theres Johansson Rojo. Jag har det inte, tidningarna skriver om det varje dag, nya saker kommer upp hela tiden och det verkar som inte enns polisen riktigt förstår hur eller varför det skedde. Jag tror itne vi vanliga som inte står henne närmast någonsin kommer få veta varför. Jag hoppas bara att hennes vänner och anhöriga får svar på sina frågor.

Jag fann hennes minnesblogg, och ni som vill kan besöka den. dela era tankar och ge erat stöd. Även om ni inte skriver något syns ni på statestiken och de kommer veta att ni varit där.

Besök bloggen genom att klicka på bilden. Ta en minut och skänk det tragiska en tanke, hoppas på att samhället ställer sig upp och på ett eller annat sätt gör gemensam sak i att försöka stoppa det ungdomsvåld som bara blir värre och värre.
Jag hoppas att det här visar att det är dags att göra något, inte i morgon inte i övermorgon, hellst för flera månader sedan. Visa att ni inte stöder våldet mot ungdomar. Sprid denna blogg som en påminnelse, låt inte minnet av theres  försvinna. Även om ni inte kännde henne, eller hennes familj berör detta alla. Visa erat stöd för att stoppa ungdomsvåldet. Som denna gång slutade i en 15 årig flickas för tidiga död.

För att läsa mer om Theres:
ungdomasvåldet

Mordet på theres (fler länkar längst ner i artikeln)

reaktioner, tankar och minnesord.


Dåligt med uppdateringar.

Vet att det är dåligt med uppdateringar osm vanligt nu när jag jobbar kvälls skiftet.  Men har som svårt att fokusera då. Man sover mest och jobbar liksom.

Ska försöka bättra mig, men kan inget lova. Skulle jag inte komma ihåg att höra av mig,s å kommer det flera inlägg på fredag, det kan jag lova med stora garantier. 

en sak i alla fall, har funnit min nya dator som jag ska köpa när pengar finns (om den finns kvar då vill säga). Men har jag går det att ordna snart, beror på hur det blir resten av sommaren vad gäller arbeten. Min dator jag har nu är inne på sista andningen så snart är det akut med inköpet. Bara svårt att få arslet ur som vi brukar säga.

Har ni frågor eller önskemål om vad ni vill läsa mer om (matmissbruk kommer, tillsammans med testen). Så är det bara att ställa dem. Jag svarar alltid.

Matmissbruken går sällan själva.

Känner så igen mig själv i det här. Det är sällan som ett missbruk kommer själv, som du säger, har du en gång fått anorexi går den gärna oftast över till både bulimi och överätande. (Det var det som hände mig).

Att vara medveten om beroendet gör att det blir lite lättare att klara av det. Man måste acceptera att beroendet finns där och man måste lära sig att leva med det. För mig som dessutom är överviktig och av fysiska skäl vill gå ner i vikt så får jag försöka ta det lite lugnt.

Jag måste lära mig att äta igen. Att äta rätt. Vad är då att äta rätt ?

Jag vet inte. Det enda jag vet är att det som är rätt för mig behöver inte vara rätt för dig. Så därför börjar jag om. Inga dieter eller sätt att lära sig att äta. (just nu blir det för mycket för mig, med vad man får och inte får äta). Därför gör jag just nu, tills jag mår bättre psykiskt och inte är så stressad över att gå ner i vikt längre. Jag kommer äta det jag vill men inte hela tiden. Jag kommer inte heller äta lika mycket som förr.

Tex i går åt jag en Pizza, Men det gick inte fort, blev en fjärdedel till lunch och en fjärdedel till middag. (så tappade jag resten i golvet, så det fick kastas). Me jag blev mätt på det, mycketeftersom jag hade en grönsallad till.

Jag behöver finna ut hur jag ska äta. Och det tar tid. Jag måste även bygga upp min självkänsla för att må bra med mig själv.

