Less på att räkna kalorier

Shit vad less jag har blivit på det.

Så nu slutar jag. Jag kommer fortsätta äta min kost. jag kommer äta när jag är hungrig. Och jag kommer gå ner i vikt. Men det kommer gå lite långsammare än om jag svälter mig själv, genom att räkna kalorier.

däremot ska jag göra lite ändringar

*Stressa mindre.
*Dricka minst 1,5 liter vatten/dag
*Träna mellan 3-4 gånger / vecka (ej inräknat hundpromenader)
*Bara tillåta mig själv att äta mörk choklad som godis (inte lösgodis etc)
*Äta mera bär om jag vill ha godis.
*Dricka te (magen har blivit konstig av kaffe).
*Inte äta efter kl 19.30 (då konsumeras bara te och vatten).

Men framförallt
Sluta fokusera på bantning. Det kommer automatiskt. (har gjort det förr och kommer göra det igen).

Det blev så tråkigt att räkna kalorier så nu kör jag som jag känner för. Dock har det gett mig lite hjälp på vägen i alla fall. Så det är ok.

Men jag kommer nog äta mera grönsaker än förr bara för att det är så gott. =)

Så jag blev less var så tråkigt att göra det. Så i stället skär jag ner på portionerna och tar det lugnt.

Tror att det här kommer funka mycket bättre för mig.
(så slutar jag fokusera så mycekt på mat, och kan återigen bli lite mer spontan.)

Denna vecka har jag förresten fuskat:
Kanelbulle i måndags, (chefen bjöd på en och tja den varlite väl torr, så det lär dröja innan jag äter det igen)
Semla i Tisdags från något bageri (chefen bjöd på denna och helt ärligt var det mycket sötar än jag mindes lär dröja innan jag äter detta igen.)
Naturgodis, har jag ätit, främst makademian nötter i mörk choklad och bananer
Jag har dessutom ätit sådan där äcklig lchf choklad.
och ett par bitar sesam choklad.
I kväll blir det ventuellt lite jordgubbar med grädde.

Oj vad jag har fuskat, dock har jag bara gått upp 1 kilo och det är troligast vatten. Nästa vecka ska jag dock INTE fuska på detta sätt. Utan då är vi tillbaka till förra veckan =)

Varför jag köper naturgodis när jag känner för godis är ganska enkelt faktiskt. Det kostar 120 kr /kg ungefär (skiljer sig ibland). Det gör att du automatiskt inte köper lika mycket som när du köper vanligt godis. Eftersom du vet att det är så dyrt. Så jag köper mindre godis åt gången vilket jag tycker är jätte bra. Så vill jag inte maniskt ha mer godis om jag  äter utav naturgodiset utan blir mätt och nöjd och inte tokäter. (så här har det varit i flera år nu).

Så nu vet ni varför jag föredrar naturgodiset. =)

kolhydratsfri (sockerfri) Choklad.

Jag berättade för några veckor sedan att jag hade beställt sockerfri choklad. Choklad som hade max 1,8 g kolhydrater / förpackning. de kolhydrater som finns i påverkar inte blodsockret säger de, och de är sötade med Maltitol så de är inte som ren choklad i smaken).

Tja i dag provade jag den och snacka jag ångrar det köpte. Besvikelsen är storslagen. (eller så hoppades jag att den skulle smaka som chokladen jag annars köper i butiken).
 Helt ärligt så måste jag säga att jag hellre lägger ner pengar på en riktigt god dyr choklad som jag inte äter så ofta av, än en choklad utan kolhydrater som ajg kan äta ofta av men som inte uppfyler MINA krav på hur choklad ska smaka.
Ska ni tvunget köpa någon av dessa sorter, rekomenderar jag mjölkchokladen. Den går ann, lite dåligt med smaken, smakar som tunn oboj, men det funkar.

Så jag tänkte ge er min bedöming av de två chokladsorterna. Mörk choklad och Mjölk choklad.

Mörk choklad


(bild carbzone)

Mörka chokladen hade inga kolhydrater. (alltså kolhydrater som påverkar blodsockret).
När man lät chokladen smälta på tungen upplevde ajg den som grynig, eller mjölig om man vill använda det ordet. Detta beror troligen på att inte chokladen blivit blandad ordentligt, och kan varit ett enkelt produktionsfel eller ett sätt att göra produktionen billigare. Det har alltså inget med smaken eller "fräshheten" att göra, utan är något som händer under produktion ibland.

I betyg ger jag den 4 av 10 detta för att jag tyckte den var lite fattig i smaken (jag är juförsig van vid choklad med 60-70 % kakao). Men den hade inte riktigt den här mörka choklad smaken. Tyckte mer att den påminnde om de där knapparna i choklad som man köper hem till hunden ifrån djuraffären, sk hundchoklad.(men ajg tycker att hundchokladen är godare änn denna).

Mjölkchoklad

 (foto carbzone)

Den här tycker jag var bättre, Den smälte bra på tungan och blev inte alls så där mjölig som den mörka chokladen blev. Den här betedde sig som choklad ska och smälte bra.
Däremot har även denna lite svag chokladsmak, inte som annan mjölkchoklad där det verklgien smakar av chokladen. Men den var god och påminde om ljus blockchoklad.  (skulle de ändra något i denna choklad är det just det, att öka på chokladsmaken lite).

Jag ger denna choklad 6 av 10 poäng eftersom den går att äta, men som sagt kunde ha smakat lite mer choklad i mitt tycke.

Är ni nyfikna på dessa två kan ni klicka på någon av länkarna under bilderna så kommer ni till carbzones sida.
Dock tycker jag ni kan kosta på er att köpa dyr choklad någon gång ibland i stället för den här.

En sak till sötningsmedlet som de använder är samma som finns i halstabletter, vilka kan ha laxerande verkan vid överkonsumtion. Så ät med försiktighet.

Fast prova om ni känner för det ni kanske inte alls tycker som jag gör. =)

Sverige i Fokus på världens största low carb blogg.

Vill bara tipsa dels om bloggen som Jimmy More skriver. Han är en av de ledande inom LCHF i USA, och har gjort intervjuer med de flesta stora low carbarna i världen inklusive annika dahlqvist, och andreas eenefeldt, bara för att nämna två svenska läkare. Men även andra svenska profiler inom lchf har han intervjuat.

Han har nu berättat om denna explosion som hänt i sverige, och hur det tas emot av etablisemanget, som bestär av livsmedelsindustrin och svenska livsmedelsverket med många andra.

Följ hans blogg så får ni dels mer info och tips på hur det funakr i USA, vad som händer där och vad de kommer fram till när det gäller nya saker.

Hans blogg är på engelska (amerikanska om man säger så), Men ni kan gå in via Google översättningsverktyg, google translations.

Då kan ni välja det språk ni vill läsa den på.

(jag listar med och utan translation till vänster i menyn).

Anställnings intervju.

Det talade jag aldrig om. I dag var jag på ett företag som heter Vendator som sökte folk under Mars månad. (jo bara en månad planerad). De ska sköta växeln åt telia under denna månad och sökte lite folk som kan arbeta kundtjänst och svara på inkommande samtal.

Så jag var dit idag och fick prata med en av cheferna. Och ja vad ska jag säga. Det gick bra.

Jag fick jobbet på stående fot, (a eller jag satt ner, men i alla fall).

Så på måndag påbörjar jag lite utbildning för telias räkning och samma sak på onsdag, sen efter det börjar jag jobba heltid. Det ger inte mycket pengar. (85 kr/ timme). Men jag får chansen att prova på arbetet, och se om det är något som passar för mig i framtiden.

Sen kan jag få möjligheten till förlänging om de ser potential i mig och om jag lyckas bra ifrån mig. Då kan det även bli andra uppgifter om jag har tur.

Men vi börjar Mars månad först. Sen får vi se om det ev blir en månad till, eller flera.

Men det ska bli kul att få prova på för att se om det verkligen passar mig. Blir som en betald praktik.(fast jag jobbar) .

Så nu har jag en sysselsättning under mars månad. Då blir soc glad, över att slippa betala till mig i april (om jag får tilräckligt med pengar vill säga).

Går det dessutom bra kna jag och några till få fortsatt jobb hos vendator. (Så under mars månad bestäms det om jag har någon fallenhet för yrket ;-)

Just det ansökan till skolan kom fram som den skulle och jag saknade inget i den. Så nu väntar vi på svar därifrån också, samt att jag själv ska bestämma mig till 100 % om jag (ifall jag blir erbjuden en plats), ska fortsätta skolan.

Ansökan skickad håll tummarna för mig.

I kväll skickade jag den.

Min ansökan till Forsa Folkhögskola. Så nu är det bara att vänta och se vad som händer.

Det känns jätte bra att äntligen tagit modet och skickat iväg ansökan. men nu blev jag samtidigt jätte nervös. För jag vill jätte gärna läsa utildningen, men tänk om de inte anser att jag är bra nog för att få den utbildningen.

Vad är då skillnaden mot de andra, jo det här är den utbildning som faktiskt känns rätt till 1000 %. Det finns inget tvivel. Detta kan jag jobba med. jag har personliga erfarenheter, jag har den sociala förmågan. Jag kommer kunna med de rätta verktygen ge dem som behöver den hjälp de söker hos mig.

Men det bästa. Det känns inte svårt. det känns inte jobbigt tanken på att studera denna utbildning som är på 1 år. Det finns inget minsta lilla tvivel, som det funnits vid de andra.

har de andra utbildningarna varit bortkastade. Nej verkligen inte. Det ha gett mig erfarenheter och insyn i alkoholsens både skador och välgörande. Jag har fått förståelse och vet hur en av våra branscher funkar. Nu väljer jag däremot att gå en väg som innebär att jag kan hjälpa läka de sår som denna bransch kan skapa.

Jag har nu sänt iväg min ansökan, och får helt enkelt vänta till juni då jag får svar på om jag får gå utbildningen eller inte. Precis som jag får göra vid vilket annat jobb som hellst.

Vill ni läsa mer om Utbildningen och vad det är jag vill bli får ni länken här:

Beroendeterapeututbildningar

(detta är ett steg på min väg, att försöka läka i stället för att skada. Jag har äntligen bestämt mig, nu hoppas jag bara på att få chansen, håll tummarna för mig).

Overeaters Anonymus - OA (Sverige)

Många i vårat samhälle är medvetna om att de är överätare eller så är de inte det.

Jag vill börja med att bestämt säga att överätning inte är dålig disiplin, det är inte lathet, det är inte beroende på fattigdom. Det är ett beroende som vem som hellst kan drabbas av. Ätandet har gått till att bli ett tvång. Något man behöver för att må bra med sig själv. (dock oftast följt av ångest)

Många vet inte att det finns hjälp att få. Jag visste det inte tills aldeles nyligen. (hade jag vetat det när jag bestämde mig för att bli frisk för tr år sedan hade jag tagit kontakt och fått rätt hjälp, då hade det kanske gått lättare).

OA - Anonyma är en organisation som finns för att hjälpa individen, de har egna erfarenheter, av överätande och vet vad det är den som vill ha hjälp går igenom. Deras arbete är helt och hållet på frivillig basis. De tar inte ut någon medlemsavgift, och tar inte betalt för mötena med dem. De är självförsörjande och söker inte pengar utifrån. Allt kommer som bidrag från medlemmar som vill skänka en slant. De är inte heller ansluten till någon organisation, utan är helt fristående.

"Vårt främsta syfte är att avstå från tvångsmässigt överätande och att föra fram detta budskap om tillfrisknande till dem som fortfarande lider."

OA´s Historia


Är ni fundersamma på om ni kanske är överätare ? Då har OA listat 15 frågor osm ni kan kolla igenom och svara på för att se om ni kanske ligger i farsonen för att vara överätare. Eller för att få det bekräftat.

15 frågor

Det finns många symtom på om du är överätare men framförallt ska du komma ihåg att det är bara DU som kan bestämma om det är ett problem. Det är du som söker hjälpen hos dem, och stödet. Ser du att du har ett problem med ditt ätande, kommer de hjälpa dig och ge dig stöd. De välkomnar alla oavsett social livsförhållanden, bakgrund, övervikt eller undervikt. Det spelar ingen roll. Alla är välkomna till dem.

För att komma i kontakt med OA  klicka på bilden nedan, där ser ni även var i Sverige de har kontor.


(OA Sverige)

Vill ni ta kontakt får ni vara nonyma hos dem. Känner ni er osäkra och vill ha hjälp ed att skapa kontakten med dem. kan ni bara höra av er till mig via mail och jag ska försöka hjälpa er så gott jag kan. Även om jag bor långt ifrån kan jag trotts det ge stödet och hjälpen både via mail och telefon.  (dock sköter vi första kontakten via mail, för anonymitetens skull)

Maila mig:  mnl.blogg@gmail.com

Biverkning av LCHF

jo det finns sådana också. Eller i alla fall en som jag vet om.

Nu är denna biverkning i kombination med magsjuka under en vecka. (dock inte hela veckan i streck)

När jag äter godis, choklad, (har det varit i dag). Dricker söt juice och äter på tok för mycket mat. kött och paprika främst.

Då blir man kass i kistan. Så har det varit hela veckan, så snart det blir för mycket sött eller kolhydrater (har syndat rejält med munkar också), så kommer det ut snabbare än s*****tan. INte upp utan bara ut.

Så har det varit förr också. Att nä rjag ätit för mycekt godis, och kolhydrater blir jag jätte dålig. Ibland med kramper och smärtor. Ibland med bubblighet och ja ut där bak =)

Vet inte om det är en dålig biverkning. Men just nu känner jag mig som hamstern som springer i hjulet även om jag vetatt jag inte kommer någon stans. Detta eftersom jag gör om det med ojämna mellanrum. Men ska jag fixa en snabb fika i Åker om två veckor, måste ja gnog hålla igen ordentligt. Så jag inte får problem med magen, för at jag (hrm) råkar äta något jag inte borde.

