Uppdatering.

Jag har nu gjort första uppdateringen och det har varit att ordna presentationen av bloggen. Så nu är den färdig och i morgon ska jag fortsätta med texterna om mig själv och min presentation. Jag ska även fixa startsidorna och listorna så ni får se vad som kommer.

Det största i uppdateringsväg som jag jobbar med nu är just omarbetning av många texter och ordna så att länkarna hamnar där de ska hamna. Märker ni någon länk osm kommer på villovägar säg gärna till, så går jag in och fixar det på en gång.

Ursäkta röran i bloggen.

Nu ska jag börja med alla uppdateringar av menyer och länkar etc. Detta kommer ta lite tid och jag kommer nog jobba med det i ett par dagar för att få det att falla på plats. Så för ett par dagar framöver hoppas jag att ni har översikt över röran, men ni kommer få en helhet i det så snart det är färdigt.

Någa av inläggen som jag har liggandes kommer att bli raderade, då de är udner uppdatering. tex om bloggen och presentationen av mig själv.

Många av länkarna som kommer ligga ute (eller rättare rubrikerna), kommer inte vara fungerande ännu, och det beror på att jag inte har hunnit skriva inlägget ännu. Men det är saker som jag kommer skriva om och som ni kan hålla utkik efter. Ser ni någon lista och tycker att det saknas saker i den, får ni mer än gärna skriva en kommentar om att ni vill att jag ska lägga till den eller de sakerna. Många listor kommer vara långt ifrån färdiga, men saker kommer läggas till allt eftersom.

Jag hoppas ni gillar det, sen när det är fördigt, kom gärna med förslag under arbetets gång.

ok vänstermenyn är nu klar. nu är det bara dags att skapa sidorna som ska länkas till. Så ska jag fixa kategorierna och ordna dem, lägga till nya och ta bort gamla.

Länk nät.

ok det tar ett tag till innan jag får ordning på länkar och kategorier. Men det var lite mer omfattande än jag först trodde för att göra det enkelt för läsarna att hitta saker under rubrikerna.

 Tex kommer jag samla allt om lchf, under en rubrik på en sida. Så det blir en länksida med bloggar, artiklar, hemsidor och fakta. Så klickar man på en länk och kommer till de sidorna som är länkade (så som jag har med recepten idag). Men det som tar tid är just det här med att samla alla saker udner olika rubriker. (Men det är värt det, för då när ni besöker bloggen efter det, kommer ni finna allt som ni är intresserade av under den rubriken. Sen kommer jag göra lite nya kategorier för att passa in, för er som inte vill använda länkarna utan vill använda bloggens egna kategorier i stället.) Allt för att göra så många som möjligt nöjda.

Jag har dessutom fått hjälp av formmail.se att fixa mitt kontaktfomulär. Så nu kan ni använda det om ni vill maila i stället. Och jag har kollat jag får alla mail som skickas till mig. Tack för all hjälp.

Så nu kan ni maila min blogg mail utan problem.

Trotts abstinens i 3 år.

Trotts att jag varit abstient från mitt matmissbruk i 3 år, är jag inte en hel människa. Jag har fått skov emellanåt det erkänner jag. De har varit olika långa och betett sig på olika sätt. Men dessa skov har jag sett som lärdomar för mitt tillfrisknande. De har även visat mig var jag fortfarande behöver jobba med mig själv.

Mina skov har hjälpt mig och påtalat att även om jag har varit abstienent i 3 år är jag inte hel ännu. Jag måste jobba med mig själv och anledningarna till att jag äter. Jag måste vända de dåliga vanorna jag har, till något positivt.

Är ni abstinenta eller på väg in i abstiensen kom ihåg att ett skov inte behöver vara något negativt, något som gör att ni inte kan bli friska. Det är fel. Ett skov ser jag som kroppens och matmissbrukets sätt att visa dig på vad du har missat och vad du behöver arbeta mer med för att uppnå ett långsiktigt tillfrisknande.

Därför är det bra om ni skriver ner när ni fått skoven, vad som har hänt under dagen och hur det har påverkat er känslomässigt. Gör det varje dag, som en dagbok, då när det väl händer kommer ni automatiskt skriva om just det som utlöste återfallet.

Denna insikt är ett av dem som var avgörande i mitt beslut att inte läsa till beroendeterapeut ännu. Jag är redo för utbildningen och studierna, men jag är inte redo att ta mig ann arbetet som sker efter utbildningen. Arbetet med att hjälpa och vara ett stöd, arbetet med att lodsa den beroende i sin väg mot abstinens.  Jag är inte redo att göra det arbete som kommer efter utbildningen.

Detta är en av anledningarna till att jag genomgår KBT metoden (självhjälpsprogram) för att gå ner i vikt. Jag vill jobba med det där underliggande, de orsaker som gör att jag har mina hetsätningar och hur jag ska göra för att förhindra dem från att komma tillbaka.

Det är en helt ny väg att gå men det känns väldigt bra. Jag har även börjat bygga upp min självkänsla och snart kommer jag vara en ny hel människa inte bara i mitt ätande, men även i min självkänsla och i mitt självförtroende.

nya länksidor.

Under dagen kommer jag posta nya länksidor, där jag kommer länka till lite olika artiklar jag ska skriva om lite olika produkter och liknande. Lite allmänna tips etc.

Då får ni även en större överblick vad som skrivits och vad som kommer komma, jag hoppas ni inte överger mig nu när jag haft lite trassliga dagar med designen. Jag kan nog lova er att ni inte blir besvikna. Eller jag hoppas det i alla fall.

så håll utkik i kväll, då det kommer upp lite fler sidor, så ni kan få enkel översikt till det som komma skall.

irritationen kryper.....

I dag har jag gjort nästan ingenting. Suttit och försökt få ordning på ett kontaktformulär, som jag nog ger upp med om ingen som är bra på att koda kan hjälpa mig. Har hittat fyra olika instruktioner och hur jag än gör (följer till punkt och pricka), så fungerar det inte. Tur är har jag använt mig av mina testbloggar hela tiden, så jag inte förstört något i orginalbloggen.

Så nu är jag så irriterande och besviken när jag inte får det att gå ihop. SÅ därför tar jag en liten paus och hoppas på att någon kan hjälpa mig med det, annars lägger jag ner det. För nu är jag så det kokar, blir bara skräp av det. Jag menar hur svårt ska det vara att få en snygg ruta att komma upp när man klickar på kontakt (inte ett nytt fönster) ?

När jag blir irriterad och det inte funkar, har jag märkt att mina tendenser startar direkt och jag börjar bli rastlös, sen går jag och kollar om jag finner nått att äta (tur att jag inte har nått hemma som kan skada min kropp).

Ska göra en kopp te, och försöka lugna ner mig lite, så jag inte är så irriterad över det här skiten. ska även börja skriva på lite inlägg som ska publiceras här.

Mycket planerat.

Har suttit och kollat runt på lite vardagstips som jag skulle vilja ge er.

Som tex varöfr och hur man kan öka blodcirkulationen för att få bort saker som celuliter (det funkar faktikst)

Vad mans ka äta för att få en bättre hälsa.

Vad du ska göra för att må bra på insidan.

Ja lite av varje, en hel del om vad du stoppar i dig när du äter, vvarför det är bra att äta mycet grönt och liknande.

ett av mina tips för att ladda batteriet, efter en hektisk dag är att ta en kopp te, krypa upp i soffan och bara vara. Strunta att svara i telefonen (om det inte är killen som kör hem din crosstrainer), och så bara är du en stund.

Jag ska börja planera in egentid en dag i veckan, alltså ett par timmar, då inget är igång som kan störa. Hunden ska vara rastad. Teet ska vara bryggt, och sen ska jag bara sitta neroch ta det lugnt utan att svara i telefonen under denna tid. Ett litet andrum för att ladda batteriet. Dessa dagar kommer infinna sig på fredagar, efter en hektisk dag på jobbet och veckan är slut, så är det ett jätte bra sätt att börja uppladdningen av batterierna.

Börja med det ni också, en till två timmar varje fredag, när mobilen är avslagen. Ta tid för er själva och låt bara tankarna flyga.

redigering

som en del i arbetet med att ordna så att bloggen blir lättare att läsa försöker jag nu få ordning på f'ärgerna och det är inte det lättaste.