Just eftersom jag har sådant så orkar jag inte lära mig att äta efter ett visst mönster.

Men jag har provat och jag har kommit fram till en hel del saker faktiskt. Och jag har lärt mig saker om mig själv.

GI och LCHF är jätte bra för mig när jag ska hålla vikten, och visst mår man bättre av maten. Det är inte så svårt. Men jag verkar ha ett beroende av fett, för jag verklgien vräker i mig närjag äter kosten. Alltså finns risken för att mitt överätande ska slå till igen, och jag vill inte tappa kontrollen över det igen. (så här känner jag, många överätare känner sig hjälpta av lchf och det funkar super för dem).

Kan jag rekomendera dessa sätt att leva på? JA. Men inte som en kvick viktnedgång, Ska ni leva efter GI eller LCHF så ska ni göra det fullt ut, och då blir det inte att se tillbaka. De är två livsstilar, jag personligen har inte det engagemanget att ge just nu. Så därför väntar jag lite med det. (men det kommer ändå in recept och saker från de kosterna i mitt ätande).

Nu ska jag försöka lära mig att äta mindre portioner och oftare. Ta längre tid på mig när jag äter. Men framförallt äta det jag tycker om och trivs med. med andra ord vill jag ha korv äter jag korv.

Dessutom har F lovat att hjälpa mig med lite bilder på mig själv. Så jag får lite flera till bloggen, och så jag kan ta nya allt eftersom jag går ner. (detta skapar motivation).  Det är just nu det som jag saknar mest av allt. Jag saknar motivationen och det där med att det är roligt. Så då tar jag lite bilder så kan jag se framstegen själv.

Boken jag använder som stöd tänkte jag göra som så här med. Eftersom den inte finns i bokhandeln längre, så tar jag en bild på den och ni får uppgifter om den. Då kan ni hålla utkik efter den på internet och i antikvariat. Det är självhjälpsprogrammet om matmissbruk, det är många som har frågat om det. Så jag tänkte försöka med det. (dock kommer det inte förrens i morgon, eftersom F kommer hem i kväll).

Vikten av 1 sak i taget.

Som ni vet gör jag alltid allt på en gång. Det är INTE hållbart, utan leder oftast till stress. Jag hindrar mig själv från att lyckas.

Jag har inte mitt överätande kvar längre. Däremot är jag tillbaka i perioder när jag äter väldigt mycket godis och kakor. Alltså sockerberoendet är inte 100 % borta ännu.

Dessutom är jag fortfarande överviktig och känner att jag behöver jobba på det.

Jag jobbar även aktivt med att stärka min självkänsla och går igenom självhjälpsprogrammet för matmissbrukare. Alltså boken jag köpte.

Jag tror starkt på at tman ska finna det som passar dig bäst. Alltså kan man inte ta hand om allt på en gång. Och i framtiden kommer jag behöva påminna mig själv om det, då jag kommer få patienter som behöver ha hjälp med detta. De kan sitta med flera saker att ta tag i och då får man dela upp det.

För mig sitter vikten som största hindret och nyckeln för allt. Kommer jag bara tillrätta med den kommer allt annat att lossna. (för andra kan det vara något annat som behöver fixas innan de kan ta hand om sin vikt). Man måste se till individen och göra det som är bäst för honom/henne. Det är alltid svårast att ta hand om sig själv.

Men matmissbruket (alltså överätandet, har jag någelunda bukt med skulle vilja säga 80-90 % (närmare 80 än 90).

Vikten är mitt största stressmoment just nu, och det jag behöver ordna innan jag kan gå vidare (känner jag).

Sockerberoendet, är mitt största problem egentligen, då jag enbart går på vilja för att hindra mig själv. (men med god planering kommer det försvinna, dock aldrig till 100 % . Jag kommer däremot lära mig att leva med det och hur jag ska hantera det.