Men det är ändå lite possitivt för mig, eftersom detta gör att jag än så länge stått på +/- 0 denna vecka. Så det får jag väl leva med. Men nästa vecka blir det inget slarv. Det har jag inte tid med om jag ska vara i Gävle halva veckan och hjälpa till där.

Men nu vet ni om en biverkning av denna kost, när ni levt på den tillräckligt länge. Kroppen förskjuter alla sötsaker och kolhydrater av sig självt. Nu ska jag bara lära mig att inte göra som hamstern och fortsäta springa. Utan jag ska byta färdriktning (blir så dyrt i dasspapper annars).

tyckte ni skulle få veta detta, så ni vet vad ni kanske får uppleva. (alla upplever saker på olika sätt).

Pam´s LCHF Pizza.

Klart den bästa modellen av lchf pizza jag personligen har ätit. Den smakar inte ost och luktar som mjöl pizzan gör.
 
Prova ni också, ni kommer inte bli besvikna. Här är receptet från USA,  (Källa till orginal receptet)

Pam´s LCHF Pizza

Botten:

120 g cream cheese (jag använde ICA´s)
4 ägg (små ca 58g/ st)
1,8 dl Fet grädde
0,6 dl Parmesan (eller annan smakrik ost, ni kan använda hushålls ost också, det gjorde jag.)
1 matsked Italiensk salladskrydda eller annan krydda ni gillar till Pizza.

4,8 dl Riven ost (förslagsvis en billig, jag använde mig av hushållsosten)Tomatsås

0,7 burk krossade tomater
Kryddor efter smak,
1 grönsaksbuljongstärning

(jag kryddade med, oregano, athena (knorrs medelhavskryddor),cayenne, salt och rosmarin).

Låt koka upp och svalna lite.

Topping

Använd vad ni gillar bäst.
På bilden har jag:
1 förpackning Rökt färdigstrimlad skinka (liten förpackning)
1 förpackning hambugerkött, skivad till strimlor (liten förpackning)
1 liten påse räkor ( 400 g)

2,4 dl riven Mozzarella (eller annan gratängost, eller hårdost ni gillar)


Gör så här

Ugnen 175 grader.

Börja med botten:
Klä en långpanna med papper. (hög kant på plåten, då det blir enklare att få en bra form på pappret, så att inte smeten rinner ut för mycket).

Vispa ihop cream cheese, och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden och parmesanosten, vispa ordentligt.
Blanda sedan i resten av pizza botten osten.

Häll allt på den papperklädda plåten, och bred ut till en jämn botten.

Grädda i 175 grader i 25-30 min tills den blir gyllene.

Under tiden kokar ni ihop tomatsåsen, och förbereder toppingen.

botten är färdig, tar ni ut den. Läger på tomatsåsen och toppingen. Ställ in Pizzan i ugnen på 200 grader i fem minuter (tills osten smält). Ta fram låt svalna 5 min till. Skär upp och njut.Går utmärkt att frysa, och värma i micron efteråt. Är även god att äta kall.

(jag gjorde 6 bitar av långpannan och det blev lite väl mycket för mig. Skulle gott och väl kunnat klämma in med åtminstone 2 portioner till eller fler).

Bokrea...

Kom ju på att på tisdag börjar bokrean. Inte för at tjag har mycket pengar att shoppa med en ändå.

Tänkte lulla run lite och se om jag hittar något skoj. ska kolla på ett par saker på åhlens, och se om det är det jag verkligen tror är det så, kommer jag nog handla det.

Sen blir det som vanligt att man köper någon ny spritbok eller cognacs bok bara för att det är kul. Kanske jag hittar nått nytt kul om kost och hälsa som jag köper hem. Har ju en hög med sådana böcker samt psykologiböcker om matmissbruk. SÅ det finns lite att ta i. (mitt egna lilla fakta bibliotek). Shit jag börjar bli nördig när det gäller mina böcker ;-)

Ska se hur det går med jobbet som arbetsförmedlingen den här gången anvisar arbetsgivaren till mig med. Så ska jag se till att rota fram mina böcker och börja mina studier för teoriprovet, som jag ska ner till stockholm och göra. Antingen nu i vår eller till hösten. Helt enkelt när det blir tid över. Måste bara hitta tillbaka till motivationen.  Läser ju programhanteringen nu och börjar sen med matte c igen. Så jag har lite att stå i, fram till sommaren.

Nä nu är det dags att börja med maten. Återkommer lite senare igen.

Amerikansk LCHF Pizza

I kväll ska jag och F göra en Pizza som vi ått recept från en av hans vänner i USA: Hon talad eom att det var det bästa LCHF recptet som hon provat där borta. Så varför inte??

I kväll gör vi samma (hrm med lite skillnader på osten, eftersom ja ginte köpte hem någon parmesan, eller riven mozzarella). Men det funkar nog i alla fall.

Kommer ut med bilder och recept på den senare i kväll, så ni också får chansen att prova på pizzan.

(just det, jag har översatt måtten till de svenska, tur att man gått skola så man kan sådant ).

Så i kväll kommer ännu ett recept hit.

Bakvänt !


 Entusiasm: 

Tror att det var år 2004 jag började intressera mig för "Atkindieten". Jag jobbade i

St. Petersburg och kunde dagligen se de mycket runda "babusjkorna" på gator och torg. De var ett bevis för kolhydratens lömskhet. De åt bevisligen endast potatis, bröd och rödbetor. Gubbarna däremot var smala och spinkiga. De åt gurka och drack vodka och där kan vi ju inte hitta så värst många kolhydrater. Det jag tvingades äta och dricka var i princip detsamma tills jag fick möjligheten att bo tillsammans med min kollega i en lägenhet på Leninskij Prospekt och kunde ta med mig "rätt" mat från Klaipeda i Litauen där jag bott sedan 1994.

Min entusiasm avtog tyvärr i takt med avsaknad av viktminskning. Nu, då jag satt mig in i problematiken, vet jag att jag åt fel. Det räckte inte att avhålla sig från bröd, pasta, ris och potatis. I stället för potatis åt jag mängder av rivna morötter och jag höll mig undan fett. Det vill säga, jag hade inte läst på, eller kanske inte fattat, eller så var dieten helt enkelt felaktig.

Efter några år då LCHF-debatten tog fart på alvar, började jag återigen bli intresserad.

Allt som gick att komma åt i skriven form lästes och jag kunde bara inte fatta att allt var så "bakvänt" i förhållande till vad jag lärt under mina femtionio levnadsår. Man satt och blev smått förbannad! Förbannelsen höll jag dock tillbaka då jag är gammal nog att veta att allt ändras med tiden. Kanske LCHF: arna också kunde ha fel! Man har ju genom åren hört så mycket som skulle vara farligt. Det vill säga, jag höll en låg profil utåt men tänkte att "nu jäklar skall jag börja och jag skall börja stenhårt"! Inga halvmesyrer här inte!

Mitt hem är fortfarande beläget i Litauen och här finns allt man kan önska i fråga om matvaror. Priserna är i skrivande stund något lägre än i Sverige och de varor som ingår i en LCHF-diet är betydligt billigare. Det vill säga, inga ekonomiska ursäkter är mig förlåtna!

Så var det dags! Min litauiska fru (något överviktig då hon trott att rotfrukter var rena medicinen) lovade att deltaga fullt ut och hon liksom jag var full av entusiasm.  Fjorton år har jag bott i Litauen och när jag kom hit 1994, 45 år gammal, vägde jag 96 kg. Nu väger jag 120 kg och är fortfarande 188 cm lång trots den ryggsäck av fett som borde ha minskat min längd till taxnivå med hjälp av gravitationen. Hälsan, är trots vikten, ganska god. Kanske detta beror på det faktum att jag var mycket aktiv idrottsutövare innan jag flyttade österut. Att löpträna var då jag kom hit en omöjlighet. Om man så tog ett endaste litet löpsteg så hade man hela kvarterets alla hundar i hasorna. Vissa av jyckarna ville bara leka medan andra med glädje ville slita mig i stycken. Jag ville inte utvärdera om löpdagens flock bestod i snälla eller mordiska jyckar, jag avstod helt enkelt. Numera, då det är koppeltvång, ja då orkar jag inte löpträna med mina 120 kg. Enda möjligheten i så fall är nog att de släpper lös hundarna igen!

Måndagen den 18 november (2008) började vi. Ägg, ostar, grädde, fet mjölk, fläsk, smör och fet fisk. Gott gott i gott gott! Tidigare sa jag alltid, "varför är allt som är gott så farligt", nu smällde jag i mig allt det goda och tänkte, "jäklar om de har lurat mig". Snacka om osäkerhet!

Första till femte dagen gick som en dans. Sjätte dagen, som var en lördag, började jag bli darrig och knäsvag. Då sökte jag som tur var sanningen i "LCHF-bibeln", dvs. hemsidan "Kolhydrater i fokus". Det tog inte så lång tid att hitta problemet. "Bibelstudien" gav vid handen att jag troligtvis ätit för lite fett. För lite fett? Man trodde inte det var sant. Det var liksom mot alla dietist och professorlagar, mot all kunskap som de tror sig besitta, mot all den information man fått från vänner och bekanta och som dessutom babblats som ett mantra i media. Kan detta vara sant? Nåväl, min hustru och jag tog fram penna, block och en miniräknare. Resultatet var slående. Endast 750 kalorier hade jag fått i mig!

Hustrun tvekade inte en sekund, hon rusade mot kylskåpet för att leta efter "medicin". Hon tog fram en ½ literspaket vispgrädde. Hon tog lite frysta hallon och körde allt i mixern. Fyllde några glas med röran och placerade dem i frysen en halvtimma. Vi åt allt med välbehag. En halvtimma senare mådde jag som en prins igen. Jag var botad, botad med fett! Vi började diskutera möjligheten att montera en ställning vid sängen och inta grädde intravenöst under nätterna. Vi avstod att föra tanken mot praktik då vi fann röran väldigt god och att vi därmed skulle gå miste om glädjen att "trigga" smaklökarna. Söndagen avslutades med lite skinka med parmesanost och oliver. Innan sängdags gick jag upp på vågen för första gången sedan starten måndagen innan. Tre kilo tapp! 117 kg, otroligt! Fram med måttbandet. Hustrun omfamnade mig och mätte. Resultat, två centimeter tapp! Nu jäklar fick man inspiration. Hustrun tappade ett kilo och en centimeter runt midjan. Hon har ju helt andra startsiffror än undertecknad, så hon blev minst lika glad som jag. En vecka och detta fantastiska resultat. Ett litet gnagande tvivel fanns där dock, "är detta verkligen rätt väg, är detta hälsosamt. Kommer jag att bli det referensobjekt alla idisslande hälsoprofeter ber aftonbön om skall dyka upp en dag som ett dött bevis på fettets gallgröna gift"?

 

Tvivel!

 

Lördag tretton dagar efter start. Oron besannades! Har gått upp ett kilo men å andra sidan har jag nu tappat totalt fyra centimeter runt midjan. Vart har detta fett stuckit hän?

Febrilt söker jag runt min lekamen i jakt efter ett kilo nyetablerat fett, men finner inget.

Varför går jag då upp i vikt? Det ante mig att dessa LCHF: are hade fel. Vilken tur att jag inte övertygat andra att "konvertera". Kunde ju ha bidragit till en massdöd utan dess like bland mina vänner. Jösses, min fru då, jag sneglade på henne men hon såg faktiskt frisk och fräsch ut. Vet inte varför, men jag tittade in i "Kolhydrater i fokus" igen och sökte olycksbröder och systrar som drabbats av samma viktuppgång som jag. Visst fanns de och deras inlägg i debatten var lika tvivlande och nedstämnda som mina erfarenheter yttrade sig i.

Så hittade jag ett av många svar till en "olyckssyster". "En orsak kan vara att du ätit för lite protein."

Under de tretton dagar jag hållit på hade jag troligtvis inte ens kommit i närheten av en endaste liten proteinmolekyl. Det hade jag givetvis, men i detta nu kunde jag inte hitta någon. Klockan visade 21.45. Affären stänger 22.00. Inget kunde stoppa mig. Hem kom jag med två kilo nötkött av bästa sort. Strax innan läggdags klämde jag i mig fyra hundra gram smörstekt biff, toppat med persiljesmör. Det gäller att ta i kapp vad man förlorat. Denna regel gäller alltid i yrkeslivet och i sportvärlden och den måste således gälla även i detta fall. Nu skall det bli intressant att se hur den gamla kroppen reagerar tänkte jag och somnade faktiskt bums.

 

Tankar mellan raderna.

 

När jag nuförtiden handlar mat så har min syn på övriga kunder i butikerna förändrats radikalt. Alla ni som äter och lever LCHF: liv måste tänka på samma sätt som jag. Försök inte, det är bara att erkänna!

Exempel: Då jag sneglar ner i en korg buren av en "otrogen", kan jag häpna över innehållet i korgen. Pizzabottnar, mjöl, morötter, fanta och som grädde på moset, pulverpotatismos!

Då infinner sig olika känslor. Ser personen snäll ut och kanske hon dessutom är trevligt klädd, ja då får jag en medlidande tanke om den stackars människan. Om personen med korgen ser osympatisk ut, ja då tänker jag, "du kan skylla dig själv, dumme f,,n"!

Om en hel vagn är fylld med chips och läsk och godis i alla dess former, ja då blir jag näst intill desperat. Om chauffören av vagnen är en ung mamma med en rad kultingar i hasorna, ja då griper fadersinstinkten in och jag nästan handgripligt vill slita vagnen ur hennes händer. Man vill vräka all sin kunskap över henne så hon släpper taget om den "likvagn" hon styr mot kassan.

Min litauiska hustru, som är van att tilltala folk när så behövs, hon säger det jag tänker!