Men jag har länge känt att menyerna har varit ansträngande för ögonen och väljer at ttills vidare ha dem vita för att inte anstränga ögonen på er läsare. För att framhäva det hela ska jag även försöka få ordning på bakgrundsfärgen, så den blir grön i stället och så ska jag även försöka finna ut hur jag ska göra för att få en snygg header.(vill inte tappa bort den jag har nu, men den får liksom en vit kant runt sig.

Men det är lite av allt det jag trasslar med just nu och som faktiskt känndes viktigast.

Så skriver jag en lista på saker jag ska skriva om och publicera här i bloggen. så har ni något ni skulle vilja läsa om är det bara att slänga in en kommentar. Tänkte försöka få in lite om kost och näring. Så småningom kommer jag få bättre ordning och göra översiten av bloggen enklare att greppa. (hoppas jag)

Jag har dessutom haft tankarna på att skapa mer av en hemsida och då även ta till mig en enklare webbadress. Så det är mycket som ska göras under veckan. (förutom packningen). Vecka 32 börjar jag jobba igen, och förhoppningen är att det kommer hålla i sig under hela hösten om jag gör ett bra jobb. Så jag ska försöka göra så mycekt som möjligt med bloggen.

har ni tips till designen får ni gärna dela med er av dem. Jag är inte super på det här med design och det hade ju varit grymt skönt om man kunnat lämna över det till någon annan.  Fast jag känner ingen som r så pass intresserad eller duktig vad gäller bygga sidor. så jag får bara hålla till godo med det jag har, tills något annat dyker upp.  =)

Steg 1 avklarat steg 2 börjas inom kort.

Japp nu har steg 1 avklarats för mitt hälsosammare liv. Vad var då steg 1?

! Sluta banta och börja äta.

Jag har börjat äta igen och slutat banta, i dag äter jag dessutom en grandiosa pizza, utan att få dåligt samvete. Jag har börjat äta långsammare för att låta hjärna registrera när jag är mätt. Jag dricker vatten till maten och mellan måltiderna (däremot ska man egentligen inte dricka samtdigt som man äter, då vattnet spär ut magsyran och gör nedbrytningen sämre. Man ska hellst dricka 30 min före måltiden eller 30 min efter måltiden, för att ge magen chansen att bryta ner maten.

Varför undviker jag kolhydrater?
(den frågan har jag fått, av både personer som har mailat mig och personer jag mött i våran vänskapskrets.

Svar
Helt enkelt för att jag får finnar och jätte dålig hy av kolhydrater. Här gäller inte godis och choklad, äter jag 70 % choklad och inga andra kolhydrater får jag inte finnar. Däremot när jag äter bröd, fullkorns ris, fullkornspasta så får jag finnar. Alltså mest mjölbaserade produkter. Så därför undviker jag kolhydraterna.

Steg 2 som sska påbörjas snart då vad är det?

Jo det är motionen, i dag köpte jag min crosstrainer och får den hemlevererad och monterad från i morgon till nästa vecka (vilken dag berro på när de hinner, får jag den i morgon blir det innan kl 10, så det gäller att vara uppe på morgonen tills jag får hem den).

När jag motionerar kommer jag dels börja bränna mer, sen kommer jag öka ämnesomsättningen något jag behöver då jag sänkt min mycket, pga all bantning.. Så bygger jag upp mina muskler så jag orkar med jobbet bättre, jag kommer kunna hålla ett högre tempo och slipper känna mig slutkörd. Dessutom minskar risken för arbetsrelaterade skador om jag tränar. Crosstrainerna är bra just eftersom den inte bara stärker nedre delen av kroppen utan även stärker den övre delen (bröst, armar axlar, rygg och mage).

Har ni tänkt på det att även ett stillasittande arbete kan leda till förslitningsskador och stelhet i musklerna som senare kan leda till arbetsrelaterade skador. Kolla med chefen vad ni har för hälsobidrag att ta del av, och utnyttja det. Ni investerar för er själva i framtiden, och gör att ni orkar jobba längre. Ni bygger även upp benen i roppen såni minskar risken för benskörhet på äldre dar. Man har mycekt att vinna på motion, och det gäller bara att skaffa sig en rutin.

min crosstrainer:


foto : Team sportia

Priset på hemsidan var inte det jag betalade i butiken.  Men jag är helnöjd främst med tanke på den service man fick i butiken. Riktigt bra personal, så jag skaffade mitg ett bonuskort, för där kommer jag handla fler gånger =)

Bantning förstör din ämnesomsättning.

kvinnor äter förbränner i regel mellan 1500-2000 kcal / dag (jo det är sant). Men detta är en kvinna som inte bantat eller har bantat.

För varje dag som går när du är inne i en sk svältkur minskar din ämmnesomsättning 1 %, den får mindre energi in och då anvädner den mindre enegri. Det går relativt snabbt för detta tapp att ske. Speciellt om man ser till att det tar oftast dubbel så lång tid för ämnesomsättningen att gå upp igen.

Säg då att du är en jojo bantare och har varit det i hela ditt liv. För varje gång du skurit ner på dina kcal, har kroppens ämnesomsättning också sjunkit. (därav att du efter ett tag förlorar mindre vikt per vecka äni början)

Du kanske första gången minskar 2 kg första veckan för att efter några veckor inte förlora något alls. Detta är kroppens sätt att spara på energin. Den tillåter mindre energi gå åt och alltså så sänker den ämnesomsättningen.

Men det går att skynda på ämnesomsättningen, och det bästa sättet att återställa den är att motionera. Det bygger nämligen muskler och muskelrna gör att kroppen och änesomsättningen jobbar snabbare. Sakta men säkert återställs ämnesomsättningen till det normala.


Min reflektion:
Bästa sättet att återställa ämnesomsättningen är trotts allt att äta. Jag har insett det nu och kommer troligen gå upp ett par kilon innan kroppen litar på mig och börjar öka min ämnesomsättning. Förhoppningen är att jag hittar en crosstrainer i morgon som jag kan kosta på mig så att jag kan komma igång med träningen redan nästa vecka, och på så sätt kicka igång min ämnesomsättning igen.

Men just den här informationen fick mig att tänka till, inte konstigt att jag stod stilla så länge förra terminen, jag hade ju gått ner 30 kg klart att ämnesomsättningen  då har gått ner. Nu har jag också insett vad minskningen av kalorierna gör med kroppen. Det är inte ett naturligt sätt för kroppen att minska sin förbränning.

När jag börjar träna igen och jag nu äter kommer min kropp balansera sig, det kanske tar ett par månader, men det kommer att funka. Så småningom kommer jag börja gå ner mina sista 15-25 kg, och jag kommer äta mindre portioner fast med en högre omsättning då jag fortfarande tränar och bygger muskler.

Nu har jag insett varför min jojo bantning aldrig funkat, för jag har inte förstått detta samband, jag har inte insett hur mycket bantingen skadat, mer än hjälpt mig. och om jag verkligen tänker efter, så bantade jag inte bort mina 30 kg. Jag motionerade bort dem och aptiten sjönk automatiskt för att hålla kroppen i balans. Så nu har jag lättare att acceptera vad jag behöver göra, och jag kan acceptera min övervikt eftersom jag vet varför den finns där.

Källor:
ämnesomsättning
Ät dig smal

Matmissbruk - Ett självhjälpsprogram vid tvångsmässigt ätande "Anne Kathrine"


Gamla dagboksinlägg.

Japp de har äntligen kommit till rätta. Så nu ska jag bara försöka tyda dem och skriva rent dem så jag ser vad som står.

Sen ska ja gger er bitar ur min gamla dagbok med liten reflektion från mig. Dock lär jag inte ge er hela dagboksinägg, då jag inte vill avslöja allt ;-)

Men ni kommer få mycket, så nu måste jag bara försöka få ordning på dem så jag ser vad som står i den först och främst, det är nämligen handskrivna blad ur kollegieblock.

Men de har kommit fram och jag ska bevara dem. =) Jag har fler inlägg på en hemsida på datorn och där kommer jag gå in och plöja ut flera, som ska sparas.

Jag har dock inte skrivit så mycekt om mitt ätande under det frsta året, då ser man mest mina humörsvängingar, under 2006 när jag åt som värst och dessutom gick på cipralex, så har jag bara skrivit ett fåtal inlägg om mitt ätande, men då var det mest om maten imitt liv när jag skrev. (Ni kommer få mer detaljer härifrån, speciellt i min självbio).