Men får jag bara ordning på min viktminskning vet jag att det andra kommer tätt efter. Så nyckeln för mig är men jag orkar inte med dieter. Utan ajg kör som jag gjorde det första året när jag gick ner 20 kg. Äter det jag vill, men mindre. Funkar det så blir jag överlycklig.

Hur mycekt är det jag ska gå ner då? Jo jag har 20-25 kg kvar att gå ner. Men jag tänker låta det ta lite tid. Vi får helt enkelt se hur det går och när vi är i mål . =).

Jag ska försöka föra en matdagbok här också över vad jag äter. Så får vi se hur det går.

Så hur går vi till väga då i vilken ordning ?

1 viktminskning
2 sockerberoendet 

(parallelt med detta kör jag upp matmissbruket till 100 %)

Självkänslan jobbar jag på samtidigt. Den kan inte bli annat än bättre känns det som. (detta kommer parallelt med det övriga).

få rutin på motionen igen.

Men så ser mina två huvudmål för framtiden ut. Nu känns det mycket bättre och motivationen är på topp. Jag kör det som funkade för -20 kg under ett år. Jo det jag känner för. =)

Motivationen är på topp.  Nu känns det inte så tungt och stressande att gå ner i vikt.

Less på "dieter"

Just nu är mitt huvud så fruktansvärt full smockat med olika sätt att äta på som sägs vara det rätta. Så jag har tappat fokus på mig.

Därför tänker jag nu under en period strunta i dieter och väga och mäta mat. Jag tänker äta det jag känner för så får vi se var vi hamnar någons stans. Sen kommer jag när det går igång ordentligt. och jag är tillbaka till ruta 1 efter ett tag, börja om med GI och LCHF. (detta eftersom jag mår bra fysiskt av dem, men inte verkar tappa så mycket i vikt). Dessa sätt att äta funkar just nu för mig när jag ska hålla vikten. Kan äta hur mycket eller lite som hellst och hålla vikten. Så nu vet jag var jag ska stå när jag ska behålla min vikt efter viktminskningen.

Men så ska jag ju ner i vikt också. Så då tänkte jag prova en ny "diet" Ät det du vill, när du vill. Tänk på storleken av portionerna. Max 120-150 g kött per portion beroendes på hur magert det är. Mycket frukt och grönt. Mycket fibrer, i from av gryn och fullkorn. (kommer äta gröt på morgonen, och någon brödbit då och då). Vill jagha lite korv äter jag det. Vill jag ha potatis äter jag det.

Jag kommer inte äta pasta och ris eftersom jag inte gillar det någe värst mycket. Däremot kommer detta kanske hjälpa mig att få bort viktstressen, så jag kan fokusera ordentligt.

När jag når min målvikt eller rättare närmar mig den, kommer jag börja ta tag i mitt sockerberoende igen. Alltså verkligen ta tag i det. Just nu har jag det under kontroll, mycket tror jag är tack vare mina ProAim som jag äter just nu. (men det är dyrt, så jag kommer bara äta det ett par månader till, sen får vi se).

Så just nu i sommar kommer jag att försöka lära mig att inte stressa över min viktminskning. Jag behöver ta det lugnt och slappna av. Däremot kommer jag fortsätta skriva om matmissbruk och ge er recept på saker som jag tycker extra mycket om.  (Alla recept går att modifiera).

När jag närmar mig mitt mål kommer jag dessutom börja lägga om kosten för att gå in mer på GI och LCHF kosten, men då är det mest för att lära sig den bättre (just nu äter jag mycket av detta och kommer nog fortsätta med det även udner sommaren ).


Planering

Jag måste bli bättre på att planera min mat och mina måltider under veckan. Inte för att jag ska hålla vikten och gå ner. Nej faktiskt bara för att se till så jag äter alla mål mat om dagen.