Det kan bli lite pinsamma situationer i butiken då vi handlar tillsammans. Då detta händer brukar jag försynt dra mig tillbaka för att avvakta resultatet på avstånd. Om det är en man hon tillrättavisar, ja då brukar det sluta väl, men om det är en kvinna, ja då ställer jag mig i startläge för en rush mot hustrun för att skydda henne mot svingande litauiska mörka tvåkilos limpor.

 

Harmoni

 

Ja visst ja, proteinerna hjälpte. Redan två dagar senare började jag tappa vikt igen!

Nu på sextonde dagen har jag börjat få balans i fett, protein och vätskeintag.

Men framförallt är det mest påtagliga det faktum att de gamla krämporna sakta men säkert drar sig tillbaka. Värken i njurtrakten, (5 år) puts väck! Fotledernas värk (10 år) ackompanjerade med knarr varje morgon då jag gått upp, puts väck! Tarmen, ja tarmen ja. Man kan väl knappast skriva poesi och prosa om sin tarm då det kan ses som något märkligt bland vänner och bekanta, men jag dristade mig att skapa följande:

*

Talgoxen så smart å talrik

äter fett på min balkong

även jag har fett på tallrik

glider lätt i min Colon.

 

Nja, det vet i katten om jag skall omsätta mina känslor till prosa, det kan liksom bli lite fel!

Föresten, idag bankade min hustru på dörren till badrummet då jag duschade. Hon undrade försynt om allt var som det skulle med mig. Hade tydligen sjungit (8 år sedan sist) en aria under tvagningen. Det är väl det som kallas harmoni och då är det känslan jag menar, inte sångens framförande.

Som sagt sextonde dagen är det i dag och här resultatet. Minus 7 cm runt midjan och minus 5 på vågen. Det är den 4 december 2008 och därmed sjutton dagar tills "det vänder" och blir ljusare igen. Tycker personligen att det inte kan bli så mycket ljusare än så här!

 

Piggelin!

 

Jösses vad pigg jag är! Fem timmar max, det är allt jag behöver i sömn. Vaknar oftast före mobiltelefonen börjar vibrera och hoppa på nattduksbordet. Tidigare sov jag i och för sig bara fem timmar också men då var jag inte vid medvetande då jag tvingade mig upp. Nu, efter sjutton dagar, är jag kristallklar i skallen och oftast kan jag höra fågelsång klockan fem på morgonen även om det är december månad. Igår kom ett gammalt fjantigt ordstäv i skallen då jag stod och rakade mig. "Morgonstund har guld i mun" Herre Gud va töntigt, men jag kunde bara inte låta bli.

Tidigare, då jag kom hem efter en arbetsdag och efter ett kvarts kilo kolhydrater till lunch, ja då dök jag i soffan och där sov jag en timma och vaknade med abstinensbesvär efter mer kolhydrater. Nu när jag kommer hem så äter hustrun och jag några fläskbitar eller laxpudding (en fantastisk rätt där receptet kan hittas på "Kolhydrater i fokus" så klart) eller något annat giftbefriat. Sedan vill jag göra något. Skriva t.ex. som jag just nu sitter och gör eller ta en promenad med hustrun. Det är en märklig metamorfos man genomgår.

 

Jag, en terrorist!

 

När jag påbörjade min diet så nämnde jag ju att jag inte skulle påverka andra. Det gick inte. Efter endast tre dagar började det. Min dotter, min son, mina två bröder och företagets koncernchef i Stockholm drabbades. Samtliga ovan nämnda hade en entydig fundering över min entusiasm, och det var hur jag i Herrans namn kunde känna av alla de tjugo symtomförändringar som jag refererade till då jag mer eller mindre beordrade dem att "gå över" till LCH-dieten. All tillgänglig information mailades till de utsatta. Sex böcker av Sten Sture Skaldeman beställdes via Internet och dessa skickades omgående till var och en av offren. Efter endast någon dag gav den förste upp, det var Stockholmaren. Efter ytterligare någon dag var det min dotters tur. Hennes man åkte med i bara farten. Nu då jag ringer min dotter för att ge råd (jag har ju trots allt hållit på fem dagar mer än vad hon gjort) och mannen i huset svarar, ja då blir samtalet ganska kort innan han lämnar över luren till min dotter. Min son och mina bröder har jag problem med. Men jag ger mig inte förrän alla är med. Det har blivit lite svårt de senaste dagarna att få tag på dem. Min ena broder reste med sin hustru till Kanarieöarna för några dagar sedan och jag vet att det inte var planerat. Den andra brodern har haft fel på alla telefoner. Man kan lugnt säga att jag jobbar i motvind.

 

Julskinkan har kommit och osten snurras!

 

Min kollega och vän, boendes i Jönköping men som jobbat här i Litauen med mig några år tillbaka kom med den. Skinkan hade färdats från Jönköping via Frieburg im Breisgau i södra Tyskland (där han har sin dam, ja inte skinkan alltså utan min kollega) till Klaipeda i Litauen och vidare in i mitt kylskåp. Närproducerade livsmedel är mitt motto i livet. När jag så fick skinkan i min hand på kontoret och uppskattade dess vikt så kom jag fram till att den vägde cirka tre kilo. Direkt omsatte jag vikten i fett och detta förvånade litauerna runt mig på kontoret och att jag dessutom höll skinkan som jag en gång höll min förstfödda sågs nog som lite makabert. Tänk att äta en julskinka för första gången i livet utan att skära bort det "göttaste". Min enda synd till julen skall bli senap, mycket senap!

En annan godsak som jag lagrat i kylskåpet sedan juni månad då min son kom med den från Sverige (notera att jag följer mottot om närproducerat) är en vanlig hushållsost. Denna ost har jag vänt 180 grader en gång i veckan sedan juni månad. Detta sätt att skapa en mycket god julost lärde jag från min bror många år tillbaka. Min bror förresten, han har kommit hem från Kanarieöarna och jag har börjat ringa honom igen. Tycker faktiskt att han har börjat mjukna lite efter de senaste samtalen.

Förödande upptäckt!

 

Stockholmaren ringde mig igår! Han hade upptäckt att det bacon han vräkte i sig varje morgon innehöll sötningsmedel. Han varnade mig och tipsade mig att läsa noggrant på baconpaketen innan jag köpte dem. "Här finns inga sådana tillsatser", upplyste jag honom.

När jag så skulle handla bacon nästa dag kollade jag för säkerhets skull. Texten på paketets baksida var omöjlig att läsa. Ett svepelektronmikroskop hade varit på sin plats då texten såg ut som ett enda långt tunt svart streck. Bara detta faktum gjorde mig misstänksam. Ett paket inköptes för närmare studier i hemmet där jag hade den tekniska utrustning som behövdes för ändamålet.

Tre par glasögon (mina vanliga progressiva, mina nya läsglasögon och de gamla läsglasögonen) och en stark lampa behövdes. "Druskas" heter det på litauiska och druskas stod det på paketet. Lurad! När jag så plockade av mig lager efter lager av glasögon så kom jag att tänka på julskinkan som bidade sin tid i kylskåpet.

Bland pärlbandet av E-nummer hittade jag det. "Druvsocker." Vad faen har druvsocker att göra i min julskinka? Denna skinka som kom till Litauen via Tyskland och som hade producerats i det mest upplysta landet på jorden då det gäller bra mat, hade "förgiftats" av någon lömsk fabrikör. Vad skulle jag nu göra? Min svärmor tycker om skinka men min hustru tyckte det var fel av mig att ge svärmor en skinka som jag klassade som "förgiftad".

På onsdag nästa vecka (veckan innan jul) skall vi ha ett julbord på företaget och där kommer den att serveras! Det är aderton personer som skall deltaga och då tycker jag att om giftet fördelas på de sjutton så bör dessa överleva. Aktionen är både human och behjärtansvärd i mina ögon och dessutom kommer personalen att tycka att jag är otroligt snäll som delar med mig av något som de vet jag aktar högst av rätter på det svenska julbordet.

Till denna druvsockerupptäckt kom jag på hur det kommer att se ut i framtiden då vi LCHF: are vuxit oss starka och betydelsefulla. Vid varje hylla i butikerna kommer det att finnas en tv-skärm och en streckkodavläsare. Man tar exempelvis ett paket bacon och drar det över avläsaren och på skärmen kan man läsa innehållet i en textstorlek skapad för normalt folk. Man skall även kunna ha en egen kod i butiken som med automatik ger en blinkande röd text för det som just jag vill undvika och då i detta fall kolhydrater och all slags sötningsmedel. Andra kan ju vara allergiska mot nötter, mjölkprodukter, e-nummer- kemikalier och Gud vet vad! Allt detta skall upp med röd blinkande text. Inte dumt va? Sä  kreativ var jag inte tidigare då jag åt socker!

 

Besök hos mina barn och barnbarn i Göteborg.

 

De var nog glada när jag åkte tillbaka till Litauen. Stannade bara en natt hos min son och ytterligare en hos min dotter. Barnbarnen brydde sig inte så mycket och i så fall endast att de tyckte synd om mig för att jag inte kunde äta godis. Mina barn däremot har väldigt lite uthållighet. De tålde knappt tre timmars predikan. Två timmar (per barn) om hur farliga kolhydrater är och en timma om hur bra jag mår, det var allt. Man kunde notera hur de ideligen försökte byta diskussionsämne men oftast utan resultat.

"Du får väl åka tidigt om du skall hinna med färjan", var ett försök som exempel.

Innan jag började med LCHF-dieten kunde de faktiskt be mig stanna några extranätter vid mina besök men så var inte fallet denna gång. Märkligt!

På vägen till färjeläget i Karlshamn stannade jag som vanligt för att handla bilen full med matvaror. Denna gång blev det några goda feta svenska ostar, det var allt. All annan mat fann jag förgiftad med all slags sötningsmedel. Skulle jag ha undvikit e-märkningar hade jag inte ens hittat någon ost!

När jag nu sitter på färjan i min hytt och skriver, så tänker jag som så, att i de fem månader som återstår av min "hårda" dietform, så skall jag endast diskutera ämnet med sådana som själva lever LCHF, men å andra sidan kan ju dessa vara ganska jobbiga att lyssna på! Nä, jag får nog "snacka av mig" i den form jag just nu använder mig av, dvs. skrivandet.

Den lilla "à la cart" restauranten ombord på färjan hade foton på rätterna i menyn. Biff med en rejäl vitlöksmörklick ovanpå såg gott ut. Dessutom låg biffen på en bädd av spenat. Perfekt! Kyparens engelska var sparsam men bilden hjälpte mig att förklara att jag endast ville ha biffen på spenatbädd utan något annat förutom (tre fingrar i luften) två extra smörklickar. Kyparen tittade förvånat men tog emot beställningen leende. In kom mycket riktigt tre smörklickar men under varje klick vilade en biff.  Klicken låg ju på biffen på fotot och hur skulle hon kunna veta att det var klicken och inte biffen jag menade? Nåväl, mätt blev jag och blickarna från dem vid grannbordet berörde mig inte det minsta. Tillbaka i hytten greppade jag Skaldemans, "Ät dig ner i vikt" som jag inköpt i Göteborg. Mina offer hade ju fått boken långt tidigare och nu var det min tur att få inspiration och information från "en som vet!" Bilden på omslaget där författaren pressat ner sina båda ben i ett av byxbenen i sina gamla byxor räckte, sedan hade jag tydligen somnat. Klockan tre på natten vaknade jag med ett ryck och jag mindes drömmen glasklart. Den var så här:

I mina gamla byxor hade jag tvingat ned mina båda ben i ett av byxbenen. Exakt så som Skaldeman hade gjort på fotot. Troligtvis var det för att jag befann mig på en färja som jag drömde att jag fallit överbord och försökte simma som en sjöjungfru med mina båda ben sammanpressade. Förklaringen till mardrömmen var troligtvis det faktum att jag snurrat runt i bingen under natten så att täcket satt som gladpack runt mina ben.

Efter en stund pustade jag ut och Skaldemans bok som ömmade under min rygg slängde jag på durken. Efter denna pers och ett glas vatten somnade jag om med ett befriande leende

 

Jul.

 

Julbordets "läckerheter" bestod av följande:

Sexton ägghalvor prydda med massor av läcker hemmagjord majonnäs. På åtta av halvorna, väl avsilade små ansjovisfiléer och på resterande åtta vilade räkor. Vidare, massor av köttbullar lätt smaksatta av finhackad ansjovis, varmrökt lax från Blekinge, hushållsosten som jag har lagrat i ett halvår och till detta lite vin. Låter det tråkigt? Jomenvisst, det såg jäkligt tråkigt ut också! Levande ljus och allt annat som skulle hjälpa till för att få till stämningen hjälpte föga. Det som saknades och som var planerat var brysselkål dränkta med smör. De hemvändande litauerna har tydligen tagit med sig vanan från Irland och England att äta massor av brysselkål till julen. Vi var helt enkelt för sent ute i butikerna.

Vi började med de rågade äggen. De var så jäkligt goda att vi åt upp alla direkt. Fyra halvor med räkor och fyra halvor med ansjovis, sedan var vi mätta. Vi tappade trots detta med några köttbullar och lite ost och sköljde ned med vin. Efter detta saknade vi inte något från "det gamla" julbordet. Man brukar inte sakna något då man är proppmätt.

En reflektion vi gjorde några timmar efter det att vi ätit, var att vi inte var sugna att äta igen. Det var alltid så att vi stapplade till kylskåpet efter några timmar vid tidigare jular för att ta lite mer (kolhydrater) *sillsallat, senapssill, vörtbröd med skinka toppat med söt senap och sedan skölja ned detta med julmust. Så höll jularna på. In med kolhydrater och efter någon timma blodsockerfall, in med mer kolhydrater, osv., osv.

