Brunsås/gräddsås/ Vitvinsås.

Gräddsås / Brunsås.
3 dl Grädde
3 Äggulor
2dl mjölk + fond
3 msk smör
2 msk soja till färgning
Gör så här
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ihop de övriga ingredienserna
(2 dl mjölk + fond, ska vara 2 dl oavsett om ni tar mer eller mindre fond, ta efter egen smak och vad ni gillar)
Häll den ihopvispade vätskan i kastrullen med smör.
Låt koka upp under omrörning.
Låt sjuda 3-5 min under uppsikt tills det tjocknar. Rör då och då.
Koka EJ upp såsen igen då den skär sig (delar sig).
Prova dessa mått första gången och se på tjocklek, efter det kan ni utgå från detta och öka minska mängden ägg för vad ni själva gillar. (Jag hade ingen soja därav att såsen blev gul efter kalvfonden).
Våga leka i köket, så kommer ni också få en sås utan mjölredning som är helt kanon till kött.
Vitvinsås
Vill ni ha en Vitvinsås, byt mjölken mot vitt vin och fonden till fiskfond, samt lite citron så har ni en vitvinssås till fisk.
(önskas en tjock sås öka på äggen innan allt hälls i kastrullen, hälls ägg i efter att det kokat upp skär den sig.)
Jag tycker detta blev lagom tjockt. För att få en riktigt tjock sås ta bort mjölken och använd bara grädden och äggen.

Kommentarer
Postat av: Max Ljungqvist
Hej Nadia!
Kul blogg! Jag tackar bl.a. för receptet på gräddsås/brunsås :)
Ska bokmärka sidan omedelbums :D
/Max
Postat av: nadia karlsson
Hej Max.
Bra att du gillar det, underlättar en hel del med ett basrecept som denna, fräs lök i smöret och gör en vit sås med grönsaksfond/buljong så har du en löksås till fläsk.
Ett recept som funkar till allt helt enkelt =)
Trackback