Som ni vet ni som läst min blogg länge har jag haft anorexi. Detta sitter kvar och gör sig påmind när jag inte gjort lunch eller liknande. Jag kan lätt hoppa maten, eller så gör överätaren sig påmind och jag äter något jag inte borde. Så det är en balans gång. Därav är det viktigt för mig att planera min mat under veckan. Men det är svårt. Lätt hänt att man skyller på att det inte finns tid till det. Men egentligen tar det så lång tid ? Nej. Jag gör egentligen inget på dagarna annat än att jobba. Sen mer eller mindre sitter jag (utom när jag är ute med hunden). Så varför ska det vara sås vårt att planera in sina måltider. Då kanske det skulle bli billigare med mat under veckorna också.

Så ja jag måste bli grymt mycket bättre på att planera mina måltider under veckorna. Då får jag garanterat i mig maten jag behöver och jag hoppar inte över eller byter ut maten mot dåligheter.

Det här är största anledningen till att jag måste planera min kost. Men det är svårt och det tar ett tag innan man får rutin på det hela. Men det kommer nog så småningom. Det gäller bara att sätta sig ner och bestämma sig.  Gör någon av er detta? Kansken ni kan ge mig förslag på hur jag kan få det att gå lättare och snabbare att bli till en vana och rutin.

Ibland blir livet bara skit.

Jupp. ingen ny lägenhet ännu, men jag kanske kan få en till oktober om jag svarar i juli, Men säger jag upp lägenheten efter juli kan jag inte flytta förrens i november. Skit vad allt ska trassla.  Dessutom var fruntimmret som svarade i telefonen på bolaget det mest otrevliga jag någonsin mött. Jag ville bara kontrollera min uppsägningstid så det inte gällde något annat nä rjag har en ungdomslägenhet. Men hon var sur och ville veta varför. Så frågade jag var jag ska vända mig med andra frågor och då vart hon ännu mer sur och fräste ifrån om var jag skulle vända mig. Det värsta är att hon är nr 2 som jag pratar med över telefonen som är riktigt sur och taskig. Det andra sura fruntimmret sitter i växeln. Helt ärligt det ska bli skönt att slippa dem. Byter gärna.

Nu har jag i alla fall bestämt mig. Är så less på detta bolag som jag hyr av. Så i morgon ska jag säga upp lägenheten, och göra det möjligt för någon annan att ta över den så snart som möjligt. Jag kanske blir utan bostad någon månad men det gör inget. Måste bara lösa detta med internet så jag kan säga upp det. och bestämma mig för om jag ska tömma lägenheten från början och hoppas på att någon annan tar över den. Ska kolla upp med elbolagen hur det funkar där, om jag blir av med lägenheten tidigare, än uppsägningen. (kanske enklast att flytta elen bara). Internet ska jag också kolla hur det blir med.

Så i morgon börjar jag med att slänga en massa kartonger och skräp, sen kommer jag börja packa och rensa ur allt jag äger totalt. Lite ska iväg på blocket och kasseras, annat ska sparas. Så jag har lite att stå i. Hellst hade jag velat bli av med lägenheten så snart som möjligt, så jag gör den tillgänglig från och med 1 juli. Då kanske det går undan. En ny lägenhet är inte svårt att få tag i och det är skönt, det svåra är att bli av med den man sitter på idag. Men det ska nog lösa sig.

I morgon mellan städningen och körningarna och allt annat som ska göras, kommer jag slänga in lite blogg inlägg. Men jag har som sagt var en del att stå i för att få ordning på mitt liv känns det som.

Skönt i alla fall är att F kommer ner på måndag och det gör ju att livet känns lite skönare . Nu ska jag bara reda ut allt anant som är skräp just nu.

(ursäkta alla stavfel, men jag orkar inte rätta just nu, är psykiskt utmattad).

2:a gången, nu har bägaren runnit över.

Kom ut till bilen i morse. Vad har hänt?

Någon jävel har brutit sig in i bilen och stulit bilstereon... IGEN.

