Jul stress

Det här är första året som jag faktiskt inte är stressad. Julklapparna är färdiga och slås in i morgon kväll. Julgodiset gör jag i morgon kväll (så jag inte äter upp det innan julafton).

I morgon under dagen jobbar jag, kanske får vi dessutom sluta tidigare eftersom det är jul.

Ska sätta mig under julhelgen och rensa ur bloggen lite och se vad som ska vara kvar och inte. Förbereda för hemside bygget helt enkelt. Sen hem till en väninna under ledigheten och få hjälp av hennes pojkvän med lite byggande. Rättare sagt han kommer hjälpa mig. Sen flyttar vi över innehållet härifrån till nya stället. Då blir det mer av en hemsida. Men jag kommer även skriva bloggen fortfarande. Speciellt om min resa under tillfrisknandet.

Men det kommer bli mer lättöverskådligt och mer om själva hetsätningar, mer fakta om allt möjligt helt enkelt. Så det kommer bli en hemsida med blogg. Då kommer det även hamna lite reklam på sidan, men det är bara för att jag ska skärpa till mig och verkligen leverera fler och bra inlägg.

Nu börjar det ordna sig...

Jag har en bra kännsla. Nästa år kommer bli bra. Jobbet har börjat ordna upp sig, nu väntar jag bara på ett schema för januari. December blev klart att jag får jobba hela månaden. Jag har börjat få ordning på vad jag vill med bloggen, och denna kommer jag försöka bygga upp till en hemsida mer riktad mot information om matmissbruk. Så jag har redan köpt ett domännamn. Nu ska jag bara bygga den, eller rättare en väninnas pojkvän kan förhoppningsvis hjälpa mig, då han hade lite idéer. 

Jag har även köpt ett medlemskap i viktklubb och ska där äta 1700 kcal per dag, så det blir ingen svält diet där inte. Och det känndes bra, nu kanske jag kan lära mig mängderna mat. Det blir lite mer kolhydrater men inte så mycket att det gör nått. Jag kommer kunna äta feta produkter, men bara lite mindre. och det känns skönt. Jag kommer även skriva lite om viktklubb här på sidan.

Under januari kommer jag förhoppningsvis få påbörja min behandling mot min ätstörning. Då kommer livet med maten bli så mycket bättre. Jag kommer fortsätta att skriva här om hur det går för mig med mitt missbruk, och min behandling då det är en viktig del i sidan. Jag kommer kanske inte skriva lika mycekt om allmänna saker jag gör på dagarna.

Men som ni märker kommer det bli lite ändringar här på bloggen framöver, och även på texterna. Jag kommer dessutom ta tag i det här lite bättre och faktiskt se till att jag levererar texter till er och inte så långa mellanrum mellan dem som jag har idag. Ska även försöka leta fram lite mer bilder och se om jag kan finna någon som kanske kan hjälpa mig att ta några bilder random runt om i sverige, på saker som kan funka till bloggen =)

Så nu har jag ett tydligt mål och det känns bättre, det känns inte som jag famlar så mycekt i mörkret längre. Utan att jag vet åt vilket håll jag vill gå och vad jag verkligen vill. Jag ska börja med att bli frisk och så om några år när jag varit frisk, ska jag se till så jag får hjälpa andra som är i min sitts. Det är målet för mig nu.

Gi Tabellerna

Gi tabellerna.

 

Det finns två olika skalor, den baserad på glukos (socker) och den baserad på vitt bröd (vete) denna tabell är också den vanligaste.

 

Gi värdena i tabellerna tas fram genom experiment, där försökspersoner får äta en testprodukt (mängden ska ge 50 g kolhydrater), sen noterar man hur snabbt blodsockret höjs. Man jämför därefter blodsockersvaret med det blodsockersvar försökspersonen fått av att äta vitt bröd. Det är lätt att övertolka värdena i tabellerna eftersom det inte talar om portionsstorlekarna och man sällan äter 50 g kolhydrater av ett livsmedel.

Ex: Ett högt Gi på en produkt som kanske bara används som smaksättare i maten behöver inte ge ett högt GI, då man bara använder en liten mängd. Samma sak med en som har lågt Gi. Tar du för mycket av den kan det ge ett högt Gi.

 

Att helt och hållet kombinera sina måltider utifrån Gi tabeller är svårt eftersom blodsockersvaret påverkas av flera andra faktorer,som fiberinnehåll, livsmedletsstruktur, värmebehandling etc.

 

Har man ett livsmedel med högt Gikan man minska det på olika sätt. Tex kan du öka andelen protein och fett för att minska värdet. Man kan också tillsätta syra och hetta som chili och citrus,eftersom de också påverkar och gör Gi värdet i maten lägre.

 

Det är med andra ord måltidens helhet som påverkar GI, inte det enskilda livsmedlet.