 

(* Ansjovis, inlagda rödbetor, inlagd gurka, äpple, potatis och grädde. Denna sallat är mycket god och var det enda vi saknade denna Jul. Det rätta namnet borde vara, Ansjovissallat! Den klassiska sillsallaten har jag aldrig gillat och nu vet jag varför. Min sallat är sötaktig och full av kolhydrater.)


Vi fick några samtal från vänner som berättade hur fantastisk deras sillsallat var i år och att i år var apotekarnas julmust den bästa. Samtal liknande dessa hade vi inte fått tidigare om jularna men hustrun och jag är starka i vår tro och när vi dessutom kunde ta en lång promenad efter maten utan att bli spyfärdiga så visste vi att vi var på rätt väg i livet.

Under promenaden diskuterade hustrun och jag hur det troligtvis såg ut i stugorna hemma i Sverige i detta nu. Jo, tomten kommer och han behöver ingen kudde på magen. Den är naturligt uppsvullen till bristningsgränsen. Mormor vill ingen sitta hos även om hon svär sig fri och skyller på hunden under bordet. Sockerstinna ungar trotsar naturlagarna och springer på väggarna med hemmagjord knäck kletandes i händerna. Farfar sover med bakåtlutat huvud i soffan och drömmer om lite påbackning av sill och sup och ur mungipan kan man ana en dadelkärna som sticker ut. Katten, som fick den bästa maten, spinner skönt och ser ut att må jättebra i stugvärmen.

Vi gissade också att den mest sagda meningen i Sverige på julaftonens eftermiddag är, "faen va mätt ja ä, samma visa varje år, att man aldrig lär sig!"

Allt detta han vi med att avhandla under vår promenad och då vi kom hem gjorde vi var sin stor mugg med te, kryddat med massor av grädde. Sedan tittade vi på en gammal svartvit film och detta gjorde vi utan att somna!

 

.Nyårsafton.

 

Några dagar före nyårsafton hittade jag på Internet information om att anka borde vara rätt då det gäller LCHF-mat. Ankan innehåller över femhundra gram kalorier, femtiotre gram fett, mättade fettsyror aderton gram, sexton gram protein och allt beräknat efter hundra gram anka. Dessutom innehåller den en mängd vitaminer och mineraler.

Kalkonen däremot, innehåller endast en femtedel kalorier och endast fyra gram fett i förhållande till ankan.

Dagen före nyårsafton skulle min hustru inhandla ankorna och de ankor jag sett i butikernas frysdiskar vägde dryga kilot. Därför tyckte jag att två ankor var av nöden för att vi skulle överleva årsskiftet. Vad jag däremot inte noterat, var att det var så kallade unga franska importerade "delikatess-ankor." Detta uppdagades några timmar senare då

min hustru kom hem från den lokala marknaden med två nyslaktade litauiska ankor som hade en vikt på över två kilo per styck. Den sammanlagda vikten var fem kilo sex hekto.

"Du sa ju två ankor älskling", sa hon när jag undrade om vi skulle ha främmat under nyårsaftonen.

I Litauen är det ungefär som det var förr i tiden i Frankrike. Varenda bonde på landet med självaktning, har en liten damm där ett tiotal ankor simmar runt och lever det goda livet tills bonden kommer på andra tankar. Hur de gör nu för tiden i Frankrike, ja det vet jag inte, men ankorna verkar undernärda i förhållande till de feta litauiska släktingarna.

Så var det dags för tillagning! Alla recept på anka vi kunde finna, innehöll sötsaker. Ankan skulle fyllas med äpple, apelsin, ris, katrinplommon och allt annat som innehöll kolhydrater. Några halsar eller inälvor fanns inte med ankorna, så något krås blev det inte tal om. Då vi inte ville ha kolhydratspäckadde ankor, så sökte vi alternativa, innovativa fyllningar Vi kunde ju chansa lite då vi hade två ankor och det vore ju konstigt om vi skulle misslyckas med bägge två.

Vi började dagen med en timmes promenad utefter stranden på halvön som ligger som en skyddande arm utanför Klaipeda hamn. Så, när vi kom hem satte vi igång.

En av ankorna fyllde vi inte alls och med den andra tog vi en chans och fyllde den med vitkål. Lite citronmassage, salt, peppar och lite påpensling av soja och in i ugnen. Ett tips vi fann i en kokbok var att om man tog ned temperaturen från de vanligen föreslagna 180, till 150 grader, ja då behåller ankan mycket av sitt nyttiga fett. Detta fungerade och det fett som trotts allt sipprat ut i formen kokade vi ihop med en rejäl skvätt grädde. Nu hade vi hittat brysselkål i butiken och dessa dränkte vi i smör och det var allt vi hade till ankorna, förutom rödvin att skölja ned med.

Herre Gud vad gott det var! Vi satt och åt utan att säga ett endaste ord till varandra. Tidigt i vår ungdom hade vi båda lärt oss att man inte pratar med mat i munnen. Vi hade mat i våra munnar hela tiden tills det tallrikarna var helt tomma. Vi klarade att äta en hel anka och den såg efteråt ut som ett kadaver på en afrikansk savann där gamarna hade gjort sitt. Vitkålen gjorde varken till eller från tyckte vi, så det kan vi undvara vid nästa tillfälle. Vidare kunde vi konstatera att trotts att vi ätit bortåt ett kilo anka per person så kände vi oss inte stinna då vi satt och drack en kopp kaffe efter middagen. Det är den stora fördelen med LCHF-dieten. Detta gäller tydligen speciellt för anka då vi bevisligen kunde tänka klart och röra oss simultant eftersom motoriken inte förgiftats av kolhydrater och e-märkta nervgifter.

Klockan blev tolv och helvetet bröt ut. I Litauen är fyrverkeri en relativt ny företeelse. På sovjettiden kunde inte gemene man köpa fyrverkerier men detta tar de nu igen med råge. Några regelverk verkar inte finnas och varje år händer det alvarliga olyckor. Förra året dog en äldre kvinna i centrala Klaipeda då en raket träffat henne. Vad som hände denna natt kommer i nyheterna dagen efter. Vi kunde se från fönstret hur föräldrar lät småbarn stå endast några meter från jättestora pjäser då de briserade.

Vid halv ettiden lugnade det ned sig och vi kunde se nyårsfirandet på Skansen och detta kunden vi därför det är en timmas tidsförskjutning mellan länderna. Fördelen med detta är att man får skåla två gånger. Summeringen av denna nyårsafton kan göras med tre ord och de är, gott-nyttigt-lyckat.

 

Ingen mer "diet"

 

Vi har nu hållit på med LCHF-dieten i endast sju veckor och resultatet är otroligt. Vi tappar vikt och framför allt, vi mår alldeles förträffligt. Vi har aldrig promenerat så mycket tidigare som vi gjort under dessa sju veckor. Vi har valt att starta dieten under den mest promenadovänliga årstiden men trotts detta är det som om något "drar" oss ut, mer eller mindre varje dag. Humöret är på topp och sömnbehovet är betydligt mindre än tidigare.

Viktminskningen går "trappvis" nedåt och detta är en mycket intressant upptäckt. Denna erfarenhet har jag sedan den tid jag idrottade intensivt. Då gick formkurvan "trappvis" uppåt och det var en oerhört skön känsla då man efter några veckors till synes resultatlöst tränande, plötsligt från ena dagen till den andra kunde fysiskt känna av dessa steg. Det är nog helt enkelt så kroppen fungerar.

När vi nu sålunda hållit på i sju veckor har vi bestämt att vi inte skall kalla denna form av ätande för "diet" längre. Vissa av våra vänner ryggar tillbaka då vi kallar det diet. Det kan väl inte vara en diet resten av livet, eller? Någon gång i framtiden kommer ju de allra flesta att äta ungefär så som LCHF-dieten är utformad om tillgången på denna föda är tillräcklig. "Kolhydratsproducenterna" och deras hejdukar (lobbyister, dietister och konsulterade professorer mm.) kommer i längden inte kunna komma undan med sina "dirty tricks". Så, vad skall man då säga om detta sätt att äta och leva då det är ett axiom, en självklarhet? I Sverige är det ju helt normalt att man inte äter katt! Men inte säger man att man äter "Low Cat-diet" för det, om någon nu skulle fråga om ens matvanor. Det finns med andra ord ingen anledning att nämna det som är en självklarhet man inte skall äta. För ögonblicket kommer jag inte på någon lämplig uttrycksform och det kanske inte behövs heller, men "diet" kommer jag att undvika kalla det då det nu är en fullt normal levnadsstil för mig och min hustru. I Litauen använder jag mig oftast av det engelska språket och då blir ju "diet" rakt av, "att banta" och det är ju bara halva sanningen.

"The Swedish diet" betyder inte en kollektiv svensk diet då en engelsman säger det. Det betyder Sveriges riksdag, men tänk den dag då det verkligen får en dubbel betydelse!

Nu har jag krånglat in mig i språkanalyser och det brukar bli ett sammelsurium och svårt att ta sig ur så nu slutar jag helt enkelt.

 

Vill passa på att tacka alla på "Kolhydrater i fokus" och all den sakliga information man där kan finna. Mycket skit och elände förekommer på Internet, men i vissa fall så kan det ju faktiskt rädda liv!

 

Med vänliga tankar

Jimmie Engelbrektsson

Klaipeda, Litauen


Då var det dags.

Jag har fått in lite levnadsöden nu eller läsarnas berättelser.

Så jag tänkte mig faktiskt att börja posta dem lite pö om pö, med början i kväll.

Tänkte gå ut starkt med en humor krönika, då det kan lätta upp lite i höstmörkret. Men jag tänker inte berätta för mycket om den utan ni kommer få läsa själva och bilda er egna uppfattning om den =)

Som med allt kommer några tycka den är rolig andra kanske inte blir lika imponerade. Men huvudsaken är att den uppfyller sitt syfte och det tycker jag nog allt att den gör.

Så missa inte det i kväll. så kommer den första berättelsen in på sidan. För några är detta en god gammal klassiker, som får dem att le.

Frisk igen.

I dag mår jag toppen, inget kvar av flunsan. Jo jag tror att jag hade flunsan eller vintersjukan som jag gärna kallar den.

Men idag är jag frisk, har druckit näringslösning:

1 liter vatten
5 tsk socker
1 tsk salt.

Allt kokas upp och får svalna, så dricker man små klunkar under dagen. I dag ska jag dricka 1/2 liter av detta samma i morgon, bara för att vara säker på att kroppen återhämtar sig ordentligt.

Samt att jag i går drack 2 flaskor av Friggs exotisk morotsjuice, med ingefära. (här är mitt ända juice undantag, när jag blir sugen på det)

Och så drog jag i mig 1 liter Proviva Blåbär. så åt jag 2 skivor vitt bröd rostade utan något på. Och på kvällen när det verkade som det skulle starta igång igen tog jag 1 tablett Loperamid Mylan.

Så idag har jag ingen huvudverk, har gått upp 1,5 kilo igen (förlorade 2 kilo natten mellan måndag och tisdag). Så nu känns det som att vatten balansen är bra igen, och jag orkade gå till jobbet igen utan problem.

Men jag tror ajg ska försöka skriva lite mer om Proviva tex, ur hälsosynpunkt och lite sådant. För det är bra och jag ser det som medicin, som hälsokost ;-)

Dricker man det dessutom när man bara är sjuk gör det inget för kostens skull. Något som jag tycker är skönt att vara medveten om.

Så idag är jag fit for fight och kom i dag föll poletten ner att jag om 2 veckor ska på 50 år firande. =S Iiik tänkte jag skulle köpa nått litet men vad köper man ??

Måste fundera lite i helgen, så kommer jag nog på något kick ass att köpa. Men kan inte visa det på bloggen förrens efter den 7 mars :-P (du tror väl inte att jag visar det här när jag vet att du läser den ??) :-)

Nu ska jag spåna på en Power point presentation som jag ska göra i helgen, så den är färdig till måndag tisdag något när jag ska hjälpa till inne i Gävle.

återkommer med fler inlägg lite senare i kväll.

Har blivit sjuk(äckligt inlägg)

Det är därför som jag inte skrivit något. Inte i feber och inte i vinterkräksjukan. Utan jag har troligen fått ett virus i magen, eller något sådant.

Det började i går med vatten diarré, och då menar jag vatten.  Så snart jag dricker eller äter något kommer det ut igen, det tar inte enns 5 min.

Så i dag med början nu ska jag börja äta vitt bröd för att försöka stoppa upp och få slut på rinnandet så snart jag äter. Jag ska även äta en näringslösning under resten av dagen. Har det inte gått över till i morgon bitti, så sa sjukvårdgivningen att jag bör uppsöka läkare för att få en ordentlig undersökning.  Först trodde de att jag kanske var laktosintollerant, men då skulle det varit bra idag, då jag inte ätit någon mjölk produkt alls.

Så nu blir det till att försöka få stopp på allt, så det blir bra i morgon, speciellt som jag behvöer visa mig på en riktigt god sida då jag har chansen till att få åtminstone 50 % tjänst snart. Det blir inte mer pengar än nu, men det är ett första steg i alla fall.

Har ni några idéer på vad som kan hjälpa skulle jag gärna ta emot dem. Annars får jag äta vitt bröd som jag annars inte äter. Men det är inte kul nä rman känner sig svag och går ner två kilo under natten, för att man inte mår ba.

Jag tänkte komma tillbaka hit och skriva lite mer senare i kväll. Ska läsa lite om detox som jag tycker verkar vara intressant att göra någon gång för hälsans skull. Men jag ska kolla vad det egentligen är för något.

Det här med sjukvårds upplysningen är förresten en av våra bästa saker i sverige tror jag man kan ringa när som och få hjälp över telefonen.


Debattprogram i kväll.

Kostdoktorn berättade att det i kväll på kunskapskanalen är ett 2 h långt debattprogram mellan matindustrin och matkritikerna. Jag tror att det kan blir riktigt intressant.