Förra gången det hände för några månader sedan var det F´s bil som det blev inbrott i nu mammas. Börjar på att bli lite smått paranoid. Hur kommer det sig att det ska hända runt mig hela tiden och inte runt alla andra. Hur stora är oddsen att jag ska få inbrott i en bil igen, efter bara några månader.

Mina arbetskamrater funderade på om jag hade någon granne som hatade mig med tanke på att det hände igen. Även om det inte varit min bil någon gång är det endå bilar som jag använt och som stått på min parkering.

Kan bara säga att det här var droppen som fick bägaren att rinna över. Så i morgon (eftersom bostadbolaget hade stäng idag), så ska jag kolla upp när jag ska vara ute ur lägenheten om jag säger upp den nästa vecka. Så ska jag ringa ett annat bostadsbollag i ett annat bostadsområde och se om jag kanske har möjligheten till någon av deras lägenheter. (De hade tre tvåor och de verkar intressanta för mig). Så vi får väl se hur det blir efter att jag pratat med dem. I värsta fall får jag ta en trea tills jag kan få en tvåa. Bara jag kommer bort från det här området. Är så less på inbrott hela tiden, på att inte kunna känna mig trygg inom bostadområdet. Så idag har det inte varit någon bra dag alls för något. Blev inte så lyckat när jag kom upp tidigt i morse och såg det.

Hoppas det blir bättre i morgon, kanske får jag possitiva svar från det andra bolaget, så snart jag har koll på uppsägningen av den nuvarande lägenheten. Måste bara kolla upp allt så det inte är något speciellt eftersom jag har en ungdomslägenhet med rabatter hit och dit. Så förhoppningen är att jag kan börja packa snabbare än snabbast. Vi får se efter i morgon, efter jobbet ska jag till nuvarande hyresvärden, efter det provar jag ringa den nya för att ev se de nya lägenheterna. Så håll tummarna för mig.

Ska ut med Fowler nu och sen in o lägga mig, behöver verkligen sova.

Så trött...

I dag hade vi det riktigt kämpigt på jobbet. Ni vet en sån där dag när all jävulskap var framme. Tror inte det fanns en enda maskin som funkade för oss. Allt strulade och var bara s***.

Men vi hade det lika allihopa. Så just nu är jag totalt utsjasad.

Ska försöka fixa lite här hemma i kväll. I annat fall måste jag göra det iv eckan. Ska framförallt diska. och skura köksgolvet. Men även samla ihop en massa skräp som ska till stora återviningscentralen.

Har funderat lite på vad jag vill skriva i bloggen, och vad jag håller på att skriva. Det finns saker som är sådant som bör skrivas. Tex ska ni få sådana  där självtest på¨sockerberoende och matmissbruk. Är bara lite fundersam på om man får publicera dem hur som hellst. (borde man få då de finns överallt, men oavsett finns det någon som vet? annars kör jag bara på och publicerar lite grann sådant). Så har jag ett par läsarberättelser kvar att publicera (ni har fått en). Men det finns två till som ni ska få läsa. Så håller jag även på med min egna, vilken tar fruktansvärt lång tid att skriva då jag verkligen försöker få den så detaljerad som möjlig.

Det är en hel del som ligger på skrivbordet och väntar på sista finliret. (blir liksom aldrig nöjd). Ska fixa en aslagstavla där jag kan fästa upp allt som ska in i bloggen. Tänkte försöka göra ett seriöst försök med att få den att behandla det ja gbrinner för. Har bara inte hunnit med nu när jag fick nytt jobb. Eller rättare jag har varit dålig på att planera in tiden. (egentligen är det rätt otroligt att jag hinner oroa mig för vikten =), ). 