Så nu vet ni att ni kommer få lite inblick i hur jag betedde mig under perioden med anorexi och hetsätning om vartannat. När jag dessuomt var nykär och hade totalt inre kaos med vad som är rätt och fel. Vad jag ville med mig själv och min framtid.

Men detta kommer dröja lite eftersom jag måste försöka skriva rent alla inlägg så jag ser vad som står.

Ordning i kaoset.

Har suttit och läst lite och fått insikten att när det är kaos runt dig är det svårt att fokusera.

Meningen de senaste veckorna har varit att ordan min blogg så det blir lättare att hitta i den. Men jag har haft totalt kaos bland alla ppper och ideer som jag skrivit ner till bloggen.

Så däröfr har jag nu tömt en A5 pärm, och satt in lite vita papper, så jag ska skriva ner alla ideer och rensa ur dem. Sen sätta in dem i pärmen. Då får jag en bättre överblick på vad som ska göras och inte göras.

Så ska jag även tömma min anslagstavla och börja sätta upp en mind map på den, så jag får en lättöverskådlig blick på vad som ska göras och det blir enkelt att göra dem i turordning utan att kaos uppstår (vilket troligen kommer hända i alla fall).

Jag har en bok där jag skriver övningar och små reflektioner i vad gäller matmissbruks programmet och min tillfrisknads loggbok för att hjälpa mig ytterligare med sockret.

(även om jag ser mig själv som frisk, är jag inte 100 % frisk). Jag har fortfarande en bit kvar att gå för att bli 100 %, nu har jag kontroll över bitar, men har fortfarande en massa att arbeta för. Tex min inre självbild (jo jag har en bok och arbetar med det också), min nya KBT för övervikt och äter enligt LCHF och GI (eftersom det är den kosten jag mår bäst av)
Jag har även en matdagbok, där jag skriver ner saker osm rör vad och hur jag äer.. (Jag måste finna ett block till KBT terapin det tar ca 10 veckor, som minst antal veckor. Troligen tar vissa bitar längre tid om jag känner mig själv rätt).

Jag har dessutom skrivit upp och ordnat med alla mina sk avbetalningar (under årens lopp har det blivit en del små privata lån som tagits och det är dags att få ordning på allt så det betalas tillbaka). Samt att jag ska börja spara lite pengar tror jag, vi får se hur det går med sista biten. Att bli skuldfri kommer gå först. Nu hoppas jag bara att jag får jobba under nästa månad också, gärna fler månader. Ska ringa chefen på fredag morgon och se om de hört nått om inte annat om hur jag ska jobba vilket skift.

Så ja det känns som jag har kontroll. (Jag har haft funderingar på att ha reklma på sidan, men vet inte hur jag ska placera den och vilken tjänst jag ska använda mig av. Men det gör jag enbart för att öka kraven på mig själv när det gäller innehållet till bloggen. För har jag reklam, så måste jag leverera bättre texter till er och fler texter än det jag har idag.

Jag har även bestämt mig för att skriva lite om hälsotips, skriva lite om olika vitaminer och mineraler, osm är viktiga att få i sig. Antingen i maten( alltså var man finner det, i vilka livsmedel), och genom kosttillskott och var jag rekomenderar att man köper dem. Så ja, jag har lite planer på saker som ska hända och ske.

Allt deta kom jag på när jag började ordna upp i kaoset, se till att få ordning i röran och skapa en avslappnad atomsfär. (Nu ska jag fortsätta  med min städning och min packning. (nästa månad ska jag börja kolla på lägenheter och förhoppningen är at tjag bestämmer mig då, och ser till att jag får den redan den 25 september så jag har lite dagar på mig att flytta och städa ordentlgit..

Så mycket information att bearbeta.

Jag har börjat läsa boken om KBT och gå ner i vikt. Och ja jag har inte börjat med programmet ännu, men har läst en massa annat i boken. Och det är mycket information som ska bearbetas, mycket jag inte tänkt på. Mycket som jag kommit på att jag gör som jag inte trodde eller förnekade förrut.

Tex att man ska acceptera sin övervikt för att kunna göra nått åt det, och ja jag har varit öppen med den. Men jag har aldrig accepterat den så jag kan ta steget att välja att göra nått åt den, eller inte.

Så nu har jag börjat, tror inte att jag accepterat den helt och hållet. Men jag har insett att den finns där och att jag måste göra nått för att komma tillrätta med dem. För mig gäller träning och äta bättre.

Jag har redan minskat på portionerna och äter tills jag är mätt inte mer inte mindre.

På fredag köper jag hem en crosstrainer (levereras nästa vecka). Så börjar jag med den träningen.

Jag jobbar även med matmissbruksboken och det har tagit mig nästan en månad att göra färdigt uppgift nr 2 i boken. Men nu är jag färdig med den så jag kan ta steget vidare till nästa uppgift. Jo det tar lång tid att bearbeta det man läser och skriver, man lär sig mycket om sig själv som man inte varit medveten om tidigare.

Just nu har jag börjat med att göra 20 armövningar med fri vikt varje dag. Morgon och kväll. När det går lättare kommer jag öka på tills jag gör 60 st / dag, då kommer jag gå över med att inte använda båda händerna på hanteln utan arbeta med en hand i taget (detta efter att jag nått maxvikt på hanteln).

Crosstrainerna kommer jag börja med lättaste motståndet, hur länge det får jag se efter att jag har köpt hem den och sett hur lång tid jag orkar jobba med den, så tar jag det från det.

Maten går hur bra osm hellst och mina humörsvängingar är mycekt bättre, jag mår också bättre psykiskt är inte lika irriterad och rastlös.

Just nu packar jag nästan för fullt, det går lite långsamt, men det blir framsteg i alla fall.

Vågen undanlagd & KBT startas

Nu är den rengjord och lagd i en banankartong.

Den kommer inte fram förrens tidigast den 4 oktober i år. Då har jag flyttat över alla mina saker och börjat med att packa upp min nya lägenhet.

Så nu är den undanlagd och ska inte skapa någon stress för min vikt.

Sommaren kommer jag ägna åt att arbeta med mig själv på en annan nivå. Jag kommer jobba med mitt matmissbruk och göra övningarna i självhjälpsboken. Jag kommer även böra med den kognitiva beteendeterapin (fick hem bokn idag och börjat läsa den).

Så nu tänkter jag enbart ägna mig åt att arbeta med kosten på en annan nivå. Jag ska bearbeta mina tankar och försöka ge tips på hurman kan arbeta bort det.

Jag tänker börja med att tips om en tidning.

Nya nr av PS ! personlig utveckling & psykologi har med ett program med KBT för att lära älska sig själv och sluta banta.(ursäkta dåliga bilden är tagen från allers förlags hemsida där du också köper prenumerationer).

Avsnittet älska din kropp handlar om att skapa ett medvetande om sina handlingar och känslor kring maten. Hur man beteer sig i olika sittuationer, när man tex gömmer sig och rättar till kläderna.

Men det ger också handfasta tips om hur du kan åtgärda dem med tålamod och arbete.

Jag kommer även köpa crosstrainer och börja med min motion igen. Jag kommer börja på lägsta nivån och sätta upp prestations mål, i stället för viktmål. (Tack Emilia).  Jag ska få ordning på min träning igen, och jag vet med mig att en crosstrainer kommer hjälpa mig på vägen. Det räcker inte med promenader, då kroppen vant sig vid viss form av motion, så för att öka förbränningen och för att börja bygga muskler så måste jag öka på med tärning i stället, och någon annan form. (tyvärr har motionscykeln gått sönder så man inte kan ställa in motstånd, så därför får mamma den, hon vill bara träna upp rutinen och vanan med att träna och cykla).


Kollegieblock med banan papper.

Hittade dessa på Maxi här i sandviken idag när jag shoppade. 30 kr kostade dem.Jag köpte ett kollegieblock med grodan på framsidan för att ha ett block att skriva in alla mina recept.

Så jag passade på att köpa ett miljövänligt block med papper som INTE kommer från Träd utan från bananskal.

Är inte det grymt, inte ett enda träd gick åt för att göra mitt kollegieblock med 80 blad. Att sidorna dessutom har sin naturliga färg, alltså inte blivit blekt eller behandlat, gör att må bra kännslan infinner sig skarpt. Funkar utmärkt att skriva med bläck i blocket (har inte provat blyerts).

Men för er som är miljömedvetna och vill hjälpa till att spara in på lite träd, kan jag starkt rekomendera detta.