Så eftersom de påvisade att det faktiskt går att se via nätet kommer jag göra det. Nu när jag har möjlighet att se ett rpogram som verkar intressant, tänker jag göra det också.

Sänds måndag 16 februari kl 20.00 & torsdag 19 februari kl 22.00.

För mer information om programmetMatkritiker möter matindustrin i Storforum om maten. Fr. v. Marit Paulsen, författare, Lisbeth Kohls, ICA, Mats-Eric Nilsson, journalist, Ingemar Grön, Pågens och Erik Fichtelius, programledare. Foto: SVT

Passa på att se programmet kanske vi lär oss något nytt revolutionerande.

(för er utan tv finns det streamad länk i länken till programmet).

Levnadsöden

Här får ni ta del av läsarnas berättelser. De visar på det kämpande de fått utstå, deras tårar, deras glädje över att lyckas. De berättar om sina med och motgångar, om deras resa till ett nytt jag.  De blandar, skratt och varma känslor, med humor, men framförallt allvar.

De som vill får dela med sig av sin historia. Alla former av berättelser behövs främst för att visa hur det faktiskt är att vara anhörig, mor, dotter, syster, son, pappa, bror , familj eller vän. Den smärta eller glädje de känner, sveken och löftena. Hjälpen och räddningen. Den som en gång eller fortfarande är beroende, behöver få dela med sig av sin historia, berätta om deras ångest, hur det verkligen är när man är missbrukare eller utstött av samhället. Hur man blir mottagen och hur minsta lilla framsteg är en enorm vinst för att orka ta steget vidare.

Här får ni läsa om allt från missbrukares till nyktras, från anhörig vän och de som försvann. Ni får även höra om humorn, om att bara prova något nytt som faktiskt överaskade och fungerade.

Vänligen respektera deras berättelser, alla grova eller olämpliga kommentarer kommer att tas bort. Detta är riktiga människor med rikiga känslor som har skrivit dem. Visa dem respekt för att de vågade berätta och dela med sig till er.

Vill ni dela med er av eran historia? Maila mig, så berättar jag mer och svarar på frågor: mnl.blogg@gmail.com

Matmissbruk


Anhörig


Humor .

Bakvänt !

Recept (Mina favoriter)

Här samlar jag mina favorit recept som jag finner och provar. Jag delar helt enkelt med mig av det jag finner är gott och som jag tycker andra också ska få prova på.  (har ni recpet får ni gärna dela med er så jag får prova, så hamnar de i listan här).


lite uppdateringar

Har uppdaterat stycket om bloggen samt kosten på mitt sätt.

Kände att det var dags att få ordning på bloggen lite grann så det inte är så rörigt längre.

Nästa på dagordningen är at fixa recepten så de får en länksida i stället och en kategori för sig själva.

Så idag blir det nog mest uppdateringar som sker, ska försöka dela upp min kost och min viktminskning och få ut de delar som handlar om lchf som ren "fakta", alltså som inte handlar om min utan mer allmänt om lchf. Det blir lite fler kategorier, men så mycket enklare att hitta rätt då, om man letar efter något speciellt.

Under veckan kommer jag även börja publicera några av läsarhistorierna. JAg har fåt tmånga som är klara, men med önskemål om väntan på publicering, då författarna fortfarande inte är säkra på om de vill. Jag har några som håller på att bli skrivna och jag har ett par som är färdiga för publicering. Så tja det kommer lite sådant också under veckan..


Fläsksvål...

Nu tänker några att jag är helt sjuk i huvet. Men detta är nog det bästa snackset vi som äter enligt lchf kan göra och köpa (om vi inte gör några kex, eller grönsaks chips förstås).

Det finns två recept på att göra detta. Jag gjorde det första av dem idag (bild lägger jag in i morgon).

Fläsksvål 1

 • Ta fläsksvål skär bort sp mycket fett ni vill. (jag brukar få det så fritt som möjligt, bara för att det blir godast då tycker jag)
 • Salt svålen rikligt (använder ni bit från rimmat fläsk kan ni hoppa över detta)
 • koka svålen i 30 min
 • Ta fram en långpanna och sätt ugnen på mellan 200- 225 grader,
 • lägg svålen i pannan och in i ugnen.
 • det tar ca 45 min kolla på färgen ni själva vill ha eller smaka av emellanåt.
 • När det är färdigt ta fram och låt rinna av på papper.
 • salta lite medans det är ljummet, och ät lumma
När det börjar poppa och frasa i ugnen så är det på god väg att bli färdigt. Då tillagas det ordentligt. Det skvätter en del i ugnen, så det blir till att rengöra efter tillverkningen, men det är det värt.

Fläsksvål 2
(dessa har jag inte provat ännu, gör ni det får ni gärna säga till om hur det blev)
 • strimla svålen
 • koka i 30 min
 • Lägg i långpanna och låt det steka i ugnen i 3 timmar på 150 grader
 • Ta fram låt rinna av lite
 • Fritera i ister (olja om man ahr fritös och inte vill ha i cocosfett i den).
 • när de är gyllene och fina är de klara
 • Låt rinna av på hushållspapper.
 
Fläsksvål använder ni antingen, den som rinns på rimmat fläsk i affären. Det är en mindre bit och lite sämre kvalite än den man kan beställa i charken. Använder ni rimmad, hoppa då över saltningen.  ska ni krydda gör det för dem i ugn, innan de går in i ugnen, för de andra efter.

Ska ni beställa hem svål i charken, säg till gärna minst 2 veckor före det brukar uppskattas. (vad det kostar kan jag inte säga då det kan skilja sig från leverantörerna.

snacks recept igen

I kväll ska jag återigen gör snacks. =)

Vad det får ni veta lite senare när ni får se bilder och recept, på det första sättet man kan göra det på. (det finns två varianter).

Nästa gång vi handlar hem ska vi göra det andra receptet så får vi se vilket som blir bäst.

Men vill göra en liten sneak peek på att det blir mer snacks i kväll. Allt enligt lchf.

Kanon vecka

Har upptäckt att ajg har funnit min väg för att gå ner i vikt. Jag äter dock för lite fett enligt dem som äter strikt lchf. Men jag äter på mitt sätt, och naturligt. Det ser jag som huvudsaken för mig =)

veckan bjöd på 1 kg minus, och med tanke på att föra veckan försvann med en hel del. Så känner jag mig väldigt nöjd. Jag har dessutom fått ordning på sömnen och känner mig inte trött hela tiden. Jag är pigg och full av energi.

Men jag hittade i nya topp hälsa ett par läkare som forskat fram en ny diet som riktiar sig in på att alla människor är olika. Och det ska jag skriva mer om tänkte jag. Sitter just nu och skriver ihop, presentationen till deras "diet" (dock är diet missvisande, då diet egentligen betyder att stoppa i sig mat (väldigt grovt).

Så enligt deras äter jag som ett lejon. (ok det här med att jämföra med djur i naturen är kanske inte en höjdare. Men grundideen är ok tycker jag). Jag skaäta mycket protein, medel fett och lite kolisar. Med tanke på att mian njurar förbränner protein grymt bra, funkar ju det för mig.

Så jag tänkte jag ska förska skriva ihop lite om denna kost på svenska så kan ni få lite mer info. Det hela handlar om ett sätt att äta på resten av sina liv. Detta för att alltid må bra.

Men för er som inte kan vänta:

The Hauser diet (denna sida är på engelska)

Nya designen klar.

Nu tror jag att jag är helt färdig med den nya designen.

Jag har omvandlat en wordpress mall till en blogg esse, stil. Så nä jag har inte gjort den själv, bara anpassat den till bloggen.

Tycker den blev bra, blev liksom hälsosammare, något jag ville uppnå.  Jag ville hellre ha en glädjande frisk blogg än den grå och trötta som jag hade.

Jag vill ju trotts allt föra frma budskapet om att vara sund och försöka skapa en hjälp och förståelse för att ta sig ur sitt ev missbruk.

Nu ska jag bara försöka få ordning på mina länkar så det blir lite lättare och mer överskådligt att hitta runt på bloggen. Men det tar jag i morgon.

En sak till. För att bloggens design ska komma till sin rätt, måste ni HA Firefox. Den kommer inte se klok ut i andra webbläsare, varför det är så vet jag inte. Men de flesta idag använder sig av Firefox, inklusive jag själv. Så därför kommer jag inte försöka åtgärda felen i explorer, däremot kan ni ladda hem firefox om ni vill.

FIREFOX (denna nedladdning är gratis).

Ugns stek paprika, Karre, och bea.

Tänkte bjuda på ett gott och enkelt middagstipps.

Skär paprika i långa bitar, ganska tjocka. Lägg i en panna och ha på smör och rapsolja. Stek i ugnen som pommes. alltså 200-225 grader i 20-25 min.

Stek en bit Karre under tiden. Antingen gör ni egen bearnaise sås, eller så köper ni en färdiglagad. med max 5 g kolhydrater / 100 g i näringsvärde.

Läg upp på tallrik när paprikan är färdig och njut.

 

Bild uppdatering.

Så där nu äntligen har jag en bild på mitt recept med kokos pannkakor.

ska göra en liten revidering också. =)

tycker ni dem inte är tillräckligt elastiska kan ni ha i ett par matskedar mandelmjöl i smeten, så blir de lite segare.

Chokladbiskvier (nästan sockerfria)

Dessa blev jätte goda. Anledningen till att jag skrev nästan sockerfria är för att det itne är tillsatt socker (om man inte gör det själv). Det socker som finns är den i chokladen på 70 % och lite vaniljsocker (om man inte använder ekologiskt vaniljpulver), som är i smörkrämen.

Bottnar:
Gör din egna Mandelmassa
Ta mellan 1-2 äggvitor (beroendes på hu rlös du vill ha smeten)

Gör så här:
Mandelmassa och äggvita till smidig smet. Klicka ut på bakplåtspapper. Platta till om det behövs.
Grädda i mitten av ugnen i 10-12 min och låt kallna på galler.

(jag gjorde inte en smet utan mer en deg, och det blev väldigt torra bottnar, så se till att den blir klickbar).
Smörkrämen / Fyllning.

100 g smör
2-3 msk cacao
1-2 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker, var noga att ta efter ditt eget tycke och smak)

Gör så här:
Rör ihop fyllningen. Bred på den platta sidan av bottnarna, gärna så det blir lite toppigt. Låt sedan stå kallt i minst 1 timma efter så det stelnar ordentligt.


Topping:

Smält 100 g 70 % choklad (eller annan choklad ni gillar). Blanda i lite smör, max 25 g.
Doppa eller pensla topparna med chokladen, så att all smörkräm är ordentligt täckt. Låt det sedan stå kallt ytterligare.

De går utmärkt att frysa. och biskvier är alltid godast att äta när de kommer direkt från frysen ,-)


IIIkkkkk

nästa recept som ajg lovade er beskvierna, kommer om någon timma. Jag har slarvat bort receptet och måste bara leta fram det i en hög med papper.

Så snart jag finner det så kommer jag lägga in det här. ska också lägga in bilderna på datorn så att ni får en bild samtidigt. (fann just sladden till kameran så jag kan ordna med det också).

Nu hoppas jag bara på att publisher inte kommer strula så att servern lägger ner sig själv igen. Så jag inte kan posta något. har haft en del problem med det ett tag.

Fortsätter det funderar jag på om jag inte ska gå tillbaka till wordpress igen. Men det innebär att jag måste flytta alla inlägg en gång till =)

Hemma gjord Mandelmassa

Det var faktiskt väldigt enkelt att göra mandelmassa själv. Det bästa är att du kan välja själv, om du vill ha den söt, eller inte. OM det ska vara riktigt socker eller sötningsmedel. På så sätt passar den till flera. För även du med diabetes eller andra födoämnes sjukdomar, kan äta den (så länge ni inte ä rnötallergiker förståss).

Det finns inga mått på denna utan man gör efter egen smak.

(bild kommer i veckan)

Men jag använde

200 g sötmandel.
Grädde.

Sötningsmedel efter smak eller socker ca 1 dl.

Gör så här:
Börja med att hetta upp vatten och skålla mandeln ordentligt. Sen ska ni avlägsna skalet och låta dem kallna och torka. (detta blir varmt om fingrarna).
Sedan maler ni dem i en mandel kvarn
 
(har ni ingen kvarn, kör med mixer men ni får inte samma fina resultat)

Häll mandeln i en stor bunke, tillsätt ev sötningsmedel. Blanda. Nu ska ni börja späda med grädde och knåda samtidigt. Max 1 msk åt gången av grädden, för att ni ska hinna stanna i god tid.

Tjockleken och fastheten i mandelmassan betäms utefter ändamålet. En fastare behöver självklart mindre grädde än en som kanske ska vara till biskvibottnar, där man gärna klickar ut smeten. Ska ni göra mandelkakor med kanel, bör den vara skivbar, för att få fin snittyta på kakorna.

Ni får helt enkelt prova er fram. men för säkerhetes skull, ha lite extra mandlar hemma ifall den blir för lös för erat ändamål.

Perfekt för att göra konfektyr, ha i fettiskakor, göra kakor av, använda till tårtbottnar. You name it.

Mandelmassa är fruktansvärt bra att ha till mycket. Jag kommer framöver använda mig av endel recept där mandelmassa ingår, och kommer använda denna i olika former. Aldrig mera köpt med en massa E-nummer här inte.

ash

först vill jag be om ursäkt för at receptet inte kom ut igår. Men jag hade strul och kunde inte logga in på servern, för att uppdatera bloggen.

Så i dag under dagen när jag kommer hem, ska jag lägga ut receptet på biskvierna samt bilderna.  Så kan ni avnjuta dme under helgen.

Jag kommer även lägga ut receptet på mandelmassa (dock glömde jag ta en bild, så det gör jag nästa gång jag gör det receptet).

Är dock nästan färdig med alla revideringar, och så hittade jag något mer intressant som jag ska berätta lite om som jag läste i nya nummret av TopHälsa. Det är en mer individanpassad kosthållning.