Menjag börjar få rätsida på allting och få ordning på allt som tidigare stressat mig. Nu när jag har börjat stapla upp allt. Så nu börjar jag komma ikapp. Jag har ju till och med börjat bry mig om hur det ser ut hemma. Något som är rätt onaturligt för min del. Ska in o kolla på ikeas hemsida och se vad mitt skrivbord kostar. sen iväg någon dag och köpa hem det. (om det är det jag vill ha när jag ser det, ibland blir det som bekant inte så) Jag såg ett snyggt sett med skrivbord och stol i någon katalog ja ghar hemma. Men har för mig att det gick på några tusen och det var jag inte intresserad av. Så ska jag börja kolla runt på ny dator då mina som bekant inte riktigt är friska. (ska tömma min stationära dator på allt. Då menar jag ALLT, så jag kan formatera om den).  

Så börjar det närma sig slutet på första perioden av arbete. Har jag tur får jag mer jobb efter denna månad, då är jag säkrad ekonomiskt ett tag framöver, eftersom jag bara behöver kontrakt och arbete en månad till för att få akassan, så håll tummarna för mig). Ska göra en iskaffe och fixa lite till här hemma innan det är dags för sängen om ett par timmar.


Svårt att låta bli vågen.

Har ju ställt mig på vågen 1 gång i veckan i snart ett halvår. Men tänkte ta det lugnt med det nu i sommar, så man kan slappna av lite med vikthetsen. Men det är svårt att bryta den rutinen nu när den har kommit.

Men tänkte prova vågen på söndag igen och se om  det kommit någon form av förändring. Väntar också svar från chefen på det där friskvårdskortet. Men det har varit tyst ett tag nu. Så vi får väl se. Får jag förlängning så kommer jag nog få det, samma sak om Procordia tar över min anställning. I så fall kommer jag börja me dmin simning. Och har satt upp målet 3 km / vecka. När det inte är så svårt och jobbigt längre kommer jag kanske öka ut med mer simning eller med annan form av motion.

Men vi tar en sak i taget. Köpte hem lösa vikter igår, så jag kan få ordning på arm muskulaturen lite ;-) Känner mig lite klen nu och då på jobbet, så tänkte bygga upp dem lite och forma till lite snygga armar.

Hur är det annars med maten då? Jo det är riktigt varmt så det blir mest sallader för min del. Kebab sallad, kycklingsallad, sallad med kött, sallad med tjock grillkorv, sallad med tonfisk, sallad med bacon etc. Ja med det som finns. Så just nu finns det mest salld i mitt liv. Till mellis harjag keso som jag köpt, så har jag även lite turkisk joghurt som funkar jätte bra nu när det är så varmt.

Så vi får väl se hur det går om någon vecka med vågen. kanske går det undan eller inte. Mina ProAim har funkat bra. Inget sug efter godis i dag heller. Inget efter fikat på jobbet heller. Just nu vill jag mest ha vatten och salt i mig (sitter med en påse nötter).

Så livet leker. Ska ställa mig i en dusch och leta fram minneskortsläsaren och ta ner lite bilder som jag har på kameran. Så ska jag maila runt dem till alla som var med på resan så de får dem. Men det blir nog inte förrens i morgon. Då får ni också en massa bilder att titta på.

Nu ska jag bara slappa en stund till innan duschen och promenaden med vovven. (ska börja med mina 45 min promenader på kvällen nu när jag jobbar. På morgonen är det oftast för varmt. Eller så är det bara å fruktansvärt tidigt, eftersom jag oftast går upp kl 4.20 närjag jobbar dag. (då hinns det inte riktigt med).
RSS 2.0
Hetsätning
Sockerberoende
Överätning
Anorexi
Bulimi

Matmissbrukare
Sockerberoende
LCHF
GI
Låg Kalori dieter
Tallriksmodellen
Övriga

Recept (mina favoriter)
Kokböcker
Bloggar
Hemsidor

Kost
Häsla
Träning
Missbruk
Anhörig/Medberoende

Livsmedel
Kryddor & Örter
Kosttillskott
Vitaminer
Mineraler
Livsmedelsintolerans
Övrigt

Kostersättning
Tabletter
Operationer (en sista utväg)