 

Länkar:

Tabellerna (länk kommer snart)


Bloggjobb i helgen.

Ska fixa lite här i bloggen nu i helgen, rensa ur bland inläggen och fixa och dona. Så kommer det felr inlägg på GI fronten. Ska även skriva färdigt lite fler texter och förbereda.

Detta då jag förbereder för nytt utseende, nya inlägg, ny webbplats samt ny domän.

Så nu blir det lite bloggjobb och fix under helgen så det är färdigt för flytten om några veckor. Det är min plan.

Samt lite uppdateringar om hur det går för mig att förhoppningsvis få min behandling efter att ätstörningsenheten konstaterat att jag har en hetsätningsstörning.

Så i helgen blir det lite städning här (och hemma)

Tyngsta timmen än så länge...

fick idag bekräftat att det är hetsätning jag har, efter att pratat några turer med Kristallen Gävle. Så nu får jag se hur det blir, hos dem får jag ingen behandling. Så nu ska mammas vännina fortsätta dra i sina trådar så får jag kanske hjälp genom beroende centrum, här. Vet inte riktigt.

Just nu har jag lämnat över allt till dem, för jag orkar som inte längre. Hoppas bara på att jag kan få hjälp någon stans i från ocks kanske jag har kommit en bit längre i alla fall.

Det tog 1 timma ungefär, med samtal hit och dit. de konstaterade att jag har problem med hetsätningar och att det inte är något om att jag är odiciplinerad.

Så får vi se hur det hela slutar, med behandlingar etc. Bara att vänta på samtalet från BC och se vad de kan erbjuda om de kan erbjuda något.

blir inget stockholm i alla fall.

Tydligen måste jag få en specialvårdsremiss från min kommun inom 3 veckor, för att få hjälp nere i stockholm mot min ätstörning. Så jag vet inte hur det blir med det nu.

Får även hjälp med att ta kontakt med beroendecentrum här i sandviken för att se om de kan hjälpa mig på nått sätt. Samt att jag kommer vara tvungen att ta kontakt med oa, eller liknande. Men nu är jag inte ensam längre. Nu har jag familj och vänner som hjälper mig, så får vi väl se hur det här går. För just nu är det lågt, och jag vet inte riktigt åt vilket håll det går.

Vi får bara vänta och se förhoppningen är att jag kanske vet lite mer i morgon.

Glykemiskt index (GI)

Glykemiskt intex är ett sätt att rangordna livsmedel efter hur snabbt och hur mycket de höjer blodsockret. Hur snabbt höjningen sker beror på den tid det tar för matsmältningen att omvandla kolhydraterna i maten till Glukos. De flesta av kolhydraterna har man dock hunnit göra sig av med innan de omvandlades till glukos.

 

Genom att byta ut livsmedel med ett högt GI till dem med lågt GI får många en omedelbar viktminskning. Skillnaderna är dock stora och varierar från person till person. Dessa individuella skillnaderna kan bero på hur mycket blodsockret påverkas efter att man ätit olika måltider.

 

Genom att äta huvudsakligen livsmedel med lågt GI gör det att blodsockret blir lägre och inte svajar lika mycket. Alla mår bra av detta då kroppen inte kräver såstort insulinpåslag för att stabilisera blodsockret. För diabetiker är detta jätte viktigt.

 

Fördelar med GI

*Enklare att gå ner i vikt (individuella skillnader)

* Underlättar viktkontroll (att bibehålla vikten)

* Kroppens insulinsystem belastas inte.

*Störd ämnesomsättning kan förbättras.

*Gör att du är mätt längre, på mindre.

*Diabetiker kan få minskad medicin
(OBS: har du diabetes ska läkare alltid konsulteras innan medicin minskas och kost ändras).

 

 

OBS:
Viktminskning kan utebli, gå långsamt av många olika anledningar . Den biokemiska miljön i kroppen kan inverka. Hur störd ämnesomsättning man har, hormoner etc. Därför får alla olika resultat när det gäller metoder för viktminskningen. Ha tålamod det tog år att få vikten, det tar lika lång tid om inte längre att bli av med den.


GI tabellerna


GI´s 3 faser
Att äta oc inte äta (lathund)


Inga pengar kvar, vad äter ni i slutet på månaden.

Jag kommer framöver äta en massa rostbiff. Håller just nu på att portionera upp rostbiffen som jag köpt, i mellan 100-125 g påsar. Jag kommer med andra ord framöver kunna äta en massa rostbiff. Billigt var det också, 30 kr för lite mer än 600g förpackningar. Som hittat.

Har skrivit färdigt Gi texterna så de kommer att publiceras under veckan. Så kommer jag även skriva färdigt LCHF texterna. och de andra texterna.