Så nu när jag vet att jag kommer åt min blogg, ska jag se till att få ut en del av det nya och lite revideringar av det gamla.

BojKotta Becel / Unilever

Becel är idag ett av våra hårdast lanserade motmedel för kolesterolet. Det de inte talar om eller lyfter fram är varningstexten på tex Becel Pro -active. Att det är farligt för ammande kvinnor, gravida kvinnor, barn under 5 år och för personer med hjärtproblem som äter medicin och inte är under uppsikt av läkare.

Unilever som tillverkar Becel, köper dessutom upp hela bilagor och gör reklam i tex Ica Kuriren. De ger journalist kåren "utbildning" i fett och Jobbar stenhårt för att föra fram en marknadsföring som är oetisk och som döljer det farliga. De har dessutom blivit dömda i Danmark för att de försökt dölja varningstexten och det resulterat i att sjukdom uppkommit.

Kostdoktorn som skrivit otaliga artiklar med referenser om detta har nu lessnat på deras oetiska marknadsföring, uppmanar nu till Bojkott, och jag håller med det är dags att något händer. För mer information på området klicka på länken nedan, och ni finner mycket mer.

Kostdoktorns upprop

"Får företag ta till vilka knep som helst för att sälja mer av sina produkter?

Att försöka sälja mer till priset av människors hälsa bör inte vara acceptabelt. Unilevers marknadsföring är därför djupt oetisk. Hjälp till att förbättra världen. Bojkotta Becel och tillverkaren Unilever. Uppdaterat: PDF, banners och Facebook-grupp"

Här är några av Unilevers produkter:Då jag anser denna typ av marknadsföring som dessutom kan vara en fara förhälsan är  skamlig. Väljer jag att bojkotta dem.  Jag vill inte stödja ett företag som sätter andra i direkt fara med sin marknadsföring där de väljer att utesluta och inte tydligt framföra riskerna vid konsumtion av deras produkt under vissa omständigheter.

Gör som många andra. bojkotta dem och deras falska marknadsföring, tvinga dem till en etiskt riktig markandsföring.

// NadiaFörsta uppdateringen

Jag har uppdaterat mitt inlägg om carboholics.

Som några av er som redan läst det inlägget, så är jag en carboholic, stabil sådan men ändå en. Jag kommer precis som en alkoholist alltid att vara det. Men stabil eller nykter som man också säger.

Jag satte mig ner och kollade igenom texten, rättade lite småfel, och ändrade på vissa saker som inte riktigt stämde in till 100 %. Så nu är jag rätt nöjd med den första artikeln om carboholics. Fler lär komma allt eftersom jag skriver.

Så vill jag även passa på att välkomna er nya läsare till min blogg. Jag hoppas ni finner något av intresse att läsa här.

Jag håller just nu på med uppdateringar. Så det blir en ny presentation av mig själv och lite sådant, så ni får en bättre överblick över bloggen. Har ni idéer så tar jag gärna emot dem och lyssnar på dem. Men jag kanske inte alltid anammar dem , men jag lyssnar alltid ;-)

Fler uppdateringar kommer i morgon under dagen. I morgon eftermiddag kväll, efter min programhanterings läxa är klar har jag planerat in lite beskvi bak. Så går det bra och jag inte total gör bort mig, kommer bild med recept här på bloggen i morgon kväll. (de är mer eller mindre sockerfria, enda sockret är det som finns i chokladen).

Vet ni vad

Jag ska göra vilken dag som helst.

Jo chokladbiskvier, a`la LCHF sockerfira sådana.

Dock kommer jag inte göra med smörkräm i mina tycker inte det är nå vidare utan socker, så då gör jag en chokladtryffel i stället. Ska bara leta fram receptet på tryffeln, och köpa hem osaltat smör. Sen blir det biskvier och bild på dem, så kan ni bjuda på nått gott till på lördag. Ni som firar alla hjärtans dag. (umm det är på lördag va?)

Jag firar inte alla hjärtans dag och har aldrig gjort det. Däremot ska jag prova att göra biskvierna nu när jag äntligen klurat ut hur jag ska bära mig åt..

Så receptet med bilder får bli min present till er på alla hjärtansdag, även om ni får öppna den lite tidigare.

Ooops =S

Såg just att jag missade att skriva in recepten i vänster menyn. Men nu är det fixat ;-)

Jag la till en ny kategori med snacks och Plockmat, där jag kommer fortsätta lista alla smårätter som jag hittar överallt.

Ska försöka se om jag kan få ordning på den här förbaskade designen nu, typ flytta headern så den ligger mer till vänster, och ja ni vet lite sådant där vanligt.

Jag ska även försöka fixa till så det blir lite enklare att finna alla länkar, speciellt kommer jag glöra en ny sida till recepten då de börjat bli rätt många på så sätt kan jag fylla på med fler recept utan att vänster menyn blir så grötig.

Det finns lite att göra och det tar sin lilla tid, men det är så med allt här i livet. Har lite annat att göra färdigt också, lite uppdateringar etc.

Det hela börjar idag och jag kommer jobba med det under dagen,, samt i kväll. Ska se om jag kan få tag i någon som hjälper mig lite om jag inte lyckas fixa det själv.

Tala gärna om vad ni tycker om headern. vet att det blev lite fel med den mörka texten, men ni knaske kan ge mig förslag på vad jag ska använda för färger i stället för att den ska synas mer.

// Nadia

Designen

ok jag vet att ni som har explorer ser en rent ut sagt förjävlig design just nu. men det får ni leva med eller byta till Firefox.
Fast där är det inte mycket bättre just nu.

Jag ska fortsätta med att få i ordning på det i morgon så ni får vänta tills dess så får vi se vad jag lyckas göra åt saken.

Jag har fotfarande mycket kvar att göra innan jag är färdig med min design, vilket kommer föra med sig lite trassel då och då.

Men jag ska göra mitt bästa för att det ska gå att läsa i alla fall.

Matlådor Take away för LCHF

Hittade nått viktigt att berätta om.

Kostdoktorn berättar på sin blogg att de i Östersund har börjat göra lchf matlådor.

Tycker ni det verkar vara nått kasnke ni skulle be lokala förmågor att starta sådant också. De blir inte dyrare än andra lådor man köper i affärerna

Gå till kostdoktorns sida och läs. Så snart han skriver om fler sådana uppdaterar jag här så ni vet var ni ska gå om det finns i er stad.

Har ni redan detta, berätta gärna.

Skrivtorka

I dag har jag verkligen skrivtorka.

Har  inte hänt så mycket ännu, har sttit och lekt med sådant där program där man bygger bilar, och har nu funnit min bil som jag ska köpa när jag får mig ett arbete och lite stabilitet. Då ska ni få se bild på det lilla åket. =)

Annars har jag inte gjort så mycekt, hjälpt några av de arbetslösa med att registrera sig på en av MiRois rekryterings databaser. I morgon har jag en massa blanketter som jag ska gå igenom, och börja fundera på lite power point presentationer som jag ska försöka få ordning på.

I dag har jag väl inte ätit så mycket, däremot blir det karre och ungsrostad paprika till middag i kväll, med bearnaise och grönpeppar smör.

Tänkte lägga in det lite senare som ett sådant där litet middagstips. ;-) Med bild givetvis. Ska nämligenlägga ut lite andra bilder på tex cocospannkakorna =)

Annars händer inte så mycet försöker skriva färdigt min livshistoria och så ska jag börja på de saker som ska revideras, som presentationen av mig själv ;-)
Så ska jag även updatera det jag låter mig själv äta, så ni får en bättre hum om hur jag äter, då jag äter mindre GI än tidigare.

Jag har ett par livsöden som jag ska publicera om någon vecka, det är några av läsarnas historier och deras kunskaper kan vara till hjälp för andra. Deras historier behandlar inte bara kosten som ajg äter, elelr viktminskning, men även missbruk främst i form av matmissbruk/ätstörningar.

Jag jobbar även med att föröska skriva lite mer om matmissbruk, men det är ett väldigt jobbigt ämne att skriva om då jag tidigare har levt med det. Men det funkar som en bra terapi för  mig och det gör att jag jobbar vidare med det.

Nu väntar jag bara på lite stabilitet så kommer detta bli jätte bra, känns som jag är på banan igen.

Återkommer senare med lite uppdateringar.

Ägg kan ätas i obegränsad mängd

Yeas äntligen är de överens.


foto: kostdoktorn.se

Det finns en ny blogg som skriver om kostdebatten där specialister får svara på frågor.

Det här rörde sig om våra ägg och enligt specialisterna, kan man äta obegränsat med ägg.

Svar på fråga 2 # kostdebatten

Här kan ni läsa svaren mer utförligt, jag har gjort en grov sammandragning.

Även kostdoktorn har omnämnt detta i sin blogg.

Ofarligt att äta äggSå Vad kan man säga vara slutsatsen:

Ät så många ägg du vill, när du vill och hur du vill.


Chili - cheese.

(bild kommer)

Vem älskar inte MAX hamburgerkedjas chili-cheese bollar? Jo alla gör det. Nu kan ni dessutom göra dem hemma själva.
Här får ni två recept på hur man kan göra dem. (först hårdostvarianten, och sedan mjukostvarianten)

Hårdostvarianten: (antal kommer inte ihåg, uppdaterar nästa gång jag gör dem)

ca 1 dl hårdost (gärna äkta cheddar, då den smetar ihop sig bra)
ca 20 g Jalapeniõs
1 äggula
bacon eller fläsksvål (mald till mjöl)
cocosfett till fritering

Riv osten på et rivgärn, helst den fina sidan.
Hacka jalapeniõn.
blanda och knåda ihop dem till bollar.
rulla i uppvispat ägg, och doppa dem därefter i bacon mjölet eller fläsksvålen som blivit finmixat. (äter ni inte lchf så kan ni använda riktigt fint mixat ströbröd).
Fritera i cocosfett (eller stek i stekpanna med rikligt med cocosfett, funkar utmärkt, kolla bara så att inte osten flyter ut ur panneringen)

(cocosfett klarar bättre temperatur än frityroljan och är hälsosammare. För att fylla en fritös behövs ca 2,5 förpackningar av cocosfettet i silverpaketet) Jag rekomenderar er att använda ett ekologiskt  cocosfett utan smak, från cocosa. Det heter cocosa pure och finns att innhandla på internet.

Mjukostvarianten:
(ca 6 st)

40 g Krafts cheddarost (2 skivor) hamburgerost
20 g Jalapeniõs
1 äggula
bacon knaperstekt och malt
eller
fläsksvålar finmalda.
cocosfett till fritering.

Hacka samman cheddarosten och jalapenõsen och rulla till bollar, som därefter rullas i först äggulan och sen i baconcrispmjölet alt fläsksvålen och friteras i cocosfettet och ät direkt!

(detta recept kommer från kolhydrater i fokus, där finner ni flera varianter av dem tex kan man rulla dem i mald kokos.)

Kom ihåg att ost sväller i magen och jäser, så ät inte för många. Man får fruktansvärt ont.

Ost kex

( bild kommer inom en snar framtid, ska komma ihåg att fota innan jag äter upp dem.)

Ostkex   1 port  (hur många beror på storleken ni vill ha)

1 dl riven ost (ta gärna en smakrik ost, tex cheddar, västerbotten eller kryddost.
1 äggvita
1 msk sesamfrön eller efter eget tycke. Andra frön går också bra.

Vill ni krydda får ni göra det efter eget behag.

Sätt ugnen på 150 g.

Blanda samman alla ingredienser. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. (de flyter inte ut mycket).
Grädda mitt i ugnen tills kexen är gyllenbruna. ta fram och låt torka. (det tar runt 10-15 min för dem att bli gyllene, lite beroendes på ugn man har hemma. (även standard ugnar skiljer sig)
 (vill ni ha dem lite matigare och tjockare, kan ni mala fläsksvål från lykka, och ha i som mjöl, då stiger de lite också).

Dessa kex gör jag när jag ska äta tacos. Jag brukar sakna chipsen som hör till eller plattorna man kan köpa, då gör jag kex efter tycke och äter det till.
Men de går aldeles utmärkt att dippa i guacamole, en god gräddfilsdipp, eller bara äta som de är till fikat.

hälsoundersökning

Ska uppdatera lite på en stund nä rjag varit ut en svän gemd fowler. Men tänkte bara snurra in och tala om en ätte glad nyhet.

Jag gjorde ju en hälsokontroll för någon vecka sedan, och väntar nu hem brevet samt provresultatet.

Som ni förstått äter jag ju minst 3 ägg per dag, ca i dag blev det bara två, jag äter en massa fett. jätte lite kolhydrater och medelmycket protein.

När jag ringde var sköterskan jag pratade med lite chokad, speciellt efter att jag talade om hur jag åt. Varför? Jo jag har JÄTTE fina resultat på undersökningen. Jag är frisk som en nötkärna. Inga tendenser till varesig igenproppade blodkärl. INgen början på hjärt och kärlsjukdomar. Jag har inga problem med njurar eller lever. Jag var en av de mest hälsosamma människorna hon sett resultat från.
Rekomendationen? Fortsätt äta som du gör nu för fortsätter du kommer du inte bli sjuk. Så faktiskt även om jag inte går ner i vikt, så kommer jag fortsätta äta så här eftersom jag håller mig så frisk. =)
Sköterskan blev nyfiken på min kost eftersom hon också ville ha så bra resultat så hon fick internet adresserna till kolhydrater i fokus och kostdoktorn. Så får vi som hon läser någon av dem och ändrar sin egna kost.

Det ska bli riktigt spännande när breven kommer hem så jag kan läsa dem och se vad mer läkaren skrev, då ska ni få ett citat.