Fler block och beställningar av dem finner man här:

TNF Ecopapers - The Banana Paper Company

för att komma till shoppen klicka på buy now, så kommer ni direkt in i deras online butik.

Köp ett banan block till skolan i höst, och rädda ett träd.

LCHF/GI kosten..Under anpassningsstadiet igen.

Tycker denna kost är väldigt enkel att följa. Speciellt om man anpassar både dessa utefter sina egna behov och sätt.

Tex, närjag är ensam hemma och inte har sällskap så är det fetaste jag har i såser creme fraiche. Fel tycker många, men helt rätt tycker jag. Jag experimenterar en hel del med mat, och inte bara mat,utan även desserter och annat.

Men jag har stött på ett litet dilemma. När det kommer tillmin laktosfria mjölk. (max 5 g kolisar/100 g ska det vara). Men den som har minst fett har minst kolhydrater och det blir ju lite fel egentligen. Men då kanske man ska snickra lite själv. Eller vad tror ni. Jag äter alltså inte så himla fet mat egentlgien. Utan kanske medel fet, Dock fetare än tidigare.

Jag äter yoghurt till frukost, eftersom jag inte klarar av att äta äggröra (har förätit mig på det).

Jag använder vitkål i strimlor som pasta. Blomkål i ställer för potatis i mos. Grönsallad, när jag gör en sallad.

Enkelt. Men jag tycker att ni ska anpassa er efter den kost ni kan äta. Är ni allergisk tex som jag är mot laktosen, så får ni finna det osm är det näst bästa. (jag använde det bara i tet, jag dricker. Så det känns som det kvittar vilken sort det egentlgien är.

Så nu ska jag bara lära mig att äta rätta mängderna och vilka produkter jag ska använda mig av. Allt handlar om att anpassa sig efter sitt eget tycke och smak.

Är det så att ni precis börjat med kosten, klättra då uppåt med fetthalten i produkten. Finns det inte en fet produkt inne den dagen du handlar, tror jag itne att det skadar dig om du får en något lägre fetthalt tilll nästa gång du handlar. (Varför rusa runt i hela stan för att finna en sak? )

Ryggsmärta...

Har legat raklång i sängen med en varm vetekudde under svanken. Varför jo jag somnade på min soffa och har efter det haft ryggont, så jag inte kunnat vara uppe o gå långa stunder, eller sitta.

I kväll har det kännts bättre, efter ett varmt bad och lite starkare smärtstillande tabletter.

Kan i alla fall göra en snabb sumering över de senaste dagarna och tala om att jag återigen har börjat med min lchf / Gi. Och ska kolla upp det här med mjölk.

Jag har det i tet som jag dricker, dock mår jag bäst av den laktosfria. Är det någon där ute osm vet hur det blir med kolhydrater och Gi. Kanske den är bättre än annan mjölk. Kommer i alla fall köpa hem den.

under min fas 1 kommer jag bara äta mejeriprodukter av creme fraiche, grädde och yoghurt (2 dl till frukost).

Jag kommer äta obegränsat med ovanjordgrönsaker (det kanske höjer kolhydraterna men jag orkar inte räkna)

Max 100 g kött per portion har jag satt för mig själv. Sen om jag äter mer protein i form av bönor, ägg eller liknande, är en helt annan sak.

Jag har återgått till mitt LCHF/Gi liv och jag mår redan prima. Ska skriva mer i min matdagbok om vad jag äter, dock ingen på nätet. Nu övergår jag till min handskrivna bok.  Ska väga mig i morgon sen ska jag göra ett handgjort diagram som jag kryssar i min vikt. Men nästa vägning komme rinte ske förrens jag flyttat in i nya lägenheten, för vågen packas ner i morgon, tillsammans med en massa handukar och annat.

Ska köpa hem en bok där jag kan skriva in alla mina recept som jag provar och som jag omvandlar för att passa i denna kost. Det har blivit några den senaste tiden.

Nu ska jag göra te, värma min vetekudde oich försöka få bort lite av smärtan innan jag ska sova senare.

Var på Harry Potter i kväll, och ja helt klart värd pengarna. Grymma specialeffekter har de slagit till med, så nu är förväntningarna på nästa film grymt stora ;-) Längtar tills alla har släppts så det kommer en stor specialbox (hoppas jag i alla fall), då kommer jag vara först med att köpa den.

Ska försöka bättra mig med uppdateringarna nu när jag börjar bli bättre i ryggen så jag orkar sitta ner och skriva. (soffan åker så snart jag har en ny)

euforisk. =)

Vad jag har längtat efter min kost., Nu är jag 100 % redo att överge allt bröd. Allt godis och alla de saker jag mår dåligt av.

Jag kommer äta grönsaker i olika former (potatis någon gång dock som en del av grönsakerna).

Jag kommer återgå till att äta mitt kött, och mina feta såser. Men jag ska lära mig  att ta "rätt" portioner.

Nu är jag redo, jag vet var jag hör hemma. Jag vet när jag mår bra.

Nu är det motionen och självbilden samt orsaken till ätandet som ska lokaliseras. Dessa ska bearbetas.

I morgon hämtar jag min KBT bok om KBT mot övervikt. Ska bli spännande att läsa den.

Men jag är redo. Nu är det hej då för dem. och välkommern tillbaka till välmåendet.

Psykiskt välmående framför viktnedgång.

Jag har ju kört lågkalori diet ett tag nu, och helt ärligt, SÅ dåligt som jag mår psykiskt nu och hela tiden tänker på godis och mat är inte bra. Jag blir lättretlig och på dåligt humör hela tiden.

Inte har jag gått ner något i vikt heller.

Så jag återgår helt enkelt tillmin LCHF och GI kost. Då mår jag allra bäst, när jag skär ner på kolhydraterna. INte blir jag lika besatt av godis då heller, utan har en jämn blodsockernivå.

Min viktminskning tänker jag behandla genom att behandla orsakerna tillmitt ätande. Alltså kommer jag läsa mer om KBT terapin för övervikt, och jag kommer fortsätta arbeta med min självhjälpsbok för matmissbrukare.

Det kommer ta längre tid innan jag når i mål med min vikt, men samtidigt har jag inget fast datum för när det ska ske.

Jag känner att detta är det riktiga för både mig och min familj. Jag mår helt enkelt inte bra på lågkalori kosten, och då går jag hellre tillbaka till den kost där jag mår bra.

Jag kommer lära mig att ätamindre mängder och jag kommer lära mig att stressa ner. Viktminskningen kommer nog igång så småningom. Kanske snabbare än tidigare när det inte är fokus på det. 

Min vikt är idag oförändrad, så jag kommer packa ner min våg och sen kommer jag inte ställa mig på den förrens jag har flyttat till nya lägenheten. Då får vi se vad vikten säger. kanske slutar jag då stressa över att få en viktminskning, och kan faktiskt gå ner i vikt.

Personlig utveckling.

Just nu känner jag att jag måste börja jobba med mig själv på en annan nivå. Jag måste liksom lära mig att acceptera och efter det älska mig själv. Jag har kommit på god väg, och accepterat hur mitt utseende är. Däremot har jag inte lärt mig att acceptera min vikt.

Men samtidigt tycker jag inte att jag ska acceptera min vikt, utan åtminstone gå ner till ett normalt BMI (visst det är missvisande). Om jag börjar träna och kommer igång med det ordentligt, tror jag och hoppas jag på att jag kommer gå ner i vikt och att jag kommer älska mig själv stegvis.

Sen att jag är osäker och blyg när det gäller mycket, det är en helt annan sak. Det ändras stegvis det också.

Men jag känner att nu är läget inne, nu är det rätt tid att få rätsida på det hela. Jag har jobbat tre dagar denna vecka och det känns som jag fått mig en ordentlig workout, så nu blri det till att komma igång igen.

Ska använda min motionscykel 45-60 min tre dagar i veckan, fram till sjag flyttat. Sen köper jag en crosstrainer (det kan hända tidigare, beror på hur det ser ut med jobb nu i höst).

Så jag har börjat arbeta med min personliga utveckling och har bestämt mig för att skapa en ny kategori där jag ger lite tips som jag själv läser och provar för at utvecklas till en bättre person. Mycket kommer vara av typen KBT, Men jag hoppas även få förslag när jag själv funderar över något, där jag kanske behöver tips på hur jag ska ändra på mig eller ändra på något i min omgivning.

