Gi Tabellerna

Gi tabellerna.

 

Det finns två olika skalor, den baserad på glukos (socker) och den baserad på vitt bröd (vete) denna tabell är också den vanligaste.

 

Gi värdena i tabellerna tas fram genom experiment, där försökspersoner får äta en testprodukt (mängden ska ge 50 g kolhydrater), sen noterar man hur snabbt blodsockret höjs. Man jämför därefter blodsockersvaret med det blodsockersvar försökspersonen fått av att äta vitt bröd. Det är lätt att övertolka värdena i tabellerna eftersom det inte talar om portionsstorlekarna och man sällan äter 50 g kolhydrater av ett livsmedel.

Ex: Ett högt Gi på en produkt som kanske bara används som smaksättare i maten behöver inte ge ett högt GI, då man bara använder en liten mängd. Samma sak med en som har lågt Gi. Tar du för mycket av den kan det ge ett högt Gi.

 

Att helt och hållet kombinera sina måltider utifrån Gi tabeller är svårt eftersom blodsockersvaret påverkas av flera andra faktorer,som fiberinnehåll, livsmedletsstruktur, värmebehandling etc.

 

Har man ett livsmedel med högt Gikan man minska det på olika sätt. Tex kan du öka andelen protein och fett för att minska värdet. Man kan också tillsätta syra och hetta som chili och citrus,eftersom de också påverkar och gör Gi värdet i maten lägre.

 

Det är med andra ord måltidens helhet som påverkar GI, inte det enskilda livsmedlet.

 

Länkar:

Tabellerna (länk kommer snart)


Kommentarer
Postat av: Josefin

Hej Nadia! jag håller på med ett fördjupningsprojekt inom ätstörningar och undrade om du skullekunna tänka dig att ställa upp att svara på lite frågor runt om det? Det hade betytt supermycket för mitt projekt. Du får självklart vara anonym. du kan ju höra av dig till min blogg eller mejla mig på josefinstendahl@hotmail.comkram på dig.

2009-12-14 @ 13:58:57
URL: http://stendahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Hetsätning
Sockerberoende
Överätning
Anorexi
Bulimi

Matmissbrukare
Sockerberoende
LCHF
GI
Låg Kalori dieter
Tallriksmodellen
Övriga

Recept (mina favoriter)
Kokböcker
Bloggar
Hemsidor

Kost
Häsla
Träning
Missbruk
Anhörig/Medberoende

Livsmedel
Kryddor & Örter
Kosttillskott
Vitaminer
Mineraler
Livsmedelsintolerans
Övrigt

Kostersättning
Tabletter
Operationer (en sista utväg)