Lite synd bara att jag inte kollade upp mina värden innan jag började med kosten, då jag var tjockare. Had evarit kul att kunna jämföra. Men det blir en ny undersökning när ja gnärmar mig min målvikt. Då har jag ätit denna kost i ytterligarex antal månader. Nu har jag ju bara ätit den i ca 8 månader.

Så min rekomendation till erom ni vill vara friska. Mycket ägg, mycket kött, mera fett mindre kolhydrater. Då får ni i er en hälsosam kost ;-)

Ska lägga in receptet på kexen och chili-cheesen så snart jag kommer tillbaka. Fram till dess får ni ha lite tålamod och fundera på hur jag nu kunde ha så fina resultat på hälsoundersökningen, när nu livsmedelsverket, säger att jag borde stå med en fot i graven.

det tåls ju att tänkas på.

Hittade recepten.

Så i morgon kommer det in lite snacks recpet hä rpå bloggen. Kommer bli chili. cheese, recept, på flera sätt.

Det kommer också bli ostkex på lite olika sätt. Några av dem som jag funnit och provat och tycker smakar väldigt bra. Ostkexen är utmärkta till tacos. =)

Så i morgon kommer det lite recept. annars har det inte hänt så mycket under dagen. Suttit och funderat på hur jag ska göra med lite olika saker runt om i mitt liv. I bland måste man faktiskt ta en stund och fundera på sådana saker.

I morgon har nog alla papper från csn kommit till MiRoi så ja gkan kolla igenom vad det är för nått. och vad de ska beställa hem till kontoret i Gävle.

Men nu är det faktiskt dags för sängen, eller om en liten stund.

Återkommer med recepten i morgon.

Min matservis

Det är några som har undrat över min servis som syns på alla bilder jag har lagt in.

Så jag tänkte börja med att presentera den:

Jag har köpt den via Fyrklövern ett sådant där erbjudande som kommer nu och då. Dock köpte jag min när jag gick på gymnasiet och det är några år sedan. Jag betalade den helt och hållet själv. (eftersom detta inte är reklam länkar jag inte till sidan).

Jag valde denna eftersom den har det lilla lantliga romantiska över sig. Lite chabby chick liksom eller frank lantromantik. Det är den stilen jag absolut älskar när det kommer till inredning ;-)

Dessutom är den här servisen inte bara snygg, den var praktisk också och funkar i diskmaskinen, den funkar i mikron och ja den är funkar där man kan tänkas använda den.

Vet inte finns det något mer att säga? Den är kanske lite väl dyr egentligen, men det är alla serviser från fyrklövern, det är ju inte riktigt Ikea precis. ;-)

Så här har fyrklövern dukat upp med servisen.


   Foto: fyrklöverns hemsida.

det här med reklam på bloggen

Kan börja med att tala omatt jag inte har blivit ombedd att skriva om tex livsmedlen i min blogg. Jag harinte fått en förfrågan om det.

Jag har fått förfrågningar om samarbeten senast nu i veckan, men jag är inte intresserad av det riktigt ännu. Jag ska starta min blogg som en näringsverksamhet, inom en snar framtid. Och försöka få in lite extra pengar på den. Just nu innan detta sker sitter jag och klurar lite på min design och får den inte att gå ihop som jag vill ha den.

(har ni ett företag som jobbar med bloggar och publicerar,dem hör gärna av er om ett par veckor, om ni fortfarande känner att vi ska ha ett sammarbete).

Böcker jag skriver om är inte heller reklam, då det är saker jag köpt för egna pengar och som jag rekomenderar.

När jag börjar göra reklam för produkter och jag får betalt för det, lovar jag att det kommer framgå, om jag ska göra en egen kategori till det. (då kan ni välja själva om ni vill läsa de inläggen eller inte). Jag lovar även er som vill ha reklam för en produkt att jag kommer alltid vara ärlig. Tycker jag den är skit, så skriver jag att den är skit. Det får ni ta. (jo men jag skriver inte så grovt självklart, kanske att den inte passar mig).

Till er som jag vet har läst min blogg och som ringt mig. anledningen till att jag tackar nej till sammarbetserbjudanden just nu är för att jag

1 är arbetslös, och inskriven hos arbetsförmedlingen och på så sätt kan få strul om jag startar näringsverksamhet.
2 jag får fortfarande socialbridrag och pengar från försäkringskassan, två faktorer som också gör att jag inte kan ta emot ett samarbete just nu.

Men jag ska på mångad prata med en kille osm kanske kan erbjuda mig 50 % jobb och då får jag pengar så ja kan kalara mig och kommer då kunna starta upp verksamhet, och då börja erbjuda både samarbeten och reklamplatser.

Men fram tills jag har ett svar på detta så blir jag tvungen att meddela att jag i dagsläget inte är intresserad av det.

fler frågetecken, fårtsätt maila mig på : mnl.blog@gmail.com

Kanon resultat

det är tungt att äta lite kcal och ändå äta så naturligt som möjligt. Men jag har hittat en lösning på det.

Och det har gett resultat på vågen också.

Den har äntligen visat minus det blev -2,5 kg. (under en vecka). Det mesta är bara vatten men det är på rätt håll. Ska försöka hålla mig borta från fläsk ett tag så jag rensar ur allt salt från systemet. Jag har fått känningar i njuren och tror att det är saltet som har blivit för mycket. (viktrapporten är uppdaterad, även de som jag glömt skriva dit ett par veckor)

Jag äter inte heller så strikt lchf längre. Men dock naturligt. Den strikta gjorde mig rastlös och jag började få tendenser till besatthet över vad jag åt, och om det gav resultat. Men nu kan jag återigen slappna av och njuta av maten. Jag lä mig återigen att äta mindre portioner och inte äta hela tiden ;-) Det är något som jag som gamal missbrukare och överätare, är tvungen att påminna mig själv om med jämna mellanrum.

Jag äter gärna mejeriprodukter, och gärna lite yoghurt eller fil till frukost. Makrill i tomatsås är också en höjdare. Tonfisk gryta med krosade tomater. (jo jag tillåter mig sälv äta tomater, även om de innehåller mycket kolhydrater. Det är kolhydrater som jag inte ökar i vikt av. Jag får nog i mig för lite fett också enligt dem som äter denna kost strikt. Men jag äter mer naturligt och det gör mig nöjd. Om jag sen äter 70 % fett 20 % protein 5% kolhydrater, gör mig detsamma. Jag har bestämt mig för att äta på ett sätt som jag trivs med och kan tänka mig att äta resten av livet. (så som ni förstår ska jag ännu en gång uppdatera hur jag äter informationen),

Jag äter absolut inte under några omständigheter, allt ris, all potatis, all pasta, mjöl eller gryn. Finns inga ursäkter för detta, jag håller mig borta från det.

Jag försöker dricka tillräckligt med vatten, men det är svårt när det inte är varmt ute, då man gärna dricker hela tiden. =)

Så jag ska fortsätta försöka hålla koll på mina kcal, men inte ta det så strikt som jag gjort hitentills.

skynda långsamt....

det är något jag försöker leva efter. Men det är inte lätt.

I morgon är det vägdag igen, förra veckan gick ajg upp 2 kilo, (såg att jag glömt skriva in det), denna vecka har jag gått ner 1 kg än så så länge. Jag seglar där 2 kilo upp och sedan två kilo ner. Det börjar bli lite frustrerande om jag ska vara helt ärlig.

Jag har haft det så här några veckor nu, eller rättare månader. Det kommer i perioder. Till trotts äter jag max 1300 kcal / dag. Så nu är väl frågan vad gör man när det blir så här. Ska jag äta lite mer kanske, motionera mer än 17 000 steg per dag. Eller ska jag äta mindre?

Ok äta mindre kommer jag inte göra, för det är direkt hälsofarligt.  Jag har ju trotts allt gått ner 1 kilo i veckan efter att jag gått upp 2. Så det är ju possitivt.

Jag ska fortsätta äta mina 1300 kcal ett tag till för att se om det lossnar. Kanske är det på väg ner igen, bara det att ajg inte kommer se det förrens om ett par veckor till eftersom jag gick upp.

Jag ska leta fram min abrevolutionizer och börja använda den igen. Då kommer jag förhoppningsvis att få lite mer resultat på måttbandet. Samt att jag lägger in ett träningsmoment till.

Jag ska planera in 3 pass nu i veckan om kommer med 45 min cykling. Varför bara 3 pas på 45 min? Jo jag börjar långsamt. Samt att det inte finns någon mening med att träna för många pass heller eftersom kroppen behöver vila. Om tre veckor igen ska jag utöka till 4 pass. När jag får ett jobb ska jag byta ut något pass i veckan till 1 timmes simning.

Vad tror ni kommer det ge mer resultat?

När min våg visar 75 ska jag ge mig själv en digital våg i present. (nu har jag en sådan där klassiker, som inte visar så bra). När jag byter våg kommer jag antingen gå upp några kilon eller så går jag ner några. Det återstår att se.  Men det blir min present till mig en digital våg. Helst hade jag velat ha en sådan våg som norrmannen i hälsoresan ger Stig-Helmer. Den där talandes vågen =) Det hade varit skithäftigt om man hade en sådan. Då hade man ju haft någon att skälla på om vågen säger att man går åt fel håll.

Så mer träning och förhoppningsvis kommer det funka bra för mig.

F kommer hem i morgon och undrar om vi ska fortsätta äta lchf under veckan för det hade minsan han gjort under veckan som gått. Så vi får väl se. så länge han inte rasar i vikt gör det inget.  (fasiken vad skönt om man haft manliga gener som det rinner av, bara de gör något bra).

Ska skriva ner min träningsplan för veckan så får vi se vad ni tycker om den.

dagen...

I dag har jag inte gjort mycket till bloggen. Letade fram lite recept som jag vill publicera. (måste göra de flesta igen, och fota dem).

Så har jag fixat min hushållskassabok med pärm också, så att jag kan spara mina räkningar och liknande som jag betalat i en pärm och alltid veta var jag har dem.

Jag har börjat skriva in sakerna som ska publiceras i bloggen i min bloggbok. Så har jag börjat fundera över designen på bloggen och ur jag ska få i ordning på den. Det har blivit lite komplicerat känner jag.

Nu ska jag nog fixa lite mat, ska göra en köttfärssås, väldigt enkel utan en massa krux.  Så ska jag fortsätta diska.

Så i dag har de tinte varit någon spännande dag i mitt liv.

Fast jag har ju en sak att se fram emot. den 29 maj kommer jag åka på en kryssning, antingen birka, eller viking line. Vilka ska jag åka med, jo ett gäng av medlemmarna på MåBra. Ska bli grymt kul att faktiskt träffa dem man har mailat till och sett på bilder så länge =) Få se personerna bakom alla bloggar.

Men nu: I väg och göra mat med mig.

kommer tillbaka lite senare igen.

Min historia

Jag har ju skrivit lite kort om varför jag började med detta. Att intressera mig för kosten, att börja försöka hjälpa andra. Men jag har fått förfrågan om jag kanske skulle kunna tänka mig att skriva lite mer om dessa perioder. Och Jo jag tror faktiskt att jag ska göra det.  Det blir lite som en självbiografi. Någon kanske blir hjälpt av min historia så varför skulle jag inte skriva ner den?

Just nu sitter jag och försöker återigen göra om designen på bloggen. Detta då jag har så mycket som ska skrivas dit, och som ska få plats. Så för att mina menyer inte ska bli så grötiga, så måste jag göra om länksidorna och liknande lite mer. Jag ska helt enkelt försöka bygga sidan så det blir mer som en hemsida, fast fortfarande en blogg ;-)

Vad tror ni, finns det någon där ute som aknske har lust att hjälpa mig lite? Annars sätter jag mig ner själv och gör ett försök, så får det bära eller brista. =)

Hittade lite recept som jag ska skriva in senare. Samt lite bilder som ska in på några recept. Sen ska jag jobba för att få i ordning på mina länkar och sidor. Så kanske det blir lättare för er att finna det ni vill.

Jag ska även skriva det personliga brevet för ansökan till forsa folkhögskola, där jag hoppas på att få börja studera till Beroende terapeut i höst. Jag har ju er att tacka för att jag äntligen funnit vad jag ska jobba med. Ni började läsa bloggen, och det har fått mig att vilja göra mer.

Så ett stort tack till er läsare.

Kaffe smakar sött
När jag dricker kaffe blir jag alltid sötsugen. Man vil ha en liten bit choklad till sitter man och tänker.


Jag konstaterade att det kanske var mjölken jag hade i kaffet som gjorde att det blev sött, så det uteslöt jag. Döm av chocken när jag blev ännu mera sugen efter det.                                                   Foto: dax.se     


Kaffe har en sötma i sig, om man inte köper hem något sådant där magsårs beskt mörkt kaffe.                                                                                                                                                                              

Är det någon annan som har tänkt på det.?
                                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                         
Te upplevs inte lika sött när man dricker det, inte enns med mjölk i för att få det sött måste man ha i något typ honung eller socker. Annars har de lite beska undertoner. (ok man kan köpa teer som är sötade med kryddning och strössel som de ibland har i). Men då är man ju lite dum egentligen    


.I alla fall åter till kaffet. Den här insikten har fått mig att inse att jag ska inte dricka kaffe, utan jag håller mig till te. Helst gröna téer. Men måste nog dricka upp det jag har hemma innan jag rusar och köper nytt.


Så vad ska helgen användas till?                                                                                                                                                                                                                                                     foto: Twinings

Jo jag ska bli fri från kaffet, så det blir nog lite abstinens i helgen, men det får man bara ta. Ska diska bryggaren och gömma undan den så ja ginte frestas.