Beroenden kommer sällan ensamma.

Jag är nog arbetsnarkoman, eller rättare jag är en arbetsnarkoman. INgen kännsla är så skön som att gå o lägga sig efter en dags arbete, där du har fått jobba gärnet och du har sett resultat.

Jag älskar att känna mig helt utmattad närjag kommer hem från arbetet, och på helgerna längtar jag nästan tillbaka till arbetet.  Då spelar det ingen roll vad jag jobbar med, jag älskar allt arbete.

Lite skrämmande egentligen, även om jag vetat om det så vet jag att jag är mer eller mindre arbetsnarkoman. Inte så att jag har prestationsångest. Men jag sattsar alltid 120 % eller mer. Så risken finns för utbrändhet. Men jag tycker det är roligt.

Frågan är väl hur bra det är i långa loppet, dels hur länge orkar kroppen arbeta hårt? Hur länge orkar jag själv med det?. Vad behövs för att jag ska få nya utaningar? Kommer jag lessna på arbetet när jag har lärt mig allt som går att lära sig?

Ja det är mycekt som jag bör ta mig en tanke på. Som jag nog behöver funadera över, om det är så att jag är arbetsnarkoman (även om jag inte har prestationsångesten och inte tar hem arbetet på min fritid).

Kanske är jag inte arbetsnarkoman utan bara gillar att arbeta. Ska läsa lite om det och se vad jag kan luska ut för nått om det hela. finns det kanske någon där ute som läser och som har egna erfarenheter och vill dela med er, då får ni gärna göra det här i en kommentar eller via ett mail:  mnl.blogg@gmail.com

(just nu har jag hoppat in och jobbar då en av tjejerna är sjuk, så jag börjar kl 6 i morgon bitti, så lite får jag jobba under semestern i alla fall. Skönt att få in lite mer pengar.

KBT hjälper överviktiga

Det här är verklgien något jag tycker man ska puscha för. En matmissbrukare behöver ta tag i det som är problemet med varför de äter. Oftast är de inte medvetna om det själva, men då kan KBT - terapi vara något för dem. (jag har beställt boken och ska prova)

KBT terapin handlar om att förändra sitt sätt att tänka och betee sig i olika sittuationer.

Jag tror att denna metod är något som kan hjälpa många och som nog har hjälpt många.

Jag tror på det här och tänker läsa boken, och se om det knaksne kan hjälpa mig, för jag vet att jag måste ändra mitt sätt att tänka och betee mig runt maten jag äter.

För er som är osäkra kanske detta är något som hjälper er. Det finns idag många KBT terapeuter, prova att ta kontakt med dem för att se hur det hela funkar. (ni kommer få lite länkar i slutet på inlägget)

Jag tror på KBT just för att det förändrar mittt sätt att tänka och handla, men framförallt för att det på ett sätt tvingar mig att öppna ögongen och leta på djupet.

Jag ska läsa mer om detta inte bara nu, utan framöver också, helt klart något jag vill ha i bagaget till den dagen jag är redo att hjälpa andra.

Expressen skriver idag om detta i sin nätupplaga och har även länkat till Stahre metoden som de berättar om i sin artikel.

EXpressen:  Så rasar du i vikt- utan att träna.
Lisbeth Stahre : Stharemetoeden

insikter.

Har suttit och funderat på vad jag egentligen har och kommer ha svårast att sluta äta, när det kommer till mitt missbruk. Vad jag har sitter djupast.

Det sitter mest i kolhydraterna. Inte i det här med socker, där kan jag sluta. Men jag fastnar i det lika lätt, så det är fortfarande ett beroende som sitter i för alltid.

Men det jag får svårast med, är nog det hr med pasta ris och vitt mjöl, speciellt vitt mjöl och bröd som är svårast för mig. Mycket därför att de är produkter som är en stor vana en stor del av vardagen och har alltid varit det. Mer eller mindre all mat vi gör innehåller sådana produkter, och då är det inte konstigt att man skaffar sig ett beroende. Att jag dessutom kan äta det bara för att äta det är en helt annan sak.

Men mycket ligger nog för mig i att bryta vanans makt. Och att orka gå igenom avgiftningen när det rinner ut ur en. (här har jag fördelen med att jag redan gått igenom den till stor del, då jag ätit LCHF kost under en längre tid).

Men det är lite skrämmande egentligen att finnas bra alternativ till dessa, (har man då dålig ekonomi och en familj kan detta vara fruktansvärt svårt). För mig handlar det mest om att acceptera att jag inte kan äta det, för att jag överäter dem.

Jag måste även inse att när de är ute ur systemet är det viktigt att de aldrig kommer in igen. Jag måste alltså sluta leva med något sådant för livet. Samtidigt skulle det hjälpa på andra plan för mig.

Tårta, kan jag inte äta om jag slutar med vitt mjöl (den med tårtbottnar).
Jag kommer inte äta pajer mera, inte äta en massa såser som är dåliga för mig (om jag inte finner alternativa vägar till redning, som att lära mig att använda arrowrot).
Mycket av allt det där söta och sockrade kommer försvinna ur min kosthållning om jag hoppar över och utesluter vitt mjöl ur mitt liv. (Jag har redan bestämt mig för att skylla på allergier och överkänslighet.
Då är det ingen som ifrågasätter om jag hoppar över produkter med mjöl i. (undrar om jag får äta glutenfritt? ska ta o kolla upp det).

fast jag skulle kanske inte få äta, tacos heller, då de mjuka tortilla bröden innehåller mjöl, men jag får hitta alternativ till det också.

Har ni tänkt på hur mycket som egentligen innehåller mjöl, hur beroende vi är av det i matlagning.

Jag tror att jag ska börja här med min kosthållning, att få ut allt vitt mjöl ur kosten, ska läsa sockerbomebn och den sockerfria kokboken, för att se vad som finna för allternativ till mjöl i olika former.

Var ligger ni i erat beroende? Vad har ni svårast att leva utan för resten av erat liv? Skriv ner det och se vad ni kan finna för alternativ till det ni har svårt att leva utan. Det är en bra övning för att starta tankeverksamheten kring beroendet.


50 års fest

I dag ska vi ha en liten 50 års fest, till min mammas vännina, som fyllde igår. (Hon är typ min extramamma också), har kännt henne sen jag var runt 5 -6 år och hon har alltid funnits i familjen.

Så i dag blir det en massa grillat. pajer och liknande. Ska försöka fota lite. I dag kan jag också tala om att det inte finns några restriktioner, jag kan äta precis vad jag vill. (dock ska jag självklart sluta när jag blir mätt).

nu ska jag återgå till att hjälpa till här hemma. I kväll ska jag dricka te och spela ett online spel som jag funnit kärlek till, som får mig att slappna av och som dessutom var gratis att spela =)

Hoppas ni får en underbar dag. (här blir det regn).

Mina mål och min kostplan.

Har fått frågan (via mail) om jag slutat med LCHF och GI.

Nej det har jag inte gjort. Däremot har jag börjat i en annan ända av min kosthållning och viktminskning.

Jag har nämligen större problem än dem som gäller vad jag stoppar i mig. Jag äter för mycket, och det gäller även fett, och proteiner. Så jag måste lära mig mängderna hur mycket jag kan äta. och hur jag ska fördela maten.

Därför började jag med MåBras kost igen. För det är ett enkelt sätt för mig att få in vanan, med att registrera det jag äter och skriva matdagbok (jag har definitivt inte fått in vanan ännu)..

När jag har fått in vanan ordentligt, och inte slarvar som jag gör idag, kommer jag sakta en sak i taget, byta ut mina produkter jag äter, till standard och kolhydratsfria alt kolhydratssnåla livsmedel. Jag måste helt enkelt börja om från början och byta en sak i taget. Annars slutar det med att jag sitter där jag började och det vill jag inte.

På det här sättet går jag dessutom ner i vikt samtidigt, som jag lär mig hur stora måltider jagkan äta. Jag slipper då också problem som man kan stöta på vid kostomläggning som huvudvärk och värk i kroppen. Att detta är ett långsamt sätt att byta kostvanor är jag medveten om. Det kommer kräva tålamod av mig, och framförallt uthållighet. Men jag vet att genom att göra denna långsamma förändring blir den bestående. Jag får in vanan på en gång, och jag kommer ju inte gå ner i vikt hela mitt liv. Jag har några kilon kvar (jag säger några för det är mindre än det jag redan gått ner).