Så det kommer lite mer texter, har lite av nervositetsblock just nu medans jag väntar på svar från SCÄ, på min egenanmälan. Samtidigt funderar jag på om jag ska köpa ett års medlemskap i viktklubb, så jag lär mig det här med att äta rätt mängder per portion. Så jag kan få kontroll över mitt hetsätande och inte överäta mellan hetsattackerna. jag kommer troligen vara tvungen att väga och mäta maten i varv resten av mitt liv, då det är en ätstörning jag har. Detta så jag inte äter för mycket men framförallt inte kommer äta för lite. Det blir en del i mitt tillfrisknande speciellt om inte scä hjälper mig, då får jag försöka kämpa själv vilket kommer bli tungt.

tillbaka till ams.

Japp jag är garanterad arbete fram till den 18 dec, om inte det material som vi idag arbetar på tar slut. och helt ärligt det börjar se mörkt ut. Sen blir det tillbaka till ams igen. Tror inte jag kommer vara en av dem som får komma tillbaka till ftget, men får jag göra det är det väl bara att bita ihop och arbeta för dem. Jag hoppas dock på att jag hittar nått annat som jag trivs bättre med innan dess. Så under julen och likadant efter julen blir det till att fortsätta söka jobb och skriva ihop ett nytt cv.

Nu när jag vet att jag troligen får gå efter den 18:e känns det lite bättre faktiskt. nu kanske jag kan ta tag i allt annat i stället. Jag får nog akassa även om det kanske dröjer någon månad innan den betalas ut. Så snålar jag fram till dess kommer det här nog gå vägen. Julklapparna är redan bestämda och ska bara betalas sen är det färdigt.  ska beställa ett par från nätet i helgen.

I morgon blir det lite loppis köp och ev nya skor, om vi orkar åka in till Valbo. Så ska jag även skriva färdigt de sista bitarna på GI texten så är den bara att publicera den här. så tänkte jag slänga in lite bilder på mammas chihuahua valpar som är 3 veckor gamla, bara för att få in något nytt här. lite annat liksom =)

håll tummarna

Nu börjar det lätta lite.

Jag har nu gjort färdigt ansökan till ätstörningsenheten och ska posta den i kväll. Även om jag fortfarande känner mig osäker. Men det ska iväg. Det blir till att söka hjälp i stockholm eftersom gävleborg inte har någon hjälp för mig med hetsätningsstörningar.

Jag har nu skrivit färdigt texten om GI (gjorde några små ändringar), så nu ska den bara in på datorn och sedan ut här. Så det kommer allt eftersom. Jag hoppas ni kan ha tålamod med det. De andra texterna kommer också så småningom.

Håller just nu på att städa i ordning datorn så jag får den som den var innan allt strul med butiken blev.

Men jag vill att ni håller tummarna för mig att jag får komma dit, det är 3 månaders väntetid, men jag hoppas på att jag kan få hjälp, och livet känns inte allt för jobbigt just nu när jag vet om det. Det är bara att vänta och hoppas på att jag får komma dit så snart det finns plats. Då sätter jag mig på bussen och åker på en gång.

rätten till hjälp mot min ätstörning

Jag har haft lite bloggtorka då jag, just nu försöker finna någon som kan hjälpa mig med min hetsätning. Jag orkar inte kämpa själv längre utan sjunker bara längre ner hela tiden.

eftersom jag inte fått hjälp av mitt landsting när jag vänt mig till läkare, har jag idag en insändare i tidningen och hoppas på att jag får hjälpen jag behöver. Jag har redan fått svar från ett par, som jag sedan svarat tillbaka till, så nu får jag bara vänta och se vad som händer. Men jag hoppas på flera svar och att det finns någon som kan hjälpa mig. Jag måste få hjälp så snart som möjligt.

så just nu har jag haft torka då jag försöker finna någon som kan hjälpa mig så jag blir frisk. Att jag dessutom snart inte får några timmar av arbete på ftget känns ännu sämre, så då kommer stressen av att vara arbetslös igen och om jag får komma tillbaka eller inte. Så just nu har jag mycket att hålla i schack, så det inte slutar med att jag bara ligger där.

Men viktigaste just nu är att jag får hjälp på ett eller annat sätt.

RSS 2.0
Hetsätning
Sockerberoende
Överätning
Anorexi
Bulimi

Matmissbrukare
Sockerberoende
LCHF
GI
Låg Kalori dieter
Tallriksmodellen
Övriga

Recept (mina favoriter)
Kokböcker
Bloggar
Hemsidor

Kost
Häsla
Träning
Missbruk
Anhörig/Medberoende

Livsmedel
Kryddor & Örter
Kosttillskott
Vitaminer
Mineraler
Livsmedelsintolerans
Övrigt

Kostersättning
Tabletter
Operationer (en sista utväg)