Så ska jag börja vänja mig vid att dricka te utan någon mjölk, så kan jag bli helt fri från det också. (kanske dricker te med mjölk någon gång). Men det här blir svårare och jag ska låta det få ta sin tid innan  man är helt mjölkfri i teet. Börja minska på det hela.
                                                                                                                                                                          

Men tänk på det nästa gång ni dricker kaffe, det kan ha en söt smak, vilket gör att erat sockersug triggas. Det kan också vara det psykiska med vanan av att man alltid ska ha en godbit till kaffet. Har ni problem med sockersuget, försök ta bort kaffet. Det är fruktansvärt första tre dagarna då abstinensen infinner sig. Men sen går det bra. (har ni ett långt beroende av kaffe, så kan det vara fler dagar med abstinens).                          

Bloggbok

Har införskaffat mig en skrivbok från ikea, som ja gkna skriva ner alla tankar och idéer till blogen i. Blir lite som en dagbok som jag sitte roch skriver i. Fast med saker jag vill ta upp i bloggen.

Så just nu sitter jag och skrive rin lite recept i den och saker jag ska försöka ordna för publicering här.

Ska även börja med mitt personliga brev som ska med ansökan till höstens utbildning. Nu har jag en refernt men vet itne riktigt, måste hitta en andra och vet inte riktigt vem jag ska be vara det. Hade kunnat be någon i slökten att göra det, men de blir inte godkända som referenser. Så nu sitter jag och funderar på vem jag kan tänkas använda. Troligen tar jag min coach jag har nu.

Känns så himla spännande jag har även börjat planera detta i huvudet. Jag kommer fortsätta skriva om det här som ajg redan skriver och kommer int ebehöva ändra bloggen något. Det jag ska utbilda mig till är Beroendeterapeut med inriktning mot matmissbruk. Då har jag jobb i framtiden, samtidigt som jag får chansen att göra saker jag själv finner fel inom vården på rätt sätt. Så som att ge alla samma möjlighet till vård, och inte neka för att de inte är tillräckligt sjuka. Jag kommer även kunna hjälpa fler att återta kotrollen över sitt liv, och de slipper kämpa mot tex ätstörningar ensamma.

Så nu ska jag skriva ett ordentligt brev till dem om varför jag vill gå utbildningen samt berättaom mina erfarenheter.

Jag bestämde mig inte till 100 % förrens min lillebror upplyste om att det ju ändå är det ja ggör varje dag, så varför inte skaffa sig det som ett  "riktigt" jobb samtidigt.

Så nu sitter jag och funderar på vad jag vill ha med i min ansökan och hur jag ska skriva ner det hela.

vilken dag

I går satt jag under förmiddagen med den där listan som jag skriver ihop. Det tar sin lilla tid och den är nog inte färdig förrens tidigast söndag kväll. (matlistan alltså). Annars har det funkat bra att minska mina kcal, inga övergångs besvär eller liknande. Ställde mig på vågen i morse och vrålade av lycka minus 3 kilo, tills jag klev av och såg att den var fel inställd, och startade på minus 2 kilo =( . Men men ett kilo är helt ok för min del. Jag skulle ju börja lugnt, tänkte börja med cyklingen igen, dock lite mindre till att börja med och öka allt eftersom. börjar med att cykla 2 ggr / vecka i 45 min, sedan 3 och sen 4. Under sommaren ska jag även försöka få in minst 1 pass på 60 min simning också i veckan. Har en längtan efter att simma faktiskt.

Ska även skriva ihop en ansökan till Beroendeterapeut utbildningen på forsa folkhögskola, men har lite problem med vilka jag ska välja som referenter. Det få inte vara familjemedlem, nära släkting, nära vän eller sambo. När man är arbetslös som jag har varit blir det svårt att hitta någon som kan vara referent som inte faller under de kriterierna, speciellt om de nu ska känna mig väl. Så jag har mailat skolan och frågat om de godkänner någon av mina projektledare som jag haft under tiden jag varit arbetslös. De vet ju hur jag är när det kommer till arbete och hur jag funakr tillsammans med grupper.

Så får man se om man kommer in på skolan eller inte. Förhoppningsvis får jag det, har redan lite arbete efter färdig utbildning. Ska försöka skriva ihop ett personligt brev också, som ska bifogas.

Jag ställde mig i bostadskö i går, så att jag kanske får tag i en 2:a i Forsa om jag skulle komma in på skolan. Vi får svar i mitten eller början av juni, oavsett vad det än blir för något, så man har tid att säga upp lägenheten och fixa sådant.

Så nu blir det till att försöka få tag i ett jobb fram till det blir så eller inte, och få ihop lite extra pengar till lite nya möbler och flytten.

Ansökan ska inte vara inne före den 15 april, men i alla fall. Lika bra att börja planera för att börja studera 1 år till och sedan flytta någonstans för att arbeta. Kanske man på detta sätt kan komma tillbaka till umeå, och jobba där uppe. ;-)

Ska sätta mig och skriva ner lite saker i ett block jag har till bloggen. Hittade en massa recept som jag och andra ska prova, innan vi lägger ut dem. (recept som chokladtårta, och kladdkaka). Är det någon som är sugen på att prova receptet och ge ett omdömme sedan, är det bara att säga till så mailar jag er recep som ni kna tänkas vara intresserade av.

Nu ska jag sätta mig och försöka på nytt börja det där personliga brevet.

(talade om för arbetsförmedlingen vad jag funderade på, och de rekomenderade mig att söka skola eftersom det ser så tungt ut, tre killar var in och skrev in sig medans jag väntade på min tur och berättade om tre olika företag här i området, som gått i konkurs. Så det blir bara värre och värre. Man inser inte det förrens man sitter ner i väntrummet hos arbetsförmedlingen och lyssnar på andras samtal).

Nu är vi igång.

Jupp har tagit bort lite kategorier som inte känndes så aktuella. Inläggen finns kvar bara flyttade till allmänt, där jag kommer skriva om allmänna saker i fortsättningen. Allt som handlar om mig och listor och tävlingar.

Nu ska jag börja med strukturen på mina andra kategorier så att de stämmer med det jag tänkt mig.

Och träningsrapporten håller på att skrivas, den kommer dock hamna i övrigt eftersom den kommer länkas från vänstermenyn. precis som mycket annat.

har ni några önskemål om saker ni vill att jag skriver om, så tala gärna om det. Jag kan inte garantera att jag skriver det, men jag kan försöka.

Ska även försöka komma på ett namn till kategorin där läsare får berätta sin historia om deras kost. om hur de lyckades, eller om "misslyckanden". Saker som kan påverka andra, eller hjälpa andra. Muntra upp och förklara hur det verklgien är.

Har ni förslag på ett namn på denna kategori tala gärna om det för mig, så ser vi vilken det blir.

Många planer för bloggen.

Nu har jag kommit igång och har börjat göra en lista på allt som ska skrivas och ordnas med bloggen. Det är lite saker jag vill göra. Men så länge det blir bra kommer det ju funka ;-)

Så det kommer komma mer recept och bilder till några recept där de inte publicerats ännu. Jag kommer revidera lite texter och göra om lite saker som jag skrivit, främst lathunden och hur jag äter. Så kommer jag försöka ordna mina kategorier så det blir enklare att skilja det som är de olika kosterna och allmänt om hälsa. Så ska jag även skriva ner lite om lite olika grupper man kan ta kontakt med om man behöver ha hjälp med matmissbruk eller liknande.

(under 2010 kommer jag om allt går som planerat att, studera till beroende terapeut och sedan jobba mera aktivit med matmissbruk. Detta är något som läkare jag pratat med sagt att det behövs, och jag kommer ha mycket arbete att göra i framtiden. men vem är inte bäst på att stötta andra med problemen, än den som har haft det själv).

Jag kommer skriva mer om allt som jag tycker är intressant, utan att tapap fokus på kost och hälsa. Dock blir tyngden på lchf och viktminskning, samt på matmissbruk, som anorexi, bulimi, hetsätning och överätning.

Jag har nu börjat få lite struktur på bloggen, och det är mycket som kommer komma till har jag bestämt mig för. Så det blir en hel delsaker som kommer framöver.

Jag börjar arbetet rddan idag. Så snart jag gjrot en revidering eller liknande kommer jag tala om det.

Första jag ska ändra är namnet på Recept, till vänster. Jag tänker lägga till mina favoriter. Då jag inte skapar de flesta, utan det helt enkelt är de jag tycker om och som jag ändrar lite på för att det ska passa mig. ;-)

6,8 poäng kvar =(Vad sjutton ska jag äta???

Nu är det jobbigt, har 6,8 poäng kvar att äta idag, och jag är bombmätt. Då har jag inte ätit speciellt mycket fett, alls. Så tror det får bli vitkål med min romsås när jag kommer in efter kvällspromenaden.

Trodde inte det var möjligt att ha det kvar när jag gjorde en gigantisk mängd tonfiskröra och bara röran hade 6,5 p.

Men det funkar. =) Jisses vad glad jag är över att kunna använda mig av poängen. Visst det kanske inte blir så mycket fett som det egentligen är meningen att man ska äta när man äter lchf. MEN.

Jag får balanserat.

Jag äter fortfarande ovanjordgrönsaker (altså minimialt med kolisar)
Jag äter bara feta mejeriprodukter, samt rapsolja och smör (i dag har det dock inte blivit något smör)

Så eftersom jag registrerar det, så blir det även registrerat att jag äter mer fett än andra. Ändå har jag 6,8 poäng kvar, och inte registrerat min motion ännu.

Så vad gör man, ? Jo man fortsätter.

Jag vet att jag inte går ur mitt lchf tänk, eftersom jag bara äter ovanjordgrönsaker, då undviker jag de kolhydrater jag går upp i vikt för.

Jag sitter just nu och skriver i ordning poänglistan och har kryssat för de saker jag får äta på den. (alltså det jag tillåter mig själv att äta).

Så vill jag att ni är medvetna om att poängen här på MåBra är beräknade efter mängden fett, kolhydrater och är anpassat efter energi. Därav kan det hända att jag får i mig mer än 20 g kolhydrater per dag. Jag är medveten om det, men jag kan tänka mig att äta så här ett bra tag till, resten av mitt liv om det är så. Jag har anpassat det hela efter mig och det jag kan leva med. Jag vet vilka kolisar jag går upp i vikt av och de jag får av grönsaker och tillbehör gör mig inget.

Jag kommer inte skriva ner listan här, då jag inte vill ge ut något som tillhör MåBra.
Hemskt ledsen, men listan kommer enbart till prenumeranter, som har kontaktat mig via medelande online på måBras hemsida.

Förresten en sak till.

Fy sjutton vad bra det känns att få ordning på mängden mat igen och väga. Det passar mig och gör mig mindre viktfokuserad. Nu kan jag slappna av och låta kilona rinna av mig. =)


uppdatering.

Jag åt 90 gram vitkål och 2,5 msk romsås, så att jag fick upp mängden poäng, till 0,9 för mycekt. Vilket är grymt bra, då jag inte dragit av för mina promenader i dag. Vilket kommer ge mig ca 3 poäng avdrag.
Så nu ligger jag inom poängen som jag ska äta. (måste dock dricka mera vatten på dagarna. ;-)

Att äta rätt mängd

Jag har konstaterat att mitt största problem, är att jag ibland äter mer än jag behöver.

Så eftersom jag är prenumerant av tidningen MåBra använder jag mig från och med nu av deras matdagbok och poängsystem, eller kcal räknare, vilket som. Där registrerar jag vad jag äter och ser hur många poäng jag får i mig.

För att gå ner i vikt börj jag ligga på max 1300 kcal, eller 23 poäng.

Då kan jag fortfarande äta min kost, alltså lchf, men ändå ha koll på att jag inte får i mig mer än 2000 kcal. vilket gör att jag står stilla i vikt. Utan för att gå ner behöver jag ha i mig 1300 kcal. Då går jag ner.

Så nu sitter jag och skriver i ordning en lista med livsmedel, för att kunna få i mig rätt saker, och se hur många poäng det hela har. Då blir det hela lite lättare i alla fall, när man ska få en överblick i vad man ska äta.

För mig funkar detta jätte bra, speciellt nu när jag vet att jag egentligen inte behöver äta lightprodukter för att bli mätt, jag kan fortfarande äta lchf fast bara lite mindre.  =)

Bra eller hur, att man faktiskt kan använda sig av deras poängsystem i alla fall. eller deras kcal system om man hellre vill det. Jag kör vidare på mina grönsaker med lite kolhydrater och tar bort alla stärkelser, vitt mjöl, potatis, pasta och ja ni vet allt det där som man inte ska äta. Så kommer jag fortfarande äta det jag mår bäst av. =)

känns jätte skönt att veta att jag faktiskt kan äta min lchf även om jag använder mig av dagboken när jag registrerar.

Det som gör skillnad blir att jag inte kommer äta så mycket mjölkprodukter, så det blir mera som atkins fas 1 där man äter en viss mängd av dem, max 2-3 msk / dag. jag kommer kanske upp i lite mera, men det gör inget, sådant man får ta. =)

När jag når min målvikt igen kan jag utan problem, börja äta mera dock kommer jag troligen aldrig mer gå tillbaka till en massa kolhydrater. Jag ska denna vecka hålla mig borta från allt som har sötma, eller liknande, då jag under veckan som varit har slarvat, och det resulterat i + 2 kg.

Men förhoppningen är att det är mest vatten, och då försvinner det efter veckan, hoppas jag på i alla fall.

ska kolla igenom lite saker och fortsätta sammanställa min poänglista, så den blir färdig utan en massa annat som ajg inte bör ha med.

vi hörs lite senare igen.

RSS 2.0
Hetsätning
Sockerberoende
Överätning
Anorexi
Bulimi

Matmissbrukare
Sockerberoende
LCHF
GI
Låg Kalori dieter
Tallriksmodellen
Övriga

Recept (mina favoriter)
Kokböcker
Bloggar
Hemsidor

Kost
Häsla
Träning
Missbruk
Anhörig/Medberoende

Livsmedel
Kryddor & Örter
Kosttillskott
Vitaminer
Mineraler
Livsmedelsintolerans
Övrigt

Kostersättning
Tabletter
Operationer (en sista utväg)