Jag har dessutom slutat skriva ner datum för mina målvikter utan låter det ta sin tid nu.

Första målet är däremot 80 kg, när jag når dit ska jag köpa en bok eller DVD filmer, vilka det är helt valfritt och jag bestämmer mig den dagen. =)

vid 75 kg, 70, 65, 60 vet jag däremot inte ännu vad jag ska ge mig själv eller jo 65-60 då blir det riktigt läckra underkläder ;-) Dessutom vet jag inte vad jag har för målvikt, jag har satt ett max på 58,7 kg, men tror inte jag blir så liten, utan hamnar någonstans runt 60-65 kg.

När ska jag då vara i mål med denna viktminskning? jo 2010-06-06 på min 26 årsdag. (gärna någon dag tidigare).

På det här sättet behöver jag inte stressa om jag skulle gå upp i vikt någon vecka, det hör liksom till.

Alla recept jag skriver in här är med fullfeta produkter, och de kan utan problem bytas ut mot lightprodukter om man vill det, och mår bra av det. Jag ska dessutom börja lära mig att laga mat med mindre mejeriprodukter, och de gånger jag använder det ska det vara i mindre mängder inte alls lika mycket som jag har använt.

Jag håller alltså på att lära mig själv hur jag ska äta för att inte överäta, och för att få in rutin. Jag gör på et sätt som för mig är enkelt, och inte nödvändigtvis passar andra.

Ni kommer se allt eftersom tiden går att jag går ner i vikt, och jag kommer när jag är i mål, även ha en period där jag ska balansera kosten i förhållande till min nya vikt, så jag helst av allt står stilla, eller pendlar max 2 kg upp och ner.

Så med tålamod kommer jag lyckas, och om jag låter det ta tid.


Nära att fuska.

Ska avslöja en hemlighet för er. Nu för bara några minuter sedan var jag nära att fuska. Hittade blåbärspaj i frysen. tog fram den och funderade på om jag skulle äta den.

Men tja det är inte värt det.

Så den åkte i sopporna och fram kom en tallrik med yoghurt, med russin, torkad aprikos, katrinplommaon (1 av varje, max 50 g russin), solrosfrön och linfrön (ca 1 msk av varje).

Så mycket goadre, bara för psyket och för magen. Så är det nyttigare.

Så ja även jag kan fortfarande nästan göra snesteg. Men viljan är starkare än suget idag. Så det blev inget snedsteg i alla fall.

mig vs matmissbruket (2-0) just nu.

Var finns hjälpen, då man inte vill stå själv.

Många har funderat på det, och många undrar fortfarande på var hjälpen är.

Det finns många ställen att be om hjälp, det hela är att finna det som är rätt för dig. Med tanke på att många vill och behöver hjälp för att de idag inte klarar det själv, sitter jag just nu och letar efter olika sidor på nätet där man kan finna hjälp. Olika enheter både privata och inom landstinget. Men även grupper för den som vill vara anonym.

Så jag hoppas att jag ska ha en bra början redan i kväll med länkar och kort berätta om de olika ställen dit man kan vända sig.

Jag kommer göra en länksida och så kommer jag ge varje "enhet" en egen sida där jag berättar om dem och var de finns.

Det blir en början som kommer uppdateras så ofta som möjligt. Om ni sedan har sidor ni tycker saknas, så är det bara att säga till så kommer de att läggas till.

Gör om gör rätt.

Hur kommer det sig att man slarvar med maten när man är sjuk ?

Jag gör det verkligen, mest med det här med att äta regelbundet och äta alla måltider. Så i morgon blir det hårda tag och noll chans till att inte äta något som inte är planerat.

Så i morgon ska jag göra en tonfiskgryta (det har jag varit sugen på länge). Så blir det till att kolla vad jag egentligen har i frysen. Ska även göra äppelmos i kväll, som jag kan frysa in så jag verkligen äter gröt på morgonen.

Så ska jag plöja igenom mina MåBra recept, och börja planera mycket bättre vad jag ska äta. Samt att jag sk gå igenom poänglistan och se till så jag har det osm jag äter och inte en massa annat.

Hostan har i alla fall blivit bättre, så lite jävlar anamma så kommer det här ordna sig och jag kommer tillbaka på banan igen =)

Nu ska jag ta en kaffe och skriva lite till. (Börjar få väldigt mycket skrivprojet nu).

Så ska jag även göra en tankekarta över bloggen, så jag ser hur det blir med olika länksidor.Jag vill göra det lättare för er också att hitta i bloggen. Just nu har den blivit väldigt rörig. SÅ fler kategorier och det viktigaste kommer finnas under speciella länksidor. Ni ska få se bild sen över min tanke karta för just nu är den bara ett kaos =)

Vad gör man när det är otäckt väder ute?

Sitter här och filosoferar på vad som behöver göras här hemma egentligen. Jobbar med att packa och rensa ur gamla papper och saker som ska skrivas rent och lite sådant. Jag har bara svårt för var jag ska börja.

Har inte blivit frisk från förkylningen ännu, utan den har hållt i sig i snart 4 veckor och det börjar gå mig lite på nerverna, eftersom jag inte har smak eller kan äta då jag börjar hosta.

Till råga på allt så har jag ingen aning om vad jag ska skriva om här =) Jag har totalt torka. Maten känns inte heller på topp denna vecka, känns som jag kommit i obalans efter min förkylning bröt ut igen. Så helt ärligt vet jag inte riktigt hur det går denna vecka. Jag har juförsig inte ätit något godis och det är bra, inte en massa fet mat med en massa kolhydrater i. Jag har fotsatt hålla mig till kostplanen (ja utom min pizza, häromdagen, men då blev det bara lite yoghurt på kvällen).

Jag sitter mest och försöker läsa ikapp i bloggar jag har följt, jag hittar dessutom mer bloggar runt om och kollar nu på hur aktiva dem är. Är de tillräckligt aktiva kommer de hamna på länksidan under sin kategori hos mig. Det är bloggar som handlar mest om matmissbruk i olika former. Det är vanliga personer som berättar om sin vardag men framförallt vad som rör sig i huvet på en matmissbrukare.

Så det är en del att läsa just nu. samtidigt som jag skriver på min sk självbio, där jag berättar om mina år som matmissbrukare, och hur det ledde till där jag är idag.

Jag ska även försöka skriva lite allmänt om matmissbruk och har även börjat fundera på om jag inte ska skriva lite mer om självhjälp.. Skriva en form av självhjälpsprogram- Men jag är osäker på om jag verkligen kan det, om jag har de rätta verktygen. Jag kan ju inte på något sätt se om det hjälper andra, om det har någon verka. Men helt klart är att det är en dröm att skriva ett självhjälpsprogram för matmissbrukare. Så jag har börjat fundera på det, och leta efter en massa material.

En bok för inspiration och som ska inge hopp om att även om livet verkar mörkt finns det en gnutta ljus och jag vill hjälpa er att nå ljuset.
Som ni ser jag har en hel del tankar som bara väntar på att få tränga sig ut ur mitt huvud.

(ursäkta alla stavfel, ska börja skriva inläggen i word så jag kan rätta dem innan jag publicerar dem).

Harry Potter filmen.


Nu har jag bokat biljetter till Harry Potter filmen. Jag och en av mina bröder går och ser dem tillsammans så gör vi även med denna film och nästa likaså.

Nu funderar jag mest på om jag ska köpa lite godis att ha med under filmen. eller om jag ska bryta traditionen. Om jag köper godis vad blir det då för nått?

Jo naturgodis. INte mycket men lite och några få utvalda produkter. Mest chashew nötter, då jag verkligen älskar dem.

Lillebror får som vanligt det godis han vill.

Men jag har itne bestämt mig ännu. Får väl se vad jg känner för nästa lördag. Men jag ser fram emot att få se nästa harry potter film. Ska bli spännande att se hur de lyckats med den. Och så får jag se den när jag verkligen har tid inte mitt i veckan när jag kanske jobbar.

Nu ska jag krypa upp i soffan med en kaffe och tycka synd o mig själv, då jag inte är frisk från min förkylning ännu, utan fortfarande hostar hela tiden.

Fetma ett världshälsoproblem som kostar samhället.

