Fetma ett världshälsoproblem som kostar samhället.

Hur många gånger har ni inte sett den rubriken? Läst i tidningar som aftonbladet och expressen att WHO anser att det är en av världens dyraste folkhälsosjukdomar. Att det kostar samhället miljoner att åtgärda de hälsorelaterade problemen som uppstår i samband med kraftig övervikt (ett BMI över 30).

Har ni också följt alla dessa förbannade diskussioner där de kastar skit på feta och överviktiga, där de klankar ner och vill ha fängelsestraff etc. mot matmissbrukare då de tydligen inte kan äta rätt. Att de inte kan lära sig att äta sunt och motionera. Att de är odisciplinerade och inte bryr sig. De sitter där på sofforna och bara äter och äter, blir fetare och fetare.

Kommentarer som
"Ska du verkligen äta det där?"
"Det är inte som någon tvingat idig att äta tills du blivit så fet"
"det finns inga kläder här för sådana i din storlek"
"ser ni hur stor hon är så sitter hon här på fiket"

Har ni läst alla dessa förslag på lösningar som kommer och som sedan klankas ner, t.ex. höjda priser på den form av mat som anses bidra till hälsofaran. Men då är det diskriminerande eftersom inte alla har problemet. Förslag som skulle kunnat vara till hjälp för att motverka hälsoproblemen och minska samhällets kostnader klankas ner och förstörs. Man blir då styrd av lagar och regler. Men varför inte? Varför finns det inte skatt på t.ex. godis.? Varför inte höja priserna. Varför inte göra det mer svårtillgängligt.

Jo för då drabbas dem som inte har nått problem.

Med tanke på hur mycket samhället ser oss feta som ett problem, finns det förvånansvärt få ställen där du kan få hjälp. Du går till läkaren, får gå till en dietist som inte vill göra sitt jobb. Som inte vill ge sitt stöd och som inte är till tröst när du misslyckas. Du får snarare stämpeln fet och lat utan disciplin.

Du får gå tillbaka till läkaren som skriver ut bantningspiller, som hjälper en bit, så slipper du dem och du börjar åter gå upp i vikt.

Det blir tal om operation och du får ner 2/3 av din vikt, men så börjar det vända (talet på dem som inte lyckats hålla sin vikt efter en magsäcksoperation är skrämmande stor).

Återigen gör du fel, du äter inte rätt, du är lat och odisciplinerad.

Varför lyckas då inte allt det här som kostar samhället pengar. ?

Jo för ingen tar tag i det verkliga problemet. Ingen tar tag i missbruket. Det finns för få i Sverige som vet hur det är att vara missbrukare och som kan ge det rätta stödet. Det finns inte tillräckligt mycket hjälp som personer kan få, med den mentala biten. De behöver avgiftas, de behöver stöd och uppmuntran när de misslyckas. De behöver hjälp med att finna det som funkar för dem. De behöver någon att vända sig till när det är jobbigt, när missbruket kommer tillbaka. De kan inte styra sitt ätande, det är något de gör ofrivilligt. Kommentarer från samhället om hur fel det är gör inte saker bättre. Det snarare stjälper än hjälper. Varför finns det ingen som skriver om förslag till lösningar på problemet?

I stället för att klanka ner på de feta, i diskussioner under alla artiklar, varför skriver man inte förslag på lösningar Motiveringar och tips.

Varför inte hjälpa med att finna en lösning i stället för att bara försöka minska hoppet för ett tillfrisknande.

Jag vågar påstå att 80 % av dem som är feta, lider av någon form av missbruk när det gäller mat, De vill inte vara stora, de vill motionera och gå ner i vikt. Men de vet inte hur de ska göra för att få hjälp med sitt missbruk.

Många söker hjälp och får dörren slagen i ansiktet.

I stället för att lägga tid och energi på att klanka ner på feta genom artiklar, tala om hur dåligt det är för världsekonomin, Varför inte skriva om lösningar, lyfta fram de personer som jobbar för att hjälpa med det. Varför inte motivera till att söka hjälp och stöd för att nå långsiktigt resultat. För att lära oss och stödja oss när vi vill byta livsstil.

Hjälp oss, motivera oss, ge oss tipps på lösningar och gör hjälpen mer lättlillgänglig.
Kommentarer
Postat av: Helena

Grattis till din viktminskning!! Otroligt att du lyckats gå ner så mycket! Inspirerande! :-)

Själv har jag precis tagit beslutet att ta tag i mina viktproblem.Håller helt med dig i det du skriver, det finns för lite stöd för överviktiga som vill gå ner i vikt. Pekpinnar och samhällets stigmatisering hjälper föga...

2009-07-07 @ 15:07:45
URL: http://sextiotrekilosovervikt.blogg.se/
Postat av: nadia karlsson

Jag tror att världen hade sett annorlunda ut om vi hade fått den hjälp som behövs,och om samhället accepterat att problemet finns. Hade man fått en hjälpande hand istället för en gliring hade många fler vågat be om hjälp.sen finns det många som trivs med sig själva ändå, och då tycker jag de får göra det. Så länge man mår bra, skadar det inte.

2009-07-07 @ 15:45:06
URL: http://mnl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Hetsätning
Sockerberoende
Överätning
Anorexi
Bulimi

Matmissbrukare
Sockerberoende
LCHF
GI
Låg Kalori dieter
Tallriksmodellen
Övriga

Recept (mina favoriter)
Kokböcker
Bloggar
Hemsidor

Kost
Häsla
Träning
Missbruk
Anhörig/Medberoende

Livsmedel
Kryddor & Örter
Kosttillskott
Vitaminer
Mineraler
Livsmedelsintolerans
Övrigt

Kostersättning
Tabletter
Operationer (en sista utväg)