Hur många gånger har ni inte sett den rubriken? Läst i tidningar som aftonbladet och expressen att WHO anser att det är en av världens dyraste folkhälsosjukdomar. Att det kostar samhället miljoner att åtgärda de hälsorelaterade problemen som uppstår i samband med kraftig övervikt (ett BMI över 30).

Har ni också följt alla dessa förbannade diskussioner där de kastar skit på feta och överviktiga, där de klankar ner och vill ha fängelsestraff etc. mot matmissbrukare då de tydligen inte kan äta rätt. Att de inte kan lära sig att äta sunt och motionera. Att de är odisciplinerade och inte bryr sig. De sitter där på sofforna och bara äter och äter, blir fetare och fetare.

Kommentarer som
"Ska du verkligen äta det där?"
"Det är inte som någon tvingat idig att äta tills du blivit så fet"
"det finns inga kläder här för sådana i din storlek"
"ser ni hur stor hon är så sitter hon här på fiket"

Har ni läst alla dessa förslag på lösningar som kommer och som sedan klankas ner, t.ex. höjda priser på den form av mat som anses bidra till hälsofaran. Men då är det diskriminerande eftersom inte alla har problemet. Förslag som skulle kunnat vara till hjälp för att motverka hälsoproblemen och minska samhällets kostnader klankas ner och förstörs. Man blir då styrd av lagar och regler. Men varför inte? Varför finns det inte skatt på t.ex. godis.? Varför inte höja priserna. Varför inte göra det mer svårtillgängligt.

Jo för då drabbas dem som inte har nått problem.

Med tanke på hur mycket samhället ser oss feta som ett problem, finns det förvånansvärt få ställen där du kan få hjälp. Du går till läkaren, får gå till en dietist som inte vill göra sitt jobb. Som inte vill ge sitt stöd och som inte är till tröst när du misslyckas. Du får snarare stämpeln fet och lat utan disciplin.

Du får gå tillbaka till läkaren som skriver ut bantningspiller, som hjälper en bit, så slipper du dem och du börjar åter gå upp i vikt.

Det blir tal om operation och du får ner 2/3 av din vikt, men så börjar det vända (talet på dem som inte lyckats hålla sin vikt efter en magsäcksoperation är skrämmande stor).

Återigen gör du fel, du äter inte rätt, du är lat och odisciplinerad.

Varför lyckas då inte allt det här som kostar samhället pengar. ?

Jo för ingen tar tag i det verkliga problemet. Ingen tar tag i missbruket. Det finns för få i Sverige som vet hur det är att vara missbrukare och som kan ge det rätta stödet. Det finns inte tillräckligt mycket hjälp som personer kan få, med den mentala biten. De behöver avgiftas, de behöver stöd och uppmuntran när de misslyckas. De behöver hjälp med att finna det som funkar för dem. De behöver någon att vända sig till när det är jobbigt, när missbruket kommer tillbaka. De kan inte styra sitt ätande, det är något de gör ofrivilligt. Kommentarer från samhället om hur fel det är gör inte saker bättre. Det snarare stjälper än hjälper. Varför finns det ingen som skriver om förslag till lösningar på problemet?

I stället för att klanka ner på de feta, i diskussioner under alla artiklar, varför skriver man inte förslag på lösningar Motiveringar och tips.

Varför inte hjälpa med att finna en lösning i stället för att bara försöka minska hoppet för ett tillfrisknande.

Jag vågar påstå att 80 % av dem som är feta, lider av någon form av missbruk när det gäller mat, De vill inte vara stora, de vill motionera och gå ner i vikt. Men de vet inte hur de ska göra för att få hjälp med sitt missbruk.

Många söker hjälp och får dörren slagen i ansiktet.

I stället för att lägga tid och energi på att klanka ner på feta genom artiklar, tala om hur dåligt det är för världsekonomin, Varför inte skriva om lösningar, lyfta fram de personer som jobbar för att hjälpa med det. Varför inte motivera till att söka hjälp och stöd för att nå långsiktigt resultat. För att lära oss och stödja oss när vi vill byta livsstil.

Hjälp oss, motivera oss, ge oss tipps på lösningar och gör hjälpen mer lättlillgänglig.
ut med det gamla in med det nya.

Som ni vet ska jag snart flytta och då är det dags för lite utrensning.

Att kritiskt granska det man äger. Vad ska vara kvar och vad ska försvinna.

Lite möbler har jag redan bestämt mig för att byta ut. Och jag har gjort mig av med dem (även om de står kvar).
Men så finnsd et saker jag velat ha en längre tid osm jag idag är lite fundersam på om jag vill ha kvar, det beror på om de får plats eller inte. Min nya lägenhet kommer vara 60,2 kvm och det är inte så stort. Samtidigt är det svårt att rensa ut saker när man inte ännu vet hur nya lägenhten ser ut. (Då jag inte hittat någon ny ännu. Eller rättare inte valt ut den nya lägnenheten ännu, jag vill ha lite is i magen, då jag ska flytta in första oktober, så jag tänkte vänta till i slutet på september och se om det kommer in nått nytt som är intressant för mig.

Men sås ka jag ju även rensa ur småkrafs som jag har. Sådant som inte stått framme på flera år kasnke inte är nödvändigt att spara på. Men jag får lite dåligt samvete. Det mesta har jag fått i present av familjen, och vill på ett sätt inte slänga, samtidigt som jag funderar på varför jag ska spara något som ändå inte står framme.

Kanske är det just det som är grejen, att våga slänga det gamla och bereda plats för det nya. Att våga ta steget och förändra det gamla som inte längr fungerar och in med något nytt som faktiskt hjälper.

En sak som åker och det har jag bestämt mig för är min 8 år gamla motions cykel. Den kommer få bereda plats åt en crosstrainer. (måste bara vara säker på att den får plats i lägenheten-  Men motionscykeln är så gamal nu och funkar inte så bra längre, att det är dags för den att besöka de sälla jaktmarkerna.

Precis samma sak har jag gjort med mitt gamla liv, med maten som en källa till tröst. Jag har v'änt det ryggen. Jag har börjat leta efter alternativa vägar för att finna tröst, och avslappning. Jag försöker fylla tristessen med saker att göra och planera. Jag har börjat lära mig hur jag ska äta vilken storlek jag behöver på mina protioner för att inte överäta. Att jag kan ta en gång och inte vara rädd för at tinte få något mer. Jag vet att jag kan göra maten igen, och få en till portion.

Jag har börjat lära känna min kropp. Hur ska jag äta för att må bra, vad ska jag äta i det långa loppet. Hur reagerar min kropp på olika saker. Jag fösöker lära mig hur jag reagerar i olika sittuationer och vilka jag tar till maten för att fylla något. Jag försöker lära mig vilka kännslor jag har och vilka kännslor som kommer. Vilka kännslor som jag tidigare använt maten för att få tröst av.

Jag har rensat ut det gamla och fyller det livet med nytt.

Krymper magsäcken ?

Börjar fundera på om det verkligen är så att magsäcken krymer.

Har ju minskat mitt intag av mat den senaste veckan, och jag blir mätt på mindre. Jag äter inte hela tiden heller. I dag delade mamma och jag dessutom på en pizza, och vi tog en storlek som annars är lagom att dela på (medium).

Men vi konstaterade båda snabbt att det hade räckt med en small, för vi blev så där äckelmätta så att det itne är gott o äta liksom. Så jag började fundera på om det är så att magen verkligen krymer, eller om det är något annat som händer och gör att man upplever det som det. (nu vet vi juförsig vad vi ska köpa för storlekar på pizzan framöver).

Annars då ?

Jo första veckan med min kostplan har resulterat i - 2 kg (och nej jag tror inte att den pizza jag åt idag kommer förstöra det, men det förstör om jag fortsätter äta det resten av veckan).

Så jag måste säga att jag tycker första veckan blev lyckad, som rasade 2 kg i vikt. I kväll blir det bara yoghurt och någon smörgås, eftersom jag fortfarande är jätte mätt efter pizzan. Ska även börja planera för mitt och lillebrors biobesök. Vi har som tradition att se alla Harry Potterfilmer på Bio. (Det är enda filmen vi går på bio för att se).

Ska fortsätta skriva på min själv bio så jag kan publicera den här, så kasnke det hjälper till att berätta lite mer om beteendet som jag hade i mitt missbruk.  Skrivtorkan har äntligen släppt.

Kostråd för sockerberoende.

Jag har fått frågan vad jag rekommenderar för kost till någon som är sockerberoende.

Då måste jag ju faktiskt vara ärlig. Det finns två koster jag rekomenderar för dem med sockermissbruk och för dem som vill bli av med sitt beroende.

Det är både GI och LCHF. Jag vet att LCHF fungerar, då jag själv åt det i mer än 7 månader. Det dämpar sockersuget och gör att åtminstone för mig, så att man kan hantera det. Jag kunde äta chokladmousse utan att äta ihjäl mig tex.

Jag fick bättre hy och mådde kanon i mage och hade ingen orolig mage alls. Jag blandade dessutom in lite GI mat och det funkade fortfarande utmärkt.

Däremot gick inte jag ner i vikt på kosten, och just nu är det mitt huvudproblem, då jag inte mår bra och kan fokusera på resten av mitt liv så länge jag inte känner mig bekväm i mig själv.

Men det finns jätte många andra som har gått ner i vikt med detta. Ta bara Anna tex som skriver bloggen "Vägen från 137 kg"

Sen finns det fler som kan intyga om viktminskning på kolhydrater i fokus.

Kostdoktorn
skriver om de hälsovinster man får samma sak gör Dr Annika Dahlqvist. Även Bitten Jonsson som är ledande inom sockerberoende problematik rekommenderar dessa koster mot sockerberoende. (Är du dessutom diabetiker, kan du läsa om detta, många lir hjälpta, dock ska sådant ske tillsammans med behandlande läkares överblick).

Men så finns det vi som inte går ner i vikt av den. Några har gått upp och andra har gjort som jag stått stilla i vikt utan att nått händer. Det är sådant man får räkna med. Jag vet att så snart jag når min målvikt (eller rättare när jag trivs med mig själv och inte känner viktminsknings stressen), kommer jagåtergå till denna form av kosthållning. Men innan dess ska jag lära mig att äta normala portioner (det gör jag nu under tiden jag går ner i vikt). Annars har jag en tendens att överäta på dessa kostråd.

Det finns även matmissbrukare som har blivit hjälpta med dessa koster. Allt är individuellt och jag tycker det är viktigt att man provar sig fram och försöker lösa sina problem ett steg i taget. Gör inte allt på en gång, då blir det bara fel.

Min NYA dator...

Nu har jag fått hem den, så det blir till att skriva så mycket som möjligt en tid framöver så jag lär mig tangenterna. =)

Men i dag fick jag hem den efter en massa strul, dock gjorde siba en riktigt bra räddning, och körde hem datorn till mig och jag fick tillbaka pengar kontant så jag slapp vänta till på måndag. (skulle köpa en väska, men den var för liten, så det blir jakt på en på måndag i stället). Den jag köpte, köpte min bror på studs, han hade lite svårt att ta ur datorn ur väskan, men om några gånger så ger den med sig.

Men här får ni i alla fall bild och lite vad den innehåller.

Hp Pavillion Dv6-1100.soHmm blev inte bästa bilden men det kommer ett foto så småningom. Bilden är tagen från sibas hemsida.

Så här skriver de på sin hemsida om datorn:

"  Maffig och elegant designad bärbar dator som levererar högupplöst grafik för spel och media. Processorn AMD Turion X2 Dual Core har 4 GB RAM-minne, vilket ger bra flyt för krävande användning. 320 GB stor hårddisk för lagring samt en Super Multi DVD-brännare när du vill skapa en- eller tvåsidiga skivor med backup, media eller arbete. Grafiken drivs av ATI Mobility Radeon HD 4530 med 512 MB dedikerat och upp till 1790 MB delat minne. Håll dig uppkopplad, enkelt och smidigt, via gigabit ethernet LAN eller trådlöst med 802.11 b/g. Detta kraftpaket passar inte bara dig som är i farten utan kan också kopplas till din TV via HDMI och bli det perfekta mediacentret i vardagsrummet. Videochatta med den inbyggda webbkameran och upplev enkel lagring och överföring med 5-i-1 minneskortläsaren.
Art.nr: SEA3799"

Den finns inte i Webblagret längre, men i vissa butiker runt om i landet. Jag köpte även till en försäkring (som nu sänkts till två år, men får bara vara lite mer försiktig med den).

Den är dessutom större än min gamla bärbara men den väger hälften så mycket, och den gamla har bara 40 g hårdisk, vilket är en helt klar uppdatering (den gamla är snart 5 år gammal).

Så i morgon blir det till att flytta över det viktigaste till den här datorn, och rensa lite. Men framförallt bekanta sig med datorn och så registrera att jag vill ha ett windows 7 när det kommer ut den 22:a oktober (får uppdateringar gratis).

Så nu vet ni vad jag gör i morgon, men ha förtröstan, jag är ledig några veckor till som det verkar, så jag lär ha tid över till både blogg och packning.

Vilken pers.

Tja det gick inte osm jag tänkt mig. Åkte till Falun idag för att köpa min dator, kommer hem och öppnar lådan. Tja vad ska jag säga. Det var INTE  min dator i den.  Så ja vad gör man ?

Jo man ringer Siba och frågar, vad gör jag nu ?

Efter mycket om och men så blev det så här. I morgon kommer de hem till mig med rätt dator (hoppas jag), och så får jag en summa i kompensation. Så jag får vänta till i morgon för att få datron. kl 10 åker de från falun med den, så jag hoppas att de är hos mig inom 1 h som max, det tar inte så lång tid att åka dit.

SÅ i morgon får jag kanske hem min nya dator.  Hoppas strulet slutar då.

(blir tacos i kväll för min del att äta), i går belv det slarv med kosten, då jag var i väg o handlade, och inte åt förrens sent (missade dessutom frukosten, vilket inte är bra).

Min Dator är död.

Jo den dog i morse, så det kasnke dröjer någon dag innan ni får nytt inlägg från mig. Förhoppningen är att den kommer till liv igen när jag fått hem en ny så jag kan ta över allt från den ena datorn till den andra.

Men min snart 5 åriga dator har avlidit, eller är inne på sista sucken =( Så nu vet ni at tjag inte har glömt bort er, det är bara min dator som inte lever längre. Återkommer snart igen.

Totalt chockad

Planen för kvällen var att äta Pasta och köttfärssås. Mend et blev inte så, blev i stället råris och köttfärssås.

Visste ni att Barillas Spaghetti 100 g innehåller 340 kcal. ????

För mig är det fruktansvärt, med den mängden kommer jag inte kunna hålla min kostplan. Så den kokta spagettin åkte raka vägen i sopporna.

tidigare åt jag minst 300 g pasta varje gång jag åt, Kan ni tänka er hur mycekt kcal jag fick i mig. 340 x 3 = 1020 kcal. Då ska jag äta max 2000 kcal per dag. Kan ni tänka er detta tillsammans med en massa kakor och bullar, samt gräddiga såser.

(gräddig sås kan jag äta ibland nu, dock måste jag tänka på tillbehöret i så fall).

Om man kollar till pastan ovan och då lägger till en massa kakor och godis. Så borde jag gå ner lite i vikt den här första veckan, tycker jag och nästa också.

Annars funkar det bra, har ätit en del yoghurt under dagen då det varit varmt och jag velat svalka mig (ville inte köpa glass, det får vänta till nästa sommar). Kommer nog göra det någon gång under sommaren i alla fall =)

Jag har även börjat träna armarna lite för att tona dem. Även har jag börjat promenera lite mer. (Ska leta fram stegräknaren). Men jag är väldigt sugen på att byta ut min motionscykel till en crostrainer. Mend et får nog vänta ett tag till känner jag. Ska börja använda den igen så jag får in rutinen på träningen hemma.

I morgon bitti blir det gröt igen. Så måste jag iväg o handla lite känner jag. köpa saker som tex äpple (ska göra äppelmos).

Men nu ska jag bara smälta maten och ta det lugnt. Få undan chocken, från min pasta upplevelse.

RSS 2.0
Hetsätning
Sockerberoende
Överätning
Anorexi
Bulimi

Matmissbrukare
Sockerberoende
LCHF
GI
Låg Kalori dieter
Tallriksmodellen
Övriga

Recept (mina favoriter)
Kokböcker
Bloggar
Hemsidor

Kost
Häsla
Träning
Missbruk
Anhörig/Medberoende

Livsmedel
Kryddor & Örter
Kosttillskott
Vitaminer
Mineraler
Livsmedelsintolerans
Övrigt

Kostersättning
Tabletter
Operationer (en